2023. június 7., 18:41

Végre kinyit a Galandia. Szép, új és biztonságos Galánta aquaparkja - KÉPEKKEL

Június 8-án nyitják meg a botrányokról elhíresült galántai aquaparkot. A Galandiát biztos kézzel vezeti az új ügyvezető igazgató, az önkormányzat kijavíttatta az előző vezetés által elkövetett hibákat. A fürdőt június 15-ig mindenképpen meg kellett nyitni, ellenkező esetben vissza kellett volna fizetni a felépítésére szánt uniós támogatás nagy részét. Az egésznapos belépőjegy ára közel 22 euró. Tekintse meg velünk a Galandiát egy nappal a nyitás előtt képekben. 

Galandia
Galéria
+9 kép a galériában
Galandia 2023 - teljes szépségében az újranyitás előtt
Fotó: Szomolai Andrea

Gőzerővel dolgoztak a Galandiában az elmúlt időben, hogy június közepéig meg tudják nyitni az aquaparkot. A Galandiát tavaly szeptember elején még Galánta előző polgármestere, Peter Paška záratta be, arra hivatkozva, hogy a gazdasági válság és az ukrán-orosz háború miatt a fürdő fenntarthatatlan. Miután Paška helyére a 2022-es önkormányzati választások során Kolek Péter került,

a város új vezetése azonnal kézbe vette a botrányoktól terhes fürdő körüli dolgokat, szakmai stábot hívtak össze a mihamarabbi nyitás érdekében.

Leváltották a Galandia eddigi ügyvezetőjét, Szelle Zoltánt is.

Mi kerül még elő?

Kiderült, hogy az előzetes felújításoknál megsérült a bejárat feletti tetőszerkezet és a medencék – amelyekből leengedték a vizet megrongálódtak. A kinti füves terület is katasztrofális állapotban volt, és ami a legmeghökkentőbb, hogy a gyermekeknek szánt spray-park üzemeltetéséhez egyszerűen elfelejtettek infrastruktúrát bevezetni. Ezeket a hibákat gyors ütemben kellett kiküszöbölni, hogy még a kötelezett határidő előtt meg tudjanak nyitni.

A legfontosabb szolgáltatások, a csúszdák, a medencék üzemelnek, a kisebb és kevésbé feltűnő javításokat folyamatosan elvégzik, a spray parkot viszont előreláthatólag csak augusztus folyamán tudják üzembe helyezni

– árulta el Kolek Péter a nyitás előtt egy nappal, amikor a városi képviselőkkel és a vállalkozói szektorral együtt megtekintették az utolsó simításokat a fürdőben.

Galandia
Galandia 2023 - terepszemlén. Balról jobbra: Peter Závodský, Kolek Péter, Jozef Huber
Fotó:  Szomolai Andrea
Jó kezekbe került a vízi világ vezetése

Peter Závodský, Galánta alpolgármestere elmondta,

az első hónapokban a város támogatja anyagilag a fürdő üzemeltetését, de július után a kft-ként működő aquaparknak muszáj a saját lábára állnia, és kitermelni a fenntartási és üzemeltetési költségeket, valamint a béreket.

Bíznak a fürdő új ügyvezetőjében, Jozef Huberben, aki a szenci vízi világ vezetésében szerzett szakmai tapasztalatokat a múltban, és biztos kezekkel, felelős ötletekkel szedte ráncba a Galandiát a nyitás előtt. Huber, miután bemutatta a Galandia külső és belső tereit, elmondta, tisztában van azzal, hogy a fürdőnek ez idáig inkább negatív hírneve volt, de a rossz reklám is reklám.

„Hiszek az emberi kíváncsiságban. Biztosan sokan jönnek majd megnézni, mi mindent újítottunk fel, hogyan is működik ez a komplexum a jövőben, és élvezni fogják az itt töltött időt – nagyon jó medencék és csúszdáink vannak” – magyarázta Huber.

Tisztában van azzal, hogy a belépőjegyek ára hirtelen ugrott magasra, hiszen a tavalyi, rövid nyitvatartásnál még a 2014-15-ös árakat használták (16 euró volt az egésznapos belépő). Azóta eltelt 8-9 év, nem lehet ezeket az árakat megtartani.

Galandia
Galandia 2023 - teljes szépségében az újranyitás előtt
Fotó:  Szomolai Andrea
Nem lesz olcsó mulatság

„Valószínű, 2022-ben, az önkormányzati választások előtt nem lett volna népszerű húzás egy városi komplexumban árakat emelni. Az árak alacsonyan tartása szerintem akkor inkább politikai húzás volt, mi ezt már nem tudjuk megtenni. Természetesen a felelősség az én vállamon van. Az üzemeltetési és a fenntartási költségek nagyon magasak, ezt le kell fednünk valahogyan” – magyarázta az ügyvezető.

Úgy véli,

ha az árakat összehasonlítjuk a környékbeli konkurens fürdőkével, nem is tűnnek olyan magasnak. Közben figyelembe kell venni a tényt, hogy a Galandia nem csak kültéri, de beltéri fürdőzési lehetőséget is kínál.

A Galandia jelenleg remek és biztonságos, új állapotban van. Szépek a medencék, a víz jó minőségű, várja a fürdőzőket. Csodásak a beltéri helyiségek és jók a szolgáltatások. A változásnak be kellett állnia. Tudom, hogy hirtelen így árat emelni nem népszerű lépés, de én azért vagyok itt, hogy ezeket is megtegyem.

Senki ne gondolja, hogy ezek az árak egy gyors kávé mellett születtek meg, mindent jól átgondoltunk stratégiailag. Az elsőrendű most az, hogy le tudjuk fedni az üzemeltetési költségeket, később pedig további fejlesztéseket véghezvinni. A város, a Galandia tulajdonosa szerencsére minden anyagi segítséget megadott ahhoz, hogy a vízi világ feltárulhasson” – tette hozzá Huber.

Galánta városa több mint 200 000 eurót adott a fürdő újranyitására és rendbetételére

Az egésznapos belépőjegy felnőttek részére 2023. június 8-tól 21,90 euró, három órára 14,90 euró. A gyermekbelépő (15 éves korig) egész napra 14,90 euró, három órára 10,90 euró. A belépőket a recepción lehet megvásárolni, online vásárlási lehetőség egyelőre nincs. A vendég egy csippel felszerelt karórát kap, ezzel közlekedik a Galandia területén és az öltözőben, valamint az étterem szolgáltatásai is karórával működnek. A végösszeget távozáskor fizetik a fürdőzők.
Galandia
Galéria
+9 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.