2021. november 22., 16:09
Frissítve: 18:03

Matovič reformja az egyéni vállalkozókat is megsarcolja

Igor Matovič pénzügyminiszter 16 órára összehívott sajtótájékoztatót, amelyen bemutatja az általa átvinni tervezett adóreform utolsó részeit. Ezek a változások az önfoglalkoztatottakra és a vendéglátósokra vonatkoznak.

adó forradalom
Fotó: TASR

Igor Matovič először megköszönte az iparosoknak, hogy adóznak, és elmondta, hogy együttérez velük, hiszen volt idő, amikor ő volt az ország egyik legnagyobb adózója. 

Elöljáróban elmondta, hogy azt szeretné, ha a vállalkozók úgy éreznék, hogy igazságos az adórendszer. 

Bemutatta, hogy ki is finanszírozza az országot, és a táblázata szerint a kétmilliónyi alkalmazott 16 milliárdnyi adót és járulékot fizet, míg a 400 ezer kisvállalkozó 0,8 milliárdot. Azaz, míg az alkalmazott fejenként 8 ezer eurót fizet be átlagosan, addig az önfoglalkoztatottak csak 2 ezer eurót fejenként.

Ez 2,4 milliárd kiesést jelent, ami a fele a jövő évi költségvetési kiadásoknak.

Szerinte, így az önfoglalkoztatott csak a negyedét fizeti csak a sima alkalmazotténak. Azt is kijelentette, hogy az egyéni vállalkozók fele csak olyan foglalkoztatott, akit vagy belekényszerítettek, vagy így racionalizálja az adó és járulékterheit. A nagyvállalatoknak is érdeke belekényszeríteni az egyéni vállalkozásba a munkavállalót, hiszen így csak a bruttó bért számlázhatja a volt alkalmazot, és a költségek több mint 30 százalékát megspórolja a vállalat.

Az állam költségvetése az alkalmazottak vállán fekszik.

A következő táblázatának azt a nevet adta, hogy azonos munka, különböző befizetés

Ebben egy átlagbért hasonlított össze, ahol a munkabér költsége1352 euró. Itt öt formát hasonlított össze, ahol a tiszta jövedelem 1262 eurótól 773 euróig mozgott. Legtöbbet szakít, aki önfoglalkoztatott,, és időnként megszakítja a vállalkozását, így nem fizet járulékokat, a másik szerzői honoráriumra dolgozik (1222 euró), majd jön az önfoglalkoztatott, aki átalányköltségeket ír le (1095), majd az önfoglalkoztatott, aki a valós költségeit írja le (841 euró, é ötödikként marad az alkalmazott a 773 eurójával. 

És mindegyik törvényszerű!

A javaslat

Az igazságos adórendszer szellemében a pénzügyminiszter azt javasolja, hogy az önfoglalkoztatottak körülbelül negyedével alacsonyabb illetéket fizessenek, mint az alkalmazottak.

Azaz 29 százaléknyi volna a járulékuk.

( A munkavállaló után a munkaadónak 39 százalékot kellene fizetnie, ami szintén része a Matovic-féle reformnak.)

Továbbá az egyéni vállalkozóknak is 19 százalékosra emelné az adókulcsot.

Átalányadó

Megszüntetné az eddigi átalányköltségek rendszerét az azt választó egyéni vállalkozóknál, és

bevezetné az átalányadó rendszerét, ami az összbevételük 29 százaléka volna. Ebbe beleszámolódna mind az adózási, mind a járulékfizetési kötelezettség.

Ha valaki 1000 eurót számláz, akkor 290 euró befizetésével az összes adó- és járulékkötelezettségét teljesítheti.

Ez esetben nincs adminisztrációs terhe a vállalkozónak, nem kell könyvelést vezetnie, és nem kell adóellenőrzésre számítania.

Ebben az esetbena befizetéseket szét kell osztani havi részletekre.

Bármely egyéni vállalkozó áttérhet erre a rendszerre.

