2021. október 16., 18:09

Pénzt is hoz az új elnök?

Új elnököt választottak a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) élére. A francia–kanadai kettős állampolgárságú Luc Tardif váltja huszonhét év után a leköszönő René Faselt.

jégkorong

Nem Tardif volt az első számú esélyes, de jól kampányolt, és a negyedik körben a német Franz Reindl ellen nyert. Az elnökség tagja lett a magyar Kolbenheyer Zsuzsanna is.

A svájci elnök, René Fasel nem jelöltette magát, már a szentpétervári kongresszus alatt beválasztották az IIHF Hírességek Csarnokába. Öten kandidáltak az elnöki posztra. Az első körben kiesett a cseh Petr Bříza, ekkor még Tardif és Reindl azonos szavazattal bírtak, ezután viszont a francia zsebelte be a legtöbb voksot, mindegyik körben.

A második körben a dán Henrik Bach Nielsen, a harmadikban pedig a fehérorosz Szergej Goncsarov esett ki. A megválasztáshoz szükséges ötven százalék feletti többséget csak a negyedik nekifutásra sikerült megszereznie valamelyik jelöltnek, ekkor Tardif 67, Reindl 39 szavazatot kapott.

A hatvannyolc éves Luc Tardif Kanadában született, háromévesen kezdett hokizni, majd 1975-ben került Európába. Először Brüsszelben, később a franciaországi Chamonix-ban és Rouenban játszott. Utóbbi helyen az utánpótlás-nevelésbe is belevágott, 2006-ban pedig a francia szövetség elnöke lett. Azóta háromszor is újraválasztották, 2012 óta az IIHF elnökségének a tagja.

Az alelnöke Bříza lett, regionális alelnökei a kanadai Bob Nicholson (Amerika), a kirgiz Ajvaz Omorkanov (Ázsia és Óceánia), valamint Bach Nielsen (Európa és Afrika).

A kilenc tagból álló elnökségbe két nőt is beválasztottak, a magyar Kolbenheyer Zsuzsannát és a lengyel Marta Zawadzkát. Kolbenheyer 2012 óta látja el a funkcióját, vagyis harmadszor szavaztak bizalmat a negyvennégy éves, korábbi ötvenötszörös válogatottnak, aki a Magyarországon bejegyzett első női hokis volt.

Tardif elődje munkáját akarja folytatni. Az IIHF elsősorban az európai jégkorongból él, viszont az egyetlen „eladható terméke” az évente megrendezésre kerülő világbajnokság. Az U20-asok tornája elsősorban Kanadában népszerű televíziós műsor. A női hoki mellett ugyan elkötelezettek, de aki vevő rá, a CHL, vagyis a hokisok bajnokok ligája pedig a KHL-lel és az NHL-lel szeretné felvenni a versenyt, ami szinte lehetetlen.

A jégkorong szerelmesei október 12-től ismét Észak-Amerikára figyelhetnek, kezdődik az NHL új szezonja.

A bajnokság új franchise-zal bővül, a harminckettedik csapat a Seattle Kraken lesz, a soraiban Jordan Eberlevel, Yanni Gourde-dal és Mark Giordanóval. Ami pedig a válogatottakat illeti, a jövő évi pekingi téli olimpiai játékokon részt vevő csapatoknak október 15-ig kell leadni a bő, 55 fős keretüket. Az IIHF felé a kanadai és a svéd után a finn, a cseh és az amerikai gárda is megnevezte azt a három NHL-játékost, aki szerepelni fog a tornán. Többek közt Sidney Crosby, Connor McDavid, Viktor Hedman, Gabriel Landeskog, Mikko Rantanen, Ondřej Palát, David Pastrňák, Auston Matthews és Patrick Kane szerepelnek a benevezettek listáján.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/41. számában. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.