2020. június 19., 20:31

Dühítőnek tartják a pékségek a hirtelen vasárnapi nyitást

A pékségek egyrészt elfogadják, hogy a kormány június 20-tól ismét lehetővé teszi az üzletek vasárnapi nyitvatartását, másrészt felháborítónak tartják, hogy ezt mindössze két nappal a rendelet érvénybe lépése előtt tette közzé, hiszen ez a helyzet teljesen felkészületlenül érte őket – írta állásfoglalásában a Pékségek, Cukrászok és Tésztakészítők Szlovákiai Szövetsége (SZPCC).

Ditrói pékség
Fotó: Gergely Imre

„A pékségek hétvégi működtetése kevésbé kifizetődő az ünnepi és az éjszakai pótlékok miatt, ilyenkor a bérköltségek a gyártási költségek több mint felét teszik ki. Ennek ellenére a pékségek elfogadják a kormány döntését a vasárnapi nyitvatartásról” - közölte Tatiana Lopúchová, az SZPCC elnöke.

Ugyanakkor Lopúchová hozzátette,

dühítőnek tartják, hogy csak péntek reggel jelentik ezt be, több üzem nincs erre felkészülve, hiszen hetek óta folyt a vita a vasárnapi nyitvatartásról, és semmi sem utalt arra, hogy hirtelen ilyen határozat születik.

Minden pékségben hetekkel előre megtervezik a műszakokat, és most gondot fog jelenteni, hogy kik dolgozzanak vasárnap, és nemcsak a pékekről van szó, hanem az áruszállító sofőrökről, a műszaki berendezések karbantartóiról és az éjjeliőrökről is.

Előfordulhat, hogy a kisebb pékségeknek alapanyagaik sem lesznek vasárnapra. Ismét beigazolódott, hogy a kormány részéről senki sem egyeztet az érintett üzemek képviselőivel az egyes döntésekről, ami komoly gondokat eredményez az üzemekben”

- tette hozzá Lopúchová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.