2022. november 26., 14:06

Lesz olcsóbb energia Szlovákiában is?

A hosszú várakozás után talán végre megtudhatjuk, milyen energiaárak várnak ránk jövőre. Az elmúlt napokban ugyanis kaptunk néhány információt az ország vezetőitől, a teljes képhez azonban még ez-az hiányzik, de legalább valami elkezdődött az energiafronton Szlovákiában is, a sok találgatás után.

heger szlovák kormány kormányülés
Fotó: TASR/AP

A múlt hét első felében ugyanis Eduard Heger kormányfő az önkormányzatok képviselőivel folytatott tárgyalások után bejelentette, egyfajta árplafont vezetnek be az önkormányzatok számára. Ez azt jelenti, hogy az elektromos áram esetében megawattóránként 199 eurónál, a földgáznál megawattóránként 99 eurónál nem lehet magasabb az ár. Ez a „szlovák árplafon” azonban olyan, hogy vannak árplafon feletti költségek is, ám ezek 80 százalékát kifizeti az állam, s ami még fontos információ volt, hogy a segítség minden önkormányzatra vonatkozik.

Elégedett önkormányzatok

A közös egyeztetés után az önkormányzati szervek képviselői elégedettségüknek adtak hangot, mert a megyei és helyhatósági választások után ugyan a nyertesek ünnepelhettek, de csak rövid ideig, mert el kellett kezdeniük dolgozni a jövő évi költségvetésen. Ez a munka sehol sem lesz egyszerű, hiszen az energiaköltségek nagyon „elszálltak”.

Azt még nem tudjuk, az önkormányzatok számára valójában milyen mértékű segítséget jelent a kormány ígérete. A segítség mértéke ugyanis attól függ, milyen árat tudtak kitárgyalni korábban az önkormányzatok. A másik dolog, hogy a kompenzáció forrása sem biztosított még, hiszen a 2023-as állami költségvetésre még nem bólintott rá a parlament. Márpedig segíteni az állam csak akkor tud, ha meglesz a jövő évi büdzsé. Ellenkező esetben költségvetési provizórium lép hatályba, és nem lesz pénz az önkormányzatok megsegítésére.

A villamos energia ára

Még egy fontos információval lettünk gazdagabbak a múlt héten. A Szlovák Villamosműveknek megawattóránként a meghatározott 61,20 eurós áron 5,79 terawattóra nukleáris forrásból származó háztartási villamos energiát kellene szállítania, legalábbis a kormány által elfogadott dokumentum alapján. A háztartásoknak szánt villamos energia ára 67,32 euró lenne. 

A villamos energia ára ugyanis a Szlovák Villamosművekkel kötött szerződésből ered, ebben 61,2 euró/megawattórában határozták meg a villamos energia árát, ehhez jön az Árszabályozási Hivatal rendelete szerint egy 10 százalékos együttható, a kettő együtt adja ki a 67,32 eurós árat.

Tegyük azonban hozzá, az Európai Bizottság még mindig nem hagyta jóvá a fix áron történő villamosenergia-szolgáltatási szerződést, amelyet a Szlovák Villamosművekkel aláírt memorandum alapján készített el a gazdaságügyi minisztérium még tavasszal. 

Mikor tudjuk meg a drágulás mértékét?

Mindezek alapján tehát kissé meg is nyugodhatnánk, mert úgy tűnik, Karel Hirman gazdasági miniszter és csapatának a munkája végre látható, s végre elindultunk valami felé. Azt viszont még nem tudjuk, az unió elfogadja-e a szlovák javaslatot, amelyen több mint öt hónapja „ül”. Azt sem tudjuk, hogy a háztartási gázár hogyan alakul, és legfőképpen, mi lesz a költségvetéssel.

Látszik azonban, hogy legalább szakmai szinten elkezdődött a munka az új vezetőket kapott tárcáknál, és nem a belső ellenzék keresése jelenti számukra a legfőbb feladatot. Sokkal inkább az, hogyan szedjék össze egy-egy javaslat elfogadásához a szükséges számú támogató szavazatot, vagy éppen hogyan akadályozzák meg, hogy az ellenzéknek meglegyen a többsége azoknak a céloknak az eléréséhez, amelyek számára fontosak.

Mire jut forrás?

A költségvetési tervezetet elnézve abban reménykedhetünk, lesz bőven forrás mindenre, legalábbis papíron, hiszen a tervezett hiány óriási. Más kérdés, hogy a valóság majd milyen képet mutat, az ugyanis már most látszik, hogy a kormány által prioritásként kezelt egészségügy és oktatás, valamint az energiaárak kezelése mellett számtalan lyukat kellene befoltozni. 

Eddig egyértelműnek tűnik a recept, a korábbi baloldali kormányok módszereit másolják, hangulatjavító intézkedéseket hoznak. Jegyezzük meg, ezek legfőbb kritikusai alkotják most a kormányt, s a választások felé haladva egyre nagyobb lesz bennük az igyekezet, hogy kedvezőbb fényben tüntessék fel magukat. Ennek példája a jövőre duplájára növekedő családi pótlék vagy a szülői bónusz a nyugdíjasoknak, amely az előrejelzések szerint a jövő évben egy összegben kerül majd kifizetésre, mégpedig az év végén. Miért nem vagyok meglepődve?

Az egyszeri támogatások rendszere eddig is nagyon kedvelt megoldása volt ennek a kormánynak, mert egyrészt jól kommunikálható, másrészt nem kerül annyira sokba, mint a juttatások rendszerszintű, folyamatos emelése. Rég tudjuk, néhány hónappal a választások előtt ennél nem is kell jobb ötlet.

A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy sejtésünk sincs arról, kibírja-e 2024-ig a kisebbségi kormány, előre tervezni tehát nincs sok értelme. Az embernek az az érzése, hogy a gazdaságpolitika területén is hasonlóan mérlegelnek, vagyis egy biztos, a bizonytalanság, és ebből eredően a kiszámíthatatlanság. Végül is mindent rá lehet fogni a válságokra, tényleg volt, van belőlük bőven, de jó volna már a számokba merülve, s nem csak a mondatok között kutatva értelmezni, hogy pontosan mit és hogyan valósított meg a kormány az energiaválság kezelésére tett vállalásai közül.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2022/47-es számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.