2022. május 28., 13:55

Stančík: Gyimesinek tudatosítania kell, hogy a szlovák parlamentben képviselő és nem Orbán Magyarországán

Andrej Stančík szerint Gyimesi György Tomáš Tarabával közösen benyújtott törvényjavaslata sérti a koalíciós megállapodást.

stancik
Fotó: TASR
Andrej Stančík (OĽaNO) a parlamentben

Az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselője, Gyimesi György a Kotleba-féle ĽSNS színeiben mandátumot szerző Tomáš Tarabával nyújtott be törvényjavaslatot, amivel szeretnék elérni, hogy megtiltsák a különböző szexuális orientációjú közösségek zászlajának kitűzését a hivatali épületekre.

Andrej Stančík, aki Gyimesihez hasonlóan szintén a legnagyobb kormánypárt frakciójában foglal helyet, élesen kritizálta párttársát, amiért a koalíciós képviselőkkel való egyeztetés nélkül nyújtotta be az említett törvényjavaslatot, a jelenleg frakción kívüli Tarabával közösen jegyezve.
Gyimesi György
Fotó:  TASR

Stančík szerint Gyimesinek tudatosítania kellene, hogy a pozsonyi parlamentben képviselő, és nem Orbán Magyarországán. A képviselő szerint a javaslat felerősítheti a homofóbiát és az előítéleteket.

Az RTVS Szombati dialógusok című műsorában Peter Kremský (OĽANO) úgy fogalmazott, Gyimesi "magánakciójáról" van szó, amiről a párt képviselőit előzetesen nem tájékoztatta. Marián Viskupič (SaS) a műsorban elmondta, nem hiszi, hogy a javaslatról ne tudott volna Igor Matovič.

Jana Bittó Cigániková, az SaS képviselője a szociális hálón közzétett bejegyzésében arra utalt, Gyimesi és Taraba közös javaslatának felkarolásával akarja Matovič meghálálni a szociális csomag megszavazását az egykori Kotleba-párti képviselőknek.

A törvényjavaslatot az előterjesztő képviselők azzal indokolják, hogy a különböző szexuális orientációjú közösségek zászlajának kitűzése a hivatali épületekre nincs összhangban az alkotmánnyal, ráadásul jelentősen hozzájárul a társadalom megosztásához. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.