cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. május 10., 12:27
Frissítve: 2022. máj. 10. 19:20

Zelenszkij repülőgépeket és helikoptereket kért a szlovák parlamenttől

Kedden délben videóhívás keretében beszélt a szlovák törvényhozás előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 

zelenszkij
Fotó: DenníkN/Facebook repro

Zelenszkij beszéde előtt a Smer-SD képviselőinek nagy része, köztük maga Robert Fico is kiment a teremből, szintén kivonultak a Mazurek-féle Republika és a Kotleba-párt politikusai, de a Hlas-SD honatyái bennmaradtak. 

Az ukrán elnök bejelentéséből kiderült, hogy júniusban Szlovákiában rendezik meg azt a nemzetközi konferenciát, amelyen Ukrajna újjáépítéséről tárgyalnak majd.

Zelenszkij beszédében kihangsúlyozta, mennyire jó barátjának tekinti Ukrajna Szlovákiát, aki példát mutat a szabad világnak azzal, hogy segítik a háborúban álló ukrán államot. Méltatta Eduard Heger kormányfőt, aki az európai vezetők közül az elsők között látta, "milyen bűnöket követtek el az oroszok Bucsában és környékén", "akik a teljes ukrán kultúrát meg akarják semmisíteni".

Zelenszkij kiemelte, 

Ukrajnának most elsősorban fegyverekre van szüksége.

Hozzátette, az ukránok mindig emlékeznek majd arra, mennyi segítséget kaptak a szlovák államtól, de továbbra is rászorulnak a támogatásra. Zelenszkij külön kiemelte, hogy repülőgépekre és helikopterekre lenne szüksége az ukrán államnak.

Leszögezte, az lenne a legjobb, ha a világ tanulna Szlovákiától.

Beszédének második pontjaként az orosz energiafüggőségről beszélt Zelenszkij. Közölte, azt szeretné, ha európai barátaik elkerülnék azt a függő viszonyt, amely az ukrán államra jellemző volt. "Nem akarom, hogy barátaink is függjenek az orosz gáztól, ahogy mi is függtünk. A szankciók kapcsán úgy fogalmazott

Megértjük, hogy nehéz. Megértjük, hogy ez most nem lehetséges, de önöknek is meg kell érteniük, hogy Ukrajnának szüksége van erre

Zelenszkij szerint az orosz kőolaj visszautasítása a szabadság elfogadásáról szól. 

Beszéde végén az ukrán elnök az európai szolidaritást és az európai közösség fontosságát hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, közös értékeink védelme a legfontosabb, majd arra kérte a szlovák parlamentet és a közvéleményt, hogy legyenek "Ukrajna hangja az európai közösség előtt".

A mintegy 15 perces beszéd végén a parlament álló tapssal búcsúzott Zelenszkijtől. A kamera szöge miatt nem lehetett látni, hogy az ellenzéki képviselők felálltak-e, az aktuality.sk helyszíni tudósítása szerint a jelenlévő Smer-es képviselők is megtapsolták Zelenszkijt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.