2021. november 11., 14:31

Nálunk is nagy a hiány a kamionsofőrökből! Mit jelenthet mindez?

Több száz óra a volán mögött és az autópálya-pihenőhelyeken, korlátozott személyes higiéniai lehetőségek, stressz, egészségügyi problémák a sok üléstől, rengeteg családtól távol töltött nap. Hálátlan munka a kamionsofőré, és a munkakörülmények meg a fizetés sem nagyon vonzó.

kamion
Képünk illusztráció.
Fotó: TASR

A munkaerő-piacon már egy ideje hiány van belőlük, és a koronavírusjárvány sem tett jót a szakmának. A szlovák közlekedési vállalatok szerint rendkívül nehéz manapság teherautó-sofőrt vagy kamionsofőrt találni az áruk kiszállítására. Csak október hónap folyamán 1900 ilyen állásajánlatot tettek közzé az ISTP.sk állami portálon. Az állások 80 százalékát is hajlandók lennének a vállalatok Unión kívülről jött külföldiekkel betölteni, ha hamarosan nem találnak hazai munkavállalót, de nem biztos, hogy ez megváltás lesz a számukra, írja a sme.sk portál.

Szlovákiát az brit forgatókönyv fenyegeti

A helyzet tavaly óta súlyosbodott, amikor a gazdaság néhány hónapra megtorpant a koronavírus-járvány miatt. Sok vállalkozói engedéllyel dolgozó hivatásos gépjárművezető számára mindez azt a lehetőséget hozta, hogy más munkát keresett, olyat, amivel közelebb maradhat a családhoz. Tavaly mintegy 20 000 hivatásos sofőr nem újította meg minősítő kártyáját.

Egy részük, amint lehetett, visszatért a volán mögé, de jó részük szakmát váltott, és jelenleg úgy áll a helyzet, hogy mintegy 12-14 ezer sofőrre lenne szükségük a fuvarozóknak.

„A sofőrök hiánya miatti brit fuvarozóválság forgatókönyve már Szlovákiában sem akadályozható meg” – jelentette ki Pavol Hudák, a bártfai Hudos szállítmányozó cég vezetője, aki egyúttal a Česmad Közúti Fuvarozók Egyesület alelnöke is. A Brit-szigeteken az elmúlt négy évben 50 ezerrel csökkent a kamionsofőrök száma, összesen 90 ezerrel van belőlük kevesebb a kelleténél. A gépjárművezetői engedélyek kiadásának lelassulása (a járvány idején) és a Brexit, ami Nagy-Britanniából kiszorította a közép- és kelet-európai sofőröket, áru-, nyersanyag- és üzemanyag-ellátási kiesésekhez vezetett.

Szlovákiában a legnagyobb probléma e téren az ország nyugati részén van, ahol a sofőröknek nagyobb a választékuk a munkalehetőségeket illetően. Már a nyár folyamán voltak problémák, a szlovákiai fuvarozók naponta több ezer szállítmány kiszállításának nem tudtak eleget tenni, és a helyzet a következő hónapokban valószínűleg csak tovább romlik.

A járvány töréspontot jelentett

Az akut sofőrhiánynak persze több oka is van. Különösen a nemzetközi teherszállításra érvényes, hogy mentálisan kimerítő foglalkozás, ami krónikus gerincfájdalmakat okozhat, vagy a cukorbetegség kockázatával járhat. A kamionok ugyan technológiailag fejlettebbek, a kezelésük jóval egyszerűbb és biztonságosabb, mint a múltban volt, ugyanakkor a közutak raktáraivá váltak. Egy közvetlen ellátási lánc részei (just-in time), ami csökkenti a gyárak költségeit, de a kamionos egyszemélyben gyakran raktáros, rakodó és kirakodó munkás is, aminek következtében már korábban is több hivatásos gépjárművezető vált meg a szakmától.

A járvány pedig egyfajta töréspontot jelentett ebben a folyamatban – sok hivatásos sofőr éppen ennek hatására döntött úgy, hogy rendezettebb életet szeretne, rendszeres munkaidőt, szabad hétvégéket.

Így aztán inkább a belföldi közlekedésben helyezkedtek el, ami az internetes vásárlás megnövekedése következtében nagyobb jelentőségre tett szert, így a nemzetközi kamionsofőrök végérvényesen szögre akasztották a kamionkulcsokat, és egy másik ágazatban kerestek maguknak helyet, akár alacsonyabb bérért is.

A hivatásos sofőröket a fuvarozók szerint a pihenőidő be nem tartásáért meg az egészen kicsi sebességtúllépésért járó magas bírságok is eltanácsolták a szakmától. Pedig sok esetben a pihenőidő betartása nem is a gépkocsivezetőn múlik, mondjuk, amikor például forgalmi dugóban áll, ahonnan nem tud mozdulni. Még ha a kamionsofőr marad is a szakmában, a magasabb fizetésért gyakran külföldre, főleg Németországba megy dolgozni.

A belföldi közlekedésben egy sofőr nettó fizetése havi 1000-1500 euró között mozog, beleértve az utazási költségtérítést is. A nemzetközi fuvarozásban ez az összeg 1500-2400 euró.

A nyugdíjasok helyére nem jönnek a fiatalok

Ráadásul az elkövetkező években nyugdíjba megy a hivatásos sofőrök utolsó erős generációja is, akik még többnyire a katonaság idején szerezték a gépjárművezetői engedélyüket. Akkoriban évente több tízezer teherautó-vezetőt képeztek, ma már csak alig néhány ezret. Azt feltételezték, hogy a segítséget jelenthet, ha a törvénymódosítás lehetővé teszi a kamionvezetést már 18 éves kortól, mint más európai országokban, de a javaslat nem ment keresztül a törvényhozáson, így maradt a 21 éves korhatár.

És az sem elhanyagolható tényező, hogy képesítést szerezni a kamionvezetésre nem olcsó mulatság. A jogosítvány megszerzése és a pszichológiai tesztek ára több ezer euróra rúg.

A fuvarozó cégek gyakran ki is fizetik ezt egy újonnan érkezőnek, ha az kötelezi magát, hogy meghatározott számú évig a cégben marad. Ráadásul a fuvarozók szerint a harmadik országokból érkező hivatásos sofőrök is elkerülik Szlovákiát, nem vagyunk számukra elég vonzók, az ukrán munkaközvetítő ügynökségek például nem is foglalkoznak Szlovákiával. Pavol Hudák szerint a munkavállalási engedély megszerzése végtelenül sok időt vesz igénybe. „Hivatalosan három hónap, de mivel nem lehet határidőt kapni, hat hónapot is várni kell rá. A környező államokban meg csak tíz napot vesz igénybe. Elkerülnek bennünket, mint a fekete lyukat” – fűzte hozzá a Česmad alelnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.