Matovič technikai részletnek tartja az egészségügyi, a társadalombiztosítási vagy az első pillérbe befizetett járulékok százalékos megoszlását. A pontos metódust nem mondta el.

Matovič szerint az egyéni vállalkozók adóéke valamivel több mint 40 százalék lenne.

Elismerte, hogy továbbra is előnyben részesülnének az alkalmazottakkal szemben.

Az adóék azt jelzi, hogy az állam a munkaerőköltség hány százalékát tartja meg adók és járulékok formájában.

A jogdíjakra ugyanaz vonatkozna, mint az egyéni vállalkozókra.

Matovič szerint az egyéni vállalkozók adóztatásának kiigazítása lesz a reform legnehezebb lépése, mert negyedmillió embert érint ez negatívan. 

A pénzügyminiszter elmondta, hogy kétségei vannak, hogy ez a javaslat könnyen átmenne a koalícióban. De ki szeretne állni az adózás igazságossága mellet, ha nem megy át, akkor az alkalmazottaknak is le kellene vinni az adó és járulékterheit.

Matovič ebből a csomagból az első lépésben nem számít hivatalosan plusz bevvételre, csak reménykedik benne. 

A vendéglátósok csomagja

Matovič az első példájában egy kisebb vendégség nettó 100 eurós számláját mutatta be, amelyre rátevődik 20 eurónyi ÁFA, és hozzájön 5 százaléknyi, azaz hat eurós borravaló. Így a valós kiadása a megrendelőnek 126 euró volna. 

Javaslata szerint, az ÁFÁ-t 10 százalékra mérsékelné, Viszont itt 9 százalékos borravalóval számolna. Azaz a 100 eurós nettó számlához jönne a kilenc eurós borravaló, és a 109 euróból számolná ki az ÁFA-tartalmat, ami 10,9 euró. Így a megrendelő is kevesebbet fizetne, és a vendéglátós is több bevételhez jutna. 

Indoklása szerint a környező államokban kisebb az ágazat ÁFA-terhelése, de a másik oldalon igyekeznek kezelni a borravaló kérdését. Mivel sokszor a borravaló a feketén adott bér része, ez például gondot okozott most a járvány idején, a kurzarbeit kiszámításánál. 

Bár valamit nyerne a költségvetés, hogy a borravaló is adóköteles lenne, az ÁFa-kulcs felezésével mintegy 40 millió eurónyi kieséssel számolnak. 

A vendéglátók kötelezettsége

Igor Matovič 4 feltétel teljesítését várja el a vendéglősöktől.

Az étlapon fellelhető összes tételből legyen gyermekadag, méghozzá féláron.

Itt megenged néhány ételnél kivételt. 

Legyen EKO-menü, akik a vékonyabb emésztőrendszerrel bírók rendelhetnének. Azaz 1/2 adag 3/4-es áron. 

Ezzel is csökkentve az ételpazarlást.

Minden ételhez járjon automatikusan egy kancsó víz.

Hogy ne hurcoljuk a vizet az országon keresztül, és a Tátrában ne osztrák ásványvizet áruljunk, valamint ne cukros lüttyöket igyunk. 

A teljes borravaló az alkalmazottak jutalmazására legyen szétosztva. 

Azaz a borravaló jelenjen meg az alkalmazot fizetési szalagján. 

Matovič javaslata szerint a megrendelőnek joga lesz a számla kikérésekor a borravalót megtagadni. Szerinte ez komoly nyomást jelent majd a vendéglátónak a minőség megtartására és fejlesztésére. 

Matovic az adóreformon kívüli még egy újdonságot is bejelentett. A Pénzügyminisztérium minden 60. életévét betöltött, július 1-jétől az év végéig, aki beoltotta magát vagy aki be fogja oltatni magát az év végéig, tehát mindegyik után 300 euró rekreációs és gasztrobónuszt biztosít. Ez majd egy másik személyre is átruházható lesz, és 2022 végéig kihasználható.

Hát...?

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!