lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2024. január 30., 20:00

A legnagyobb hazai banknál is olcsóbbak lesznek a hitelek

A kedvező pénzügyi folyamatok hatására már januárban elkezdtek minimálisan csökkenni a jelzáloghitelek kamatlábai, februártól pedig a legnagyobb hazai bank is kedvezőbb feltételeket kínál.

kulcs hitel jelzálog ingatlan
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Az elmúlt héten csütörtökön ugyan változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa, de már mindenki arról beszél, hogy erre a nyárig sor kerülhet. A döntés alapján az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,50 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,75 százalék, a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 4,00 százalék marad továbbra is.

Christine Lagarde, EKB vezetője ugyanakkor megjegyezte, hogy nem határolódik el attól a január elején a svájci Davosban tett kijelentésétől, hogy nyáron esetleg lehet már kamatcsökkentés. Davosban úgy fogalmazott, hogy "elképzelhetőnek" tart egy ilyen lépést.

Eközbena a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot idei első kamatdöntő ülésén ma, ami már a magyar hitelek kapcsán is jó hír, hiszen a magyarországi jelzáloghitelek is jócskán megdrágultak a háborús időszak alatt.

A szlovák lakáspiac is megérezte az inflációs hatásokat, igaz nálunk még így is viszonylag olcsón lehetett banki kölcsönhöz jutni, de az öt százalék körüli kamatlábak ettől függetlenül hatalmas havi költségnövekedést jelentettek a családok számára. A Fico-kormány ennek kapcsán lépett és intézkedései nyomán januártól igényelhető a a lakáshitelek emelt törlesztőrészletét kompenzáló támogatás.

Január második felében a 365bank eközben fontos lépést tett, mert elkezdte csökkenteni a jelzáloghitelei kamatlábát. Az egy-, két- és 5-éves fixáció mellett 4,25 százalékos évi kamatozás helyett 4,05 százalék, 10 éves rögzítés mellett pedig 5,25 százalék helyett 5,05 százalék lettek az új kamatok.

Most pedig kiderült, a lakáshitelek legnagyobb szlovákiai piaci szereplője, a Szlovák Takarékpénztár vagyis Slovenská sporiteľna is hasonló lépésre szánta el magát.

A csökkentés 0,2 százalékpont, ami ugyan nem jelentős, de már mutatja, hogy mindenki készül az EKB várható nyári döntésére, s a hitelek ha lassan is, de egyre kedvezőbb árakon lesznek elérhetők. Arra viszont nem számíthatunk, hogy a két évvel ezelőtti szintre visszajutnának, idén legfeljebb 3-4 százalék közötti lehet a legolcsóbb éves kamatláb.

A minden negyedik szlovákiai jelzáloghitelt kezelő bank egyébként az 1-5 éves fixáció esetében csökkenti a kamatokat, ezek már 5 százalék alatti értéken lesznek, amelynél azonban továbbra is vannak "olcsóbb" hitelek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.