2023. február 6., 15:31

Mit hozhat a vasárnapi boltzár? Százak veszíthetik el munkájukat és sokan a pluszpénzüket

A parlamentben jelenleg zajló vita a boltok vasárnapi zárva tartásáról sokaknál kiütötte a biztosítékot. Mondhatnánk, akkor amikor száz sebből vérzik ez kis ország, vannak fontosabb dolgok is, mint az, hogy vasárnap ne mehessünk vásárolni. Lehet, hogy ez valójában csak afféle elterelő hadművelet? De tudják-e egyáltalán a honatyák, hogy az esetleges boltzár mit okozna?

élelmiszer, bolt
Fotó: unsplash.com

Sokan vannak amellett, hogy a héten egy napot igazán kibírunk a boltok nélkül, legyen az a nap pihenésé. Mások épp ellenkezőleg, szeretnek vasárnap vásárolni, sokaknak jóformán csak ekkor van rá idejük.

Azok, akik boltban dolgoznak, bizony nem mind örülnének annyira a vasárnapi boltzárnak. Ugrana a vasárnapért járó pluszpénz. Lehet, hogy otthon maradhatnának családjukkal, de a kasszába kevesebb pénz folyna be. A vasárnapi boltzárat a nyugdíj mellett dolgozók és a diákok is megéreznék. Ők gyakran éppen hétvégeken „segítenek ki” a boltokban.

A most zajló parlamenti vita azt mutatja, a képviselők egyáltalán nem látják, milyen helyzetben vannak a kiskereskedők. Egyetlen észérv sem hangzott el, tájékoztatott Daniel Krakovský, a Szlovák Kiskereskedők Kezdeményezésének (ISKM) elnöke.

Ugyanazok a képviselők, akik keresztülvitték a vasárnapi pluszjuttatásokat, ma azoktól akarják megfosztani a kiskereskedelemben dolgozókat és megszabni a vállalkozóknak, mikor legyenek nyitva”

– konstatálta.

Néhány boltzárpártoló beismerte, hogy családjával szívesen tölti a vasárnapot valamelyik üzletközpontban. Krakovský szerint abszolút érthetetlen, hogy valaki képes a Munkatörvénykönyv megszegésére ösztönözni a diákokat és szombatonként 12-16 órás munkavégzésre kényszeríteni őket, hogy a vasárnapi munkáért járó kiesést pótolni tudják.

Hozzátette: Az egész ügyet csak a családos nőkre szűkítették le, akiknek joguk van arra, hogy vasárnap otthon legyenek családjukkal.

Jövedelemkiesés

A boltokban azonban nem csak családos nők dolgoznak, hanem nagyon sok diák, egyedülálló és nyugdíjas is, akik hétvégén akarnak egy kis pénzt keresni.

Krakovský  szerint nem helytálló az az érv sem, hogy ezzel spórolni tudnának a boltok, hiszen a hűtők szünet nélkül mennek, a nagy üzletközpontok pedig nyitva lesznek, hiszen ott különféle szolgáltatásokat is kínálnak.

Úgy véli, végső soron a spórolás csak az alkalmazottak bérében jelentkezne.

Szerinte azzal sem lehet takarózni, hogy a fejlett államokban ez a rendszer működik, meg kellene nézni az ottani vállalkozói környezet minőségét. Nem is beszélve arról, hogy ennyire szigorúan csak nagyon kevés államban vannak megszabva a feltételek.

A képviselők, akik láthatóan még életükben nem alkalmaztak embereket és nem is dolgoztak a kiskereskedelemben, az asztal mellől akarják befolyásolni emberek ezreinek életét, anélkül, hogy megkérdeznék a véleményüket”

– mondta

Rámutatott arra is, hogy a becsült jövedelemkiesés 31 millió euróra tehető és csaknem 1800 ember veszítené el munkáját a vasárnapi boltzár következtében. Egyes vállalkozók emiatt inkább boltjaik bezárása mellett döntenének. Nagyon megszenvednék ezt az üzletközpontokban működő éttermek is, amelyek éppen a létesítmények látogatottságára alapozzák működésüket.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.