cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. augusztus 10., 14:05

Szövetség: Gyimesi tegye jóvá a hibáját, ő is megszavazta, hogy csak szlovák nyelvű felirattal lehet műsort sugározni - VIDEÓKKAL

A médiatörvény elfogadott módosítása megszüntette a kivételt a feliratozási kötelezettség alól a nemzetiségi műsorszórásban - hangzott el a Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján.

sajtó
Fotó: Czibula Csaba
Előrelépés helyett visszalépés a kisebbségi nyelvhasználat terén

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke elmondta,

októberben a párt a kulturális államtitkártól ígéretet kapott a nyelvi jogok érvényesítésére a televíziós műsorszórásban.

Ez az ígéret összhangban volt a Velencei Bizottság ajánlásaival. Mint kiderült, az elfogadott törvénymódosítás megszüntette a kivételt a feliratozási kötelezettség alól a nemzetiségi műsorszórásban.

Gyimesi is megszavazta a kötelező államnyelvű feliratokat

Meglepetéssel fogadta a Szövetség, hogy az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselői, köztük Gyimesi György is megszavazta a módosítást, sőt az előterjesztés aláírói között volt

- hangsúlyozta Forró.

Videó:  ma7
Nem teljesültek a kormány ígéretei

A Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a kormány nemzetiségi jogok bővítésére vonatkozó ígéretei nem teljesültek,

mint például a magyar nyelv hivatalossá tétele Nagyszombat és Nyitra megyékben. A kisebbségi nyelvhasználatot bővítő táblatörvény, illetve a Csemadok állami támogatásának elfogadása pedig aligha valósulhatott volna meg ilyen formában a Szövetség szakértőinek ajánlásai nélkül. Ráadásul a táblatörvény érvényesítése a közlekedési minisztériumtól függ.

A központi kormány a fejlesztéspolitika területén továbbra is hátrányosan kezeli a dél-szlovákiai régiókat.

Jelenleg a szlovák parlamentben nincs olyan erő, amely kiállna a magyar közösségért. A Szövetség elutasítja a marketingpolitikát, a kormánypártok az emberek gondjainak megoldása helyett egymással foglalkoznak - emlékeztetett Forró.

forró
Fotó:  Léczes Zoltán
Forró: Gyimesi tegye jóvá a hibáját!

A Szövetség felszólítja Gyimesi képviselőt, hogy a saját maga és a pártja által elkövetett hibát mielőbb javítsa ki.

Forró a ma7 kérdésére hangsúlyozta, a párt egyidejűleg az európai fórumokhoz fordul a jogorvoslat reményében.

Őry Péter, a Szövetség elnökségi tagja kiemelte, előrelépésnek mondható, hogy a televíziós műsorszórásra vonatkozóan az utolsó népszámlálás eredményeit figyelembe véve az arányosság elve érvényesül a törvényben, viszont a törvényben meghatározott óraszámok több esetben ellentmondásban vannak, ezeket is meg kellene vizsgálni.

A jelenlegi kormány már a szavak szintjén többször is elkötelezte magát a kisebbségek jogállásának rendezése ügyében, viszont a most elfogadott törvény távol áll ettől a kötelezettségvállalástól.

Videó:  ma7

Rigó Konrád, a Szövetség Most-Híd platformjának elnöke elmondta,

a közmédia magyar nyelvű műsoridejéhez - amelyet a most elfogadott törvény pontosít - a pénzügyi fedezet nincs meg. Kérdés, hogy 2023-tól megjelennek-e a források a költségvetésben.

Elmondása szerint a Szövetség aktív szerepet vállalt a kormány által beterjesztett törvénytervezet kidolgozásában, a parlamentben viszont a Kolíková miniszter (és Gyimesi György) által beterjesztett módosítás előtt értetlenül állnak, hiszen az elfogadott jogszabály visszaveti a nemzeti közösségek nyelvi jogait a mečiari időkbe.

Videó:  ma7

A teljes sajtótájékoztatót alább tekintheti meg:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.