2022. május 30., 13:05

Szivárványos zászló: Matovič támogatja Gyimesi javaslatát, Šipoš a koalíciós egyezség megsértéséről beszél

Ellentétes reakciókat hallani a legnagyobb kormánypárt vezető politikusaitól, miután Gyimesi György, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselője közös törvényjavaslatot nyújtott be Tomáš Taraba ex-Kotlebás honatyával.

gyimesi matovic
Fotó: TASR

A beterjesztők szeretnék elérni, hogy megtiltsák a különböző szexuális orientációjú közösségek zászlajának kitűzését a hivatali épületekre. 

A törvényjavaslatot azzal indokolják, hogy a különböző szexuális orientációjú közösségek zászlajának kitűzése a hivatali épületekre nincs összhangban az alkotmánnyal, ráadásul jelentősen hozzájárul a társadalom megosztásához. 

Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO elnöke a javaslat kapcsán a TASR-nek úgy nyilatkozott,

nincs összhangban a közérdekkel, ha hivatali épületekre kitűzött zászlókkal bármelyik szexuális közösséghez tartozó közösség "propangandáját" terjesztenék.

Szerinte a koalícióban megszokott, hogy a képviselők egyeztetés nélkül nyújtanak be törvényjavaslatokat.

Fotó:  TASR
Michal Šipoš

Ezzel szemben Michal Šipoš, a párt parlamenti  képviselőcsoportjának vezetője,

a frakciószabályzat és a koalíciós megállapodás megsértéséről beszél, amiért Gyimesi a jelenleg független, az ĽSNS színeiben megválasztott Tarabával nyújtott be közös törvényjavaslatot.

A hétvégén Gyimesit párttársa, Andrej Stančík is élesen bírálta. Stančík úgy fogalmazott, Gyimesinek tudatosítania kellene, hogy a pozsonyi parlamentben képviselő, és nem Orbán Magyarországán. A képviselő szerint a javaslat felerősítheti a homofóbiát és az előítéleteket.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.