Újabb tesztszállítmány érkezett Szlovákiába

2021. január 15., 20:22
ma7 | TASR

Újabb 2,6 millió antigén teszt érkezett Szlovákiába. A teszteket az Állami Tartalékalap raktáraiban helyezték el, innen fogják szétosztani szükség esetén. Erről pénteken tájékoztatott a gazdasági minisztérium. A tárca által vásárolt első 2,6 millió darab tesztet január 7-én szállították le.

Fotó: TASR

Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert még 2020. november 19-én bízták meg a feladattal, hogy négy szakaszban vásároljon 16 millió antigén tesztet. A miniszter rövidesen Igor Matovič (OĽANO) kormányfő tudomására hozta, hogy a megadott határidőket nem lehet tartani a hatályban lévő törvényi előírások miatt. A kormány december 4-én módosította a vonatkozó határozatot, és a kívánt tesztmennyiséget nyolcmillióra csökkentette.

A kormány a héten több ülésen is tárgyalt az újabb országos tesztelés tervéről. A végső döntés bejelentése szombaton (január 16.) esedékes. A kormányfő az országos tesztelést szorgalmazza, az SaS és más koalíciós pártok fenntartásokkal viszonyulnak a novemberihez hasonló tömeges szűrővizsgálat ötletéhez.

A tesztek beszerzésének ügye hosszabb ideje vitákat gerjeszt Sulík és Matovič között. December közepén a kormányfő egy rádióműsorban lemondásra szólította fel a gazdasági minisztert.

Kapcsolódó cikkeink