2022. május 27., 10:22

A szlovák kormányon múlik, hogy tankolhatunk-e olcsóbban Magyarországon

Hatalmas kocsisorok várakoztak tegnap délután a szlovák-magyar határon a magyar kormány üzemanyagárakra vonatkozó bejelentését követően. Ennek értelmében ugyanis mától már nem tankolhatnak kedvezményes áron benzint a külföldi rendszámú és forgalmi engedélyű autók.

üzemanyag tankolás benzin
Fotó: Pixabay

A legfőbb szabály: péntektől a magyarországi benzinkutakon csak a magyar rendszámos autók tankolhatnak a literenként legfeljebb 480 forintos hatósági áron benzint vagy dízelt. Fizetéskor a kutaknál fel kell mutatni a forgalmi engedélyt is.

Ez azonban még nem minden. A telex.hu arról ír, hogy a kormányrendeletben szerepel az is, hogy a magyar rendszámú autók mellett 480 forintos literenkénti áron lehet megtankolni azokat a külföldi rendszámú járműveket, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag.

Tehát ahol szintén van hatósági ár, és az a magyar autósokra is vonatkozik, akkor az abból az országból érkező autósok élhetnek a 480 forintos tankolás lehetőségével.

A környező országok közül ez alapján a mostani helyzet szerint a szerb és szlovén rendszámú autókat érintheti. Mivel Szlovákiában nincs hatósági üzemanyagár, ezért ez ránk nem vonatkozik – mától nem tudunk spórolni a magyarországi benzinkutakon egy-egy tankoláskor akár 20-25 eurót.

Mi Magyarországon mostantól csak piaci áron vehetünk üzemanyagot, ami a legtöbb helyen már csupán néhány centtel olcsóbb (a jelenlegi forint-euró árfolyam mellett) annál, amennyibe nálunk kerül. Ha Igor Matovič pénzügyminiszter és a kormány időben felébredtek volna, és hatósági árat szabtak volna, akkor most merőben más lenne a helyzet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.