Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. december 22., 17:12

Tárgyalt a város a galántai gigászi sportközpont megépítéséről. Jövőre épülhet a futballakadémia

A napokban nagyot robbant a hír, miszerint a mátyusföldi Galántán gigászi sportközpont létesülne – futballakadémiával, olimpiai méreteket meghazudtoló uszodákkal és síközponttal. A város új vezetősége a sajtóból értesült a tervezetről, azonnal felkeresték a projekt mögött álló Sport Park International képviselőit, és tárgyalóasztalhoz ültek. Ha sikerül minden tervet megvalósítani, Galántán, az Ava Jett töltőállomással szembeni területen tényleg megépülhet a gigasportközpont.

galánta sportközpont
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Sport Park International.

A közelmúltban szellőztette meg a hírt az egyik szlovák napilap, hogy egy egyedi, Európa-szinten is gigászinak számító sportlétesítmény épülne a Mátyusföldön, Galántán.

A hírről a város új vezetősége, így Kolek Péter polgármester is a sajtóból szerzett pontosabb információkat, kezdetben valószínűsítették, hogy a volt polgármester, Peter Paška egyik elkapatott és elhamarkodott vállalása és ígérete lehet ebben a dologban is.

Kolek Péter elmondta portálunknak, a sportközpont tervezetéről szóló hírt a Sme valószínűleg a valamikori városvezető, Paška által „kézbentartott” Galántai újságtól (Galantské noviny) vette át, ahol már jóval régebben megjelent egy írás a témában.

Tárgyalóasztalnál

Kolek december 21-re tárgyalásra hívta a gigászi projekt mögött álló Sport Park International képviselőit, hogy részletesebb információkhoz jusson a tervezett beruházással kapcsolatban. Kiderült, hogy a sportközpontról szóló tervezetet már több mint hat éve benyújtották a városnak, Paškáék alá is írtak egy dokumentumot ( Kolek memorandumként emlegette) a projektánsokkal.

A város azonban körülbelül négy évvel ezelőtt teljesen megszakította a kommunikációt a projekt vezetőivel, nem vették fel nekik a telefont, nem választoltak az üzenetekre

– mondta el Kolek, mit tudott meg a SPI társaságtól.

Komoly projektnek tűnik a dolog, körülbelül 250 millió eurós beruházásról lenne szó, a projektvezetők kíváncsiak voltak, mi jelenleg a város nézete, hiszen továbbra is szeretnék felépíteni a sportközpontot, állítólag megvan már a beruházó is”

– magyarázta Galánta polgármestere, aki úgy véli, ha valóban összejönne egy ekkora beruházás, az semmiképpen nem ártana a városnak. Lévén az egész egy magáninvesztíció, még a földterület, amire építkeznének is magánkézen van, nem a városé. Mindössze a terveket kell úgy átdolgozni, hogy azok megfeleljenek a területrendezési tervezetnek – erre a polgármester fel is szólította a projektánsokat.

Három fázisú építkezés

A sportközpontot három fázisban építenék fel a galántai Ava Jett töltőállomással szembeni területre. Ez a terep viszonylag kívül esik a városközponton.

Azért döntöttek Galánta mellett, mert közel van az autópálya, Csehországból, Ausztriából és Magyarországról is könnyen megközelíthető lehet a Mátyusföld.

galánta sportközpont
Fotó:  Sport Park International.

Az első fázisban futballakadémiát és rehabilitációs centrumot építenének. Ez kilenc futballpályát és épületeket foglalna magában.

Az építkezést a tervek átdolgozása, a telek megvásárlása és a várossal való egyeztetés után már 2023-ban el akarják kezdeni.

A második fázisban a vizes sportokat céloznák meg egy 50 méteres olimpiai úszómedence telepítésével, majd a harmadik etapban épülne meg a biatlonnal ellátott sídomb. Ennek felhúzására a tervek szerint csak 2027-ben kezdenének neki – tudtuk meg Kolektől, aki meg akarja szüntetni a Paška által aláírt protokoll-dokumentumot, és egy újat létrehozni már a saját feltételeik szerint.

Nem vagyunk ellene ennek a beruházásnak, és örülünk annak, hogy a projektánsok sem akarták megkerülni a várost, hanem becsületesen kommunikáltak velünk”

– tette hozzá Galánta polgármestere. 

galánta sportközpont
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.