2023. június 16., 18:08

Lesz politikai megoldás a dráguló hitelekre?

A választási kampány egyik vezető témája lehet, hogy miként lehet majd segíteni azoknak a lakosoknak, akiket a jelzáloghitelek drágulása miatt a saját otthonuk elvesztése fenyegeti.

201610171212440.00000000001a_Lakashitel.jpg

Egyelőre úgy tűnik, a parlamenti képviselők közül Robert Fico használja leginkább a témát a politikai kommunikációjában, aki kormányra kerülése esetén gyors megoldást kínál és a bankok különadóját vezetné be, a lakossági hiteleket pedig az állam és a bankok közösen támogatnák, hogy alacsonyabb legyen a törlesztőrészlet. Tegyük hozzá, a bankok adóztatása már egyszer létezett, s nem volt annyira hatékony, mint a korábbi kormányfő állítja, s annak terheit vélhetően most is az ügyfelekre tolnák át a pénzintézetek.

A Sme rodina a bérlakásokban látja a kiutat, miközben a bankokat tömörítő szervezet továbbra is azzal érvel, az elemzések szerint csekély az esélye annak, az emberek a megnövekedett törlesztőrészleteket nem fogják tudni fizetni és veszélybe kerül a lakhatásuk.

Az SaS szerint a piacra kell hagyni a megoldást, a PS tárgyalna a bankokkal az esetleges megoldást illetően, míg az OĽaNO az esetleges extra profitot adóztatná meg. A parlamenti pártok tehát elég különböző módon közelítik meg a kérdést, az viszont nyilvánvaló, ahogy az elmúlt egy évben, a választásokig már nem várható.

Az viszont tény, hogy az elmúlt év elején még egy százalék alatt volt az átlagos kamatláb a lakáshiteleken, az év végén már 3 százalék fölött. Az Európai Központi Bank az infláció növekedése miatt már tavaly emelte az alapkamatot, amelyet a szlovák bankok be is építettek áraikba, s a hitelek már a bejelentés előtt néhány hónappal emelkedtek.

Ebben a helyzetben sokan refinanszírozták a hitelekeit, így az év első hónapjai óriási forgalmat idéztek elő a bankoknál, majd a hitelek drágulásával a visszaesés jelentős volt. Ennek eredménye, hogy az ingatlanvásárlási kedv is megapadt, s már közel sem állunk olyan jól a hitelek terén európai szinten, mint egy esztendővel ezelőtt. Közben az alapkamat többször emelkedett az elmúlt hónapokban is. 

A tvnoviny.sk egyébként arról írt, hogy hozzávetőleg 330 ezer szlovákiai állampolgár havi törlesztőrészlete fog a közeljövőben jelentősen emelkedni. Például, ha az ügyfél 2021-ben 3 éves lekötéssel vett fel jelzáloghitelt, akkor a törlesztőrészlete 2024-ben körülbelül 53 százalékkal nő. Ez pedig akár több száz eurós növekedést is jelenthet, amely az inflációs időszakban különösen nagy teher lehet.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.