2023. február 25., 14:35

Egyre jobban eladósodunk

A szlovák állam és a családok pénzügyi helyzete finoman fogalmazva nem ideális. Ha az állam idei költségvetését vesszük, vagy akár a háztartások eladósodottságát, a számok azt mutatják, hogy a jövőben egyre nehezebb lesz a szlovákiai életszínvonalat növekedési pályán tartani. Azon a pályán, amelyre a statisztikai adatok szerint a legutóbbi gazdasági válságot követően léptünk. 

pénz
Fotó: unsplash.com

A Szlovák Nemzeti Bank előzetes számításai szerint a bankok tavalyi nettó nyeresége 829 millió euró volt. Ez azt jelenti, hogy éves szinten 14,1 százalékkal nőtt a nyereségük, amivel még nem is lenne baj.

Baj abból lehet, hogy a nyereségi adatok nyilvánosságra kerülése után a kormány részéről rögtön napirendre került a bankok különadójának a lehetősége, amire a szektort képviselő Szlovák Bankszövetség rögtön nagyon határozottan reagált is.

A bankok kategorikusan elutasították a különadót, szerintük a pluszterhek azt eredményeznék, hogy évente több mint 13 ezer család nem jutna jelzáloghitelhez, mert nem jutna nekik, hiszen az állam azt a pénzt különadó formájában elvonná a pénzintézetektől. A bankok tehát évente 1,125 milliárd euróval kevesebb hitelt nyújtanának.

A lakáshitelek ereje
A bankszektor tehát kommunikációs ellentámadásba lendült, de ezt a kormányzat is gyakran megteszi, tehát igazából nincs min meglepődnünk. A nagyobb banki nyereség annak volt köszönhető, hogy tavaly a növekedő kamatlábak elől menekülve rengetegen refinanszírozták hiteleiket, így az átlagosnál jóval magasabb volt a hitelállomány.

Az év második felében aztán megkezdődött a jelentős visszaesés, amely a mai napig tart, és egyértelmű, hogy a helyzet rövid távon nem fog javulni. Ennek pedig nagyon jelentős hatása lesz a mindennapjainkra. Az egyik gazdasági szaklap arra is rámutat, hogy tavaly már több mint 40 milliárd euró volt a szlovákiai lakáshitelek nagysága. Az elmúlt másfél évtizedben a nyolcszorosára nőtt a hitelállomány, miközben a bérek csak a duplájára, tehát egyértelmű, hogy rendkívüli módon eladósodtak a szlovákiai családok.

A tíz évvel ezelőtt záruló gazdasági válságot követő években nagyon sokan vettek fel jelzáloghitelt, tegyük hozzá, a kezdeti szakaszban még nagyon kedvező ingatlanárak mellett.

Később pedig az alacsony kamatlábak miatt folyamodtak nagyon sokan jelzáloghitelért, közülük egyesek tényleg addig nyújtózkodtak, amíg a takarójuk ért, mások viszont azon is túl. Ennek az időszaknak vége van, mert az ingatlanárak és a kamatlábak is magasan állnak, s aki nem kötötte le a törlesztőrészleteket hosszabb időre, annak szembe kell néznie a családi kassza egyre erőteljesebb terhelésével.

Különösen rossz helyzetben vannak azok, akik a nulláról kezdik az otthonteremtést, tehát nincs saját vagy örökölt ingatlanjuk, így legfeljebb megtakarításaikra hagyatkozhatnak, miközben azok értéke a magas infláció miatt egyre csökken. A jelenlegi gazdasági kilátások mellett pedig még idén is lefelé tarthat a bérek reálértéke, ez pedig nemcsak az ingatlanpiacra lesz hatással, hanem az emberek életszínvonalára is.
Sokat költünk

Az egyik oldalon a szlovákiai lakosság eladósodottsága az unión belül az egyik legmagasabb a bérükhöz képest, a másik oldalon nem várható a bérszínvonalban olyan jelentős változás, hogy a helyzet javuljon. Ebből adódóan a jövedelmünk egyre nagyobb részét fogjuk költeni a hitelek törlesztésére, éppen ezért az életszínvonalunk nem fog javulni, legalábbis a jelenlegi előrejelzések szerint.

A 2021-es statisztikák szerint egyébként éppen Szlovákiában költik a bérük legnagyobb részét a lakosok lakhatásra. Ennek mértéke meghaladja a 31 százalékot, a magyaroroszági adat ezzel szemben 22, míg az európai átlag 25 százalék körül. Az adósságok gyarapodásával pedig ez a helyzet csak tovább romlik majd.
malacpersely
Fotó:  unsplash.com
Egyelőre nem kell aggódni

A romló kilátások ellenére a gazdasági helyzet viszont jelenleg még nem tűnik annyira kritikusnak. Nyilvánvaló, hogy a háztartások megtakarításai csökkentek, a hazai fogyasztás növekedése pedig húzta a gazdaságot. Az viszont már más kérdés, hogy milyen áron, hiszen az állam több támogatási programnak köszönhetően súlyos milliárdokat költ majd az energiaárak dotációjára, ennek pedig valamikor meg kell fizetni a költségeit.

A közgazdászok ugyan idén 10 százalék körüli inflációt várnak, de egyelőre nem tartanak attól, hogy beköszönt a recesszió, ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a tartalékok elköltése miatt minden kihívás a korábbinál nagyobb erőfeszítéseket igényel majd a családoktól. Az ugyanis, hogy az átlagbérek szintjén már nettóban is ezer euró fölött mozgunk, csak nominálisan jelent valamiféle elmozdulást.

Az EU-n belül a hatodik legalacsonyabb bérek Szlovákiában vannak. Éves szinten 16 ezer euró körül mozognak, míg az európai átlag ennek több mint a duplája, tehát jócskán van hova javulni.

Külföldi folytatás

Ebből adódóan a külföldi munkavállalási kedv a jövőben sem fog csitulni. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a Szlovákiában működő gyárak alkalmazottai a tudás megszerzése után külföldön próbálnak szerencsét hasonló pozícióban, mert ott a fizetési feltételek jóval kedvezőbbek. A szlovákiai munkavállalók esetében a család általában visszatartó erőt jelent, de ez sem általános érvényű.

A szerb és ukrán vendégmunkások esetében azonban ilyen korlát sincs, könnyedén távoznak a szlovákiai gyárakból a jobb lehetőségek reményében külföldre. Őket pedig nehéz lesz pótolni.

Ez a helyzet pedig a szlovák gazdaság fejlődési lehetőségeit is befolyásolja. Sajnos az ország sorsáról döntő parlamenti képviselők és kormánytagok idén már aligha hoznak jelentős gazdasági döntéseket, sokkal inkább a választási esélyeiket akarják javítani a populista álmegoldásokkal.

Megjelent a Magyar7 2023/8. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.