2020. október 8., 10:57

A felvidéki magyarok továbbra is számíthatnak az anyaország támogatására. Szijjártó Péter az MKP vendége volt - VIDEÓVAL

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Forró Krisztián, az MKP elnöke tartott közös sajtótájékoztatót.

Videó forrása: ma7

Forró Krisztián hangsúlyozta, ha a magyar külügyminiszter Pozsonyba érkezik, rendszeresen ellátogat az MKP székházába is.

Az MKP elnöke reményét fejezte ki, hogy ez a hagyomány a jövőben is folytatódni fog.

Megköszönte a magyar kormány támogatását, amely a felvidéki magyar közösség megmaradását szolgálja.

Soha korábban nem voltak ilyen jók a szlovák-magyar kapcsolatok

Szijjártó Péter hangsúlyozta,

a felvidéki magyarság továbbra is számíthat az anyaország támogatására.

A miniszter kiemelte, Szlovákia és Magyarország kapcsolatai soha nem voltak ilyen jók, ez előnyére válik a felvidéki magyaroknak is.

szijjártó_mkp

A gazdaságfejlesztési csomag keretében 21 milliárd forint támogatás érkezett az elmúlt években a Felvidékre, segítve a helybéli magyar vállalkozásokat, és a két ország gazdasági kapcsolatainak bővítését.

Kiemelt cél a határmenti régiók összekötése

Újraindulhat a vasúti személyszállítás több szlovákiai és magyarországi város között - a magyar külügyminiszter erről tárgyalt a szlovák közlekedési miniszterrel a mai napon. Kiemelt cél az infrastruktúra fejlesztése, a határmenti régiók összekötése.

2023-ig hat új közúti határátkelőt készülnek átadni, felújítanák a Dunaszerdahelyt Győrrel összekötő utat. Közös  szlovák-magyar sikertörténet a két Komáromot összekötő Monostori híd átadása - hangsúlyozta a magyar külügyi tárca vezetője.

Szijjártó hozzátette, a kisebbségi jogok bővítéséhez jó alapot ad a két ország között kialakult partneri viszony.

A közös sikerek az érzékeny témák rendezését is elősegíthetik

A magyar külügyminiszter kiemelte, a jogállamiság feltételeiről szóló vitát politikai zsarolásnak tartja, ennek álláspontja szerint nincs helye az Európai Unióban.

Hangsúlyozta, a magyar kormány a jövőbeli egységes magyar pártot is stratégiai partnerként fogja kezelni.

A ma7 kérdésére Szijjártó elmondta, az állampolgársági törvény kedvező megváltoztatását elősegíthetik a két ország közös sikerei.

Korábban írtuk:

Szijjártó Péter csütörtökön részt vesz a GLOBSEC biztonságpolitikai konferencia ülésén Pozsonyban. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere délben tart közös sajtótájékoztatót az MKP elnökével, majd délután részt vesz a visegrádi négyek és Franciaország külügyminisztereinek találkozóján.
Megosztás
Címkék