cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. július 9., 15:12

Továbbra is munkaerőhiány van, a cégek nagy erőkkel keresik az alkalmazottakat

Az idei év első hat hónapjában a szlovákiai cégek közel 161 ezer munkást kerestek, a munkaközvetítő cégek honlapjain is egymás után sorakoznak a hirdetések. 

201703041212560.MUNKAEROPIACI_MOZGAS_1-2.jpg
Fotó: TASR

A legtöbb álláshirdetés az oktatás, az egészségügy, a gasztronómia, valamint az idegenforgalom területéről származik. A Profesia.sk portál adatai szerint a legtöbb alkalmazottat eladó, valamint adminisztratív munkakörbe kerestek. A legtöbb álláshirdetést a májusi hónapban tették közzé, számszerint 30 ezret.

Évközi viszonylatban az oktatásban emelkedett leginkább az álláshirdetések száma (1500), de nagyjából 800 új munkahelyet hirdettek meg az egészségügyben valamint az idegenforgalomban is.

Az IT-szektorban például a tavalyi évhez képest 3500-al kevesebb új munkahelyet hirdettek meg, de csökkenés volt megfigyelhető a gépiparban is. A cégek ezekben a hirdetésekben átlagosan 1400 euró körüli havi fizetést ígérnek. Persze itt is vannak kiugró számok, mint a felső menedzsmentben, ahol havi 2500 eurót is zsebre tehetnek, az idegenforgalomban, a gastronómiában és a mezőgazdaságban azonban ez az összeg jóval alacsonyabb lehet.

Ha eltekintünk a kontextustól, ezek a számok csábítóak lehetnek, ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a reálbérek nem emelkednek az infláció szintjével egy ütemben, és ez is eredményezheti a munkaerőhiányt.

Ennek ellenére 2024 első félévében az alacsony bért igérő munkakörök iránt meglepően nagy volt a kereslet, a szüretelő állásra például 99 reakció érkezett. Érdekes megfigyelni, hogy az orvos, gyógyszerész vagy iskolaigazgató munkakörök iránt csekély volt az érdeklődés. 

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.