cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. december 19., 12:10

Kis-Katar a Mátyusföldön: Galántán hamarosan fedett sípályát is tartalmazó gigasportközpont épülhet

A Sme beszámolója szerint Európában is páratlan, fedett sípályával (!) ellátott gigászi sportközpont épülhet Galántán. 

galánta sportközpont
Galéria
+8 kép a galériában
A központ látványterve, a képen felül a Szlovákiában egyedülálló fedett sípálya látható.
Fotó: Sport Park International

A projekt mögött álló Sport Park International által párját ritkítóan nagy beruházásként bemutatott központ összköltségéről egyelőre nincsenek információk, de minden bizonnyal több tíz millió euróról beszélhetünk. Nemcsak több foci- és egyéb sportpálya, de fedett síközpont, biatloncsarnok, hokipályák és egy síalagút is épülhet Mátyusföldön. Az sajnos nem derül ki, miért pont a síkvidékre álmodták meg ezt a központot, mindenesetre korábban itt-ott olvasni lehetett már róla, hogy a cseh határ mellé, Egbellre (Gbely) is terveznek egy hasonlót. Abból a beruházásból végül nem lett semmi, s talán a galántai projekt is dugába dől, mindenesetre a mellékelt képek alapján egészen elképesztő terveket álmodtak meg Galánta mellé a nagyratörő beruházók. 

Az Egbellre tervezett fedett pálya kiegészítő létesítmények nélkül 380 méter hosszú, 60 méter széles lett volna. Összesen 218 ezer négyzetméteres komplexumról szóltak a hírek a kétezres évek végén, de a beruházás dugába dőlt. 2016-ban egy másik cég (Donovalley névvel) Dóvalban (Donovaly) próbálkozott hasonlóval, de elsősorban természetvédelmi okok miatt, abból sem lett semmi.

A projekt honlapja szerint összesen három fázisban valósulna meg a Galánta mellé tervezett gigászi sportközpont megépítése. Az első körben egy klasszikus, futballakadémiákra jellemző épületegyüttest (összesen öt pályával, csarnokokkal, egy 2600 fős stadionnal és a központi épülettel) húznának fel, majd jöhet egy uszoda és egy fitneszközpont, egy 150 férőhelyes bentlakásos akadémia és egy 250-es mélygarázs.

galánta beruházás
A központ Galánta keleti felén, az R1-es autópálya felé vezető körgyűrű mellett épülne fel. A szomszédban frissen épült, új lakónegyed található.
Fotó:  Google Maps

A második etap a vízi sportok szerelmeseinek teszi vonzóvá a galántai beruházást. Olimpiai medence, műugrótorony, evezőpálya épülhet fel a focipályák melle, majd a harmadik körben jöhetnek a téli sportok. 

A mátyusföldi fedett síparadicsom egész évben nyitva állna az amatőr sízők előtt, külön oktatóközponttal gyerekek és kezdők számára. A pályát 48 méter magasra és 750 méter hosszúra tervezik, egy klasszikus, négyüléses felvonóval. A legelképesztőbb, hogy a pálya tetejére egy kilátóval felszerelt éttermet is megálmodtak, ahonnan a síelésben megfáradt sportolók egy forró tea mellől szemlélhetik a csodálatos mátyusföldi tájat. Hokipályák is épülnek majd a központban, egy az európai standardoknak megfelelő méretekkel, és egy másik az amerikai, NHL-es szabványok szerint, összesen 3740 néző befogadására alkalmas nézőtérrel.

És ha mindez nem lenne elég, a stadion, az uszodák és a sípálya mellé egy kilenclyukú golfpályát is felépítenek majd. 

A beruházó Sport Park International vállalat igazgatótanácsának tagja, Ján Veselovský a lapnak elmondta, a projekt jelenleg még nagyon az elején jár, most zajlik csak a szükséges engedélyek beszerzése. A szükséges földterület nagy része már rendelkezésre áll, a szerződéseket megkötötték. Az SPI-ről egyelőre nagyon keveset tudni, részvénytársaságként működik, így a tulajdonosi hátteret nehéz felderíteni, mindenesetre furcsa, hogy egy tavaly júniusban alakult vállalat hirtelen ekkora beruházásba fog. 

Portálunk megkereste Galánta város önkormányzatát, ahonnan azt az információt kaptuk, hozzájuk egyelőre semmiféle hivatalos tájékoztatás nem érkezett a beruházók részéről. A témával hamarosan bővebben is foglalkozunk majd. 

Képgalériánkban számos további felvételt talál a központ látványterveiről. Érdemes kattintani!

galánta sportközpont
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.