2021. december 14., 14:36

Fél évtized után újra kinyithat Galánta "kétszer felépített szellem-fürdője". Megújult a Galandia

Fél évtized után hamarosan újra kinyithat a galántai Galandia fürdő. A Galandiát 2015-ben zárták be botrányos körülmények között, miután kiderült, hogy az épület nagyon rossz műszaki állapotban van, az építésnél kispórolták az anyagot, és a csúszdák is életveszélyesek. A fürdőt szépen felújították, megtörtént az épület használatbavételének engedélyezése is. A látogatók új szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe, a belépőjegyek nem drágulnak.

Galandia
Fotó: Szelle Zoltán
A felújított Galandia

A Galandia fürdőt 2007-ben nyitották meg, az első években 900 ezer euró körüli forgalma volt. A komplexum felépítése 8 millió euróba került. A galántai fürdőt 2015-ben zárták be, miután kiderült, hogy beszakadhat a fedett medence tetőszerkezete és a tobogánok is veszélyessé váltak.

A szellemfürdő nem kísért tovább
További mérföldkő volt a 2019-es év, amikor a gazdasági minisztérium ultimátuma szerint vagy az év végéig üzembe kellett volna helyezni a Galandiát, vagy a városnak vissza kellett volna térítenie az építésre kapott uniós támogatást, amely közel 4,3 millió euróra rúgott. A felújítási munkálatok azonban alaposan késtek a közbeszerzési eljárások miatt.

Ebben az évben vállalta el a már botrányos helyzetben lévő fürdő ügyvezetését Szelle Zoltán, Galánta város képviselője, vállalkozó. Szelle 2019-ben elmondta portálunknak, a város kérvényezi a kétéves haladékot. A Galandiát 2021 nyarán szerették volna megnyitni. Ez a terv sem valósult meg. Szelle Zoltán azonban jó hírekről tudott beszámolni, 2021 decemberére ugyanis sikerült teljesen, a várt projektterveknek megfelelően kiváló állapotúra felújítani a Galandiát.

Megtörtént az épület használatbavételének engedélyezése is, így a fürdő azonnal üzembe helyezhető, amint azt a koronavírus-járvány miatti intézkedések és kormányrendeletek lehetővé teszik.

Galandia
Fotó:  Szelle Zoltán
A felújított Galandia
Az engedélyekre és a narancssárga színre várnak

Szelle Zoltánt a munkálatokról és a Galandia jövőjéről kérdeztük. Elárulta, jelenleg már csak a papír alapú engedélyekre várnak a járási hivataltól és a közegészségügyi hivataltól, valamint arra, hogy a Galántai járás narancssárga zónába kerüljön a Covid – automata szerint. Ha ez megtörténik, akár rögtön nyithatnak is. A műszaki ellenőrzések során a szakemberek mindent rendben találtak, minden szivattyú, rendszer és attrakció kipróbálásra került, és jól működött.

Új attrakciók, hét medence, kiváló gasztronómia

A Galandiában hét medence – négy benti és három kinti - várja majd az érdeklődőket, összenyitották a kül- és belteret, új csúszdákat szereltek fel, valamint gyerekbaráttá és akadálymentessé tették a helyet. A gyerekek számára egy kismedencét és egy skeight-élményparkot létesítettek. A Galandia berendezése, öltözői is sokkal szebbek lettek. A masszázs- és szaunaszolgáltatások is megmaradtak, a vendégeket finn-, infra- és páraszauna várja majd. Szelle Zoltán hozzátette, nagyon sokat fektettek a Galandia gasztronómiai vonalába, a családokra szeretnének fókuszálni.

A konyha nagyon sokat fog javulni. Tízféle készétel lesz a kínálatban, hamburgerek, steakek, különleges pizzák, hétvégeken és nyaranta ebédmenüt kínálunk majd”

– magyarázza az ügyvezető.

A kétszer felépített fürdő

A Galandia teljeskörű felújításába közel hárommillió eurót invesztáltak – árulja el Szelle Zoltán. A legnagyobb befektetést a tető rendbetétele, az új szivattyúk és a tobogánrendszer követelte meg. A fő kiadásokon kívül rengeteg apró probléma emésztett fel nagyobb összegeket. Például csak a pillérek megerősítése került körülbelül 100.000 euróba.

Mikor 2007-ben megnyitott a fürdő, sajnos rá kellett jönnünk, hogy nagyon sok minden el lett hanyagolva az építés körül. A középső pillér például le sem volt betonozva, csak kaviccsal behányva. A későbbi szakvélemények szerint, mikor az épületet építették, mindent szétloptak körülötte”

– magyarázza az ügyvezető. Kérdésünkre hozzáteszi, a Galandiát sokáig tévesen prezentálták termálfürdőként. A Mátyusföld alatt értékes termálvízforrás húzódik, de a Galandiánal ezt csak a városi víz melegítésére tudják használni, a medencékben nem termálvíz van. A víz zárt körben filtrálódik a medencékben, évente kétszer tartanak karbantartási napot, amikor az összes medence komoly áttisztításra kerül.

Fontos, hogy a belépőjegyek ára nem emelkedik ahhoz az időszakhoz képest, amikor öt évvel ezelőtt be kellett zárni a Galandiát. A háromórás belépő 11 euróba kerül majd, a helyiek ötven százalékos árengedményt kapnak.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!