2022. szeptember 1., 13:23

Tényleg gond van Berényi indulásával? A megyei elnökjelölt is megszólal

Kedden, Dunaszerdahelyen, sajtótájékoztatón mutatta be a Szövetség párt Nagyszombat megye elnökjelöltjét, Berényi Józsefet. A bejelentés után viszont olyan viták indultak a párton belül, amelyek elterelik a figyelmet arról, hogy a magyar jelöltnek valódi esélye van arra, hogy akár megnyerje a választásokat, s ezzel Szlovákia történetében először magyar elnöke legyen egy kerületnek.

Berényi József
Fotó: ma7.sk

A Szövetség Nagyszombat megyei Kerületi Tanácsa hétfői ülésén nem született döntés a párt Nagyszombat megyei elnökjelöltjéről. Akkor a párt MKP platformja úgy értékelte, a Most-Híd és az Összefogás platformok által megnevezett küldöttek körében aránytalanul volt felülreprenzentálva a Dunaszerdelyi járás a Galántai járás kárára, amely sérti a területi elvet. Az MKP-platform küldöttei emiatt nem szavazták meg a beterjesztett napirendet.

A Kerületi Tanács tíz tagja közül csak ketten képviselték a Galántai járást, holott a szóbeli megegyezés alapján négy küldöttnek kellene a testületben helyet foglalnia a régióból. A Híd és az Összefogás egyetlen küldöttet sem delegált a Galántai járásból.

„Azt is fontos megemlíteni, hogy az Összefogás egyik delegáltja olyan városból érkezett, ahol nem alakult meg a Szövetség helyi szervezete, ő pedig független jelöltként indul a helyi választásokon. Meglehetősen szokatlan, hogy egy független személy döntsön arról, hogy a Szövetségnek legyen-e megyeelnök jelöltje, s ha igen, akkor ki” - tudtuk meg Berényitől. A politikus elmondta, a Szövetségnek egyébként nincs központi nyilvántartása, csak a platformoknak, így szerinte a személyeket öncélúan és manipulatív módon lehet cserélgetni a párt döntéshozatali szervein belül.

Mindezek fényében hétfőn nem döntöttek Berényi József megyei jelöléséről, azt Forró Krisztián, a párt elnöke erősítette meg. A másik két platform éppen Forró indulását szerette volna látni Berényi helyett, s mint megtudtuk, Berényi maga is félreállt volna, ha a Szövetség elnöke az indulás mellett dönt. Forró viszont ahogy korábban, most is „csak” képviselőjelöltként kívánt indulni.

Végül tehát Berényi József indulása mellett döntött a Szövetség elnöke, aki kiemelte, egyedül a jelenlegi Nagyszombati alelnök volt a párt szervei által javasolt jelölt. Ennek ellenére a másik két platform vezetése kedd óta több nyilatkozatban is úgy reagált, Forró túllépett a hatáskörén.

Forró ennek lehetőségét kérdésekre válaszolva már a keddi sajtótájékoztatón is kizárta, Berényi viszont a támadások mögött más szándékot lát.

Az elmúlt napok eseményei számomra sok mindenre választ adtak, többek közt arra is, hogy miért nem vagyok elfogadható az Összefogás és a Híd platform néhány vezetője számára. Solymos Lászlónak az a gondja, hogy a Hídnak ezidáig nincs a Szövetségen belül járási elnöke. A Szövetség megalakulása után éppen az volt a belső feszültség egyik oka, hogy miként legyenek megválasztva a járási elnökök”

– mondta el a ma7-nek Berényi.

A megyei alelnök szerint a Híd és az Összefogás országos döntést részesítettek volna előnyben, ők az MKP platfomon belül a helyi döntést támogatták, nem egy központosított megoldást kívántak teremteni. „Így sokkal hatékonyabb a helyi együttműködés és az alapszabályunk is ezt írja elő, de a Híd platform vezetése ezt a mai napig nem fogadja el, sőt presztízskérdést csinált belőle. Ezért úgy látom, a Híd részéről ez egyfajta reváns az MKP-sok és az én irányomba. Ami Összefogást illeti elmondták, szerintük azért kaptam meg a Galántai járásban nemcsak az MKP, hanem az Összefogás és a Híd küldöttjeinek is teljes támogatását, mert addig minden a korábbi megállapodások szerint történt, tehát addig nem volt szó személyem megkérdőjelezéséről.”

A Dunaszerdahelyi járás MKP platform elnökségen viszont nem ment át a képviselői helyek 5-2-1 arányú elosztása, amely 5 MKP-s, 2 Összefogás és 1 Híd jelöltet jelentett volna a megyei választásokon az adott régióban. Az MKP platform a 6-1-1-es elosztást preferálta, amit a járási konferencia el is fogadott. „Ez eggyel kevesebb helyet jelentett az Összefogás számára, a platform Nagy József indulása mellett döntött, így Mózes Szabolcs saját döntésük értelmében nem indul képviselőként.”

Berényi ennek kapcsán hozzátette, ő egyik járásban sem szólt bele a személyi kérdéseket érintő döntéseibe.

Egyik járási elnök vagy megyei képviselőjelölt kiválasztási folyamatába sem avatkoztam bele semmilyen szinten. Ezért is tartom elszomorítónak, hogy a Híd és az Összefogás néhány politikusának párton belüli elégedetlenkedése rendkívül káros módon befolyásolja a Nagyszombat megyei megyeelnök állítást. Ezt a két dolgot, szét kellett volna választaniuk, mert így egyértelműen a Szövetség sikerét akadályozzák. Mellesleg az is sokatmondó, hogy sem Solymos László, sem Rigó Konrád, sem Mózes Szabolcs nem indul a soron következő helyi és megyei választásokon, tehát abból a mandátumszerzésből, amely a Szövetség számára első és alapvetően meghatározó, nem veszik ki a részüket. Eközben pedig azokat, akik a Szövetség választási sikeréért dolgoznak, megpróbálják ellehetetleníti.”

A párton belül kialakult feszültséget nem tartja jónak, de úgy véli, ezt a közösség a helyén fogja kezelni.  Bízik benne, hogy a 10 induló mellett jó esélye van, hiszen 8 szlovák nemzetiségű jelölt mellett az egy független magyar nemzetiségű megyeelnökjelölt mögött nincs erős párt. „A polgárok bizalmáért szállok harcba, mert az elmúlt években a képviselőkkel együtt bizonyítottunk, hogy eredményeket tudunk elérni” – emelte ki Berényi.

Ezzel pedig sikerülhet a keddi sajtótájékoztatón is elhangzott történelmi siker elérése, vagyis hogy magyar megyeelnöke legyen a régiónak.

Berényi a kampány kapcsán elmondta, rengeteg helyen járt a régióban a nyár során is, ahol azzal szembesült, a helyi magyarság nem érti a platformokat, ők nem egymással szembenálló politizálást akarnak, hanem eredményeket és magyar képviseletet. Éppen ezért most nem a pártkérdések megoldását tartja a legfontosabbnak, hanem megoldási javaslatok bemutatását, mert kevesebb mint két hónap van a választásokig.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.