2021. november 14., 15:36
Frissítve: 08:15

Matovič bemutatta a családsegítő javaslatait - adó-forradalmat emleget

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter mai sajtótájékoztatóján bemutatta az adóreformtervezetét, ahogy jellemezte, igazi adó-forradalom készül, amire azért is szükség van, mert a környező országok, köztük Lengyelország és Magyarország mérföldes lépésekkel előzi le Szlovákiát. Hogy a lépést tartani tudja az ország, ahhoz alapvető reformok kellenek.

mató
Fotó: TASR

Először bemutatta a családok helyzetét, kiemelve azt a tényt, hogy

a gyermekek százezrei egyetlen önképző körre se jár,

minden hatodik gyermek (170 ezer) a szegénységi küszöb alatt élő családban nevelkedik,

34%-uk nem teljes családban él,

és háromnál több gyermeket nevelő családok 37 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

Az annak a tükre, hogy Szlovákia miképp is viselkedett a családokkal.

Az első változtatás ezért, amit javasolnak a gyermek nevelési támogatások, amelyek ma 25 eurót tesznek ki – mondta Matovič. Hozzátette:

az új szerint a 18 év alattiak utáni támogatást 30 euróra emelnék, illetve a 18 év felettiek után az egyetemi tanulmányok végéig 50 euróra.

Ez készpénzben fizetnék. Így, egy év alatt ebben a formában 455 millió eurót fizetnének a családoknak, ami 105 millióval több a mostaninál.

A gyermekeknek eddig is járt a havi 12 euró támogatás, hogy valamilyen önképző körre járhasson, ami sokszor kevés volt, így sokan nem is járhattak. Ezt az összeget emelik most 70 euróra (3 és 18 év közötti összes gyermeknek).

Ezt nem készpénzben, hanem kártyán vagy számlára fizetnék. Az eddig erre kifizetett 120 milliós kiadás 570 millióval emelkedne 690 millió euróra.

Javaslatai között van az jelenlegi 23, illetve 46 eurós adóbónusz emelése 70 euróra az összes 18 év alatti gyermek számára.

Ezzel az eddigi 480 millió euró helyett, 260 millióval többet, 749 millió eurót hagynának a családoknál.  Érdekes javaslat ebben a pontban az is, hogy az adóbónusz a részmunka után is igényelhető lenne az adó 38 százaléka magasságáig.

A dolgozó szülők gyermekeinek rekreációs utalvány is járna, 30 euró havonta a 18 év alatti gyermekekre.

Úgy becsülik, hogy jelenleg 6 eurót fizetnek gyermekenként, ami nem volt célzott, csupán becsült érték, hogy az utazási utalványokból mennyit is használhattak fel a gyermekek. Ez eddigi 67 millió eurós kiadás, 254 millióval nőne 321 millióra, ami egyben a hazai turizmust is fejlesztenék. Az utalvány az adóbónuszok közé sorolható.

Ez így egyben havi kétszáz eurót jelent minden gyermekre, ahol legalább az egyik szülő dolgozik.

A 645 eurós minimálbérnél, az adója 38 százalékára igényelheti az adóbónuszt. A gyermekeit egyedül nevelő anya, két és fél gyermekre (elég fura példa) teljes mértékben tudja kihasználni az adóbónuszt.

A munkanélküli szülők 100 euróig tudnának meríteni. Mivel az adóbónusz számukra nem elérhető, ezért maradna a gyermeknevelési támogatás, illetve a gyermekeknek járó szolgáltatási jegyek.

Két gyermeket (12 és 16 évesek) egyedül nevelő szülő esetében, aki minimálbért keres, annak a tiszta jövedelme a gyermeknevelési támogatással, adóbónusszal jelenleg 623 euró, az új szerint 909 euró.  

Egy kétgyermekes teljes családban, ahol a két szülő összesen 2 ezer eurót keres bruttóbérként, jelenleg tisztán1685 euró jövedelemből gazdálkodhatnak. Az új szerint ez 1948 euróra növekedne.

De miből?

200 millióval csökkentené a fegyverkezésre szánt összeget, ezzel GDP arányosan 1,8 százalékos maradna a védelemre fordított összeg.

297 millió euró megtakarítást a pénzügyminiszter a 29 százalékos átalányadón szeretné megvalósítani. (Sajnos ezt a javaslatot nem tudtam értelmezni. Ugyanis keverte a szolgáltatók által befizetett adókat, az idegenforgalom által befizetett adókkal, akiknek többet kellene adózniuk, mivel az üdülési utalványokkal óriási bevételekhez jutnak majd. Az új adónemmel tehát visszavenné azoktól a támogatást, akik haszonélvezői az utalványoknak?)

180 millió eurót a közszféra 2%-os leépítésével takarítaná meg. A 440 ezres hivatalnokgárdát szűkítenék.

100 millió euróval többet szednének be a szerencsejátékok után.

20 millió eurót szedne be egy új adóformából, ami egyben a szolidaritás megnyilvánulásának is nevezett a pénzügyminiszter. E szerint bevezetnék az ún. milliomos adót, amlyet az egymillió euró feletti vagyon után 0,1 százalékos adót szednének be. Akinek egy millió felett van a vagyona, annak minden évben vagyonbevallást kellene készítenie. Ezek az adatok az adóhatósághoz futnának be, akik szűrnék a nem legális vagyonövekedést. 

20 millió eurót abból remélnek, hogy korlátoznák a magán egészségpénztárak haszonkulcsát. 

200 millió euró az önkormányzatoknak szánt összegek csökkentésével érnék el. Beismerik, hogy az adókedvezményekkel az önkormányzatok jövedelme csökken, de ezt lenyeletné velük Matovič.

50 millió eurót remél abból, hogy hatékonyabban működnek majd az állami vállalatok. 

50 millió eurót spórolna az állami vagyon biztosításán. Ezt óriási üzletnek nevezi, mivel 50 millió euróval többet fizet az állam a biztosításokra, mint amennyit onnan visszakap - indokolta.

És 150 millió eurót hozna családi támogatások dinamikus hatása, (amit a közgazdászok szinergikus hatásnak is hívnak) azaz a családokba fektetet támogatások végezetül bevételt hoznak az államkasszának.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.