2023. november 7., 14:50

Szijjártó: A magyar kormány számára továbbra is fontos partner a Szövetség - KÉPEKKEL, VIDEÓKKAL

Kedden a Szövetség pozsonyi székházában tartott közös sajtótájékoztatót Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Forró Krisztián pártelnök.

szövetség
Galéria
+14 kép a galériában
Fotó: Gerhát Máté

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke fontosnak nevezte, hogy Szijjártó Péter pozsonyi látogatása alkalmával a korábbi hagyományokhoz híven ellátogatott a magyar párt székházába.

Forró: A Szövetség kapocs kíván lenni a szlovák-magyar kapcsolatok alakításában

Forró a szeptember 30-i választások értékelése kapcsán hangsúlyozta, az eredmény azt igazolja, a Szövetség jelenleg az egyetlen olyan magyar párt Szlovákiában, amely számíthat a magyar közösség szavazataira. Tovább kell haladni a megkezdett úton, meg kell őrizni a párt egységét, sokszínűségét - húzta alá a pártelnök.

Videó:  ma7
A Szövetség elnöke kiemelte, a következőkben is kapocs kívánnak lenni a magyar és a szlovák kormány között. Az államközi viszony alakulásához, a két ország sikeréhez aktívan szeretnének hozzájárulni.
A magyar kormány számára továbbra is fontos a Szövetséggel való együttműködés

Szijjártó gratulált a Szövetség választási eredményéhez, amely világosan mutatja, melyik párt jelenti a magyar képviseletet a Felvidéken. Ugyancsak gratulált Forró Krisztián egyéni eredményéhez.

Számítunk a Szövetséggel való együttműködésre az államközi viszony és a felvidéki magyarság helyzetének alakítását illetően is"

- húzta alá.

Szijjártó: Szép időszak várható a szlovák-magyar kapcsolatokban

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere hangsúlyozta, pozsonyi látogatása során találkozott Robert Fico kormányfővel, Juraj Blanár külügyminiszterrel és több más tárcavezetővel.

A szlovák-magyar viszony jövője kapcsán elmondta, "szép időszak, a kapcsolatok bővítése előtt állunk" - ennek alapja a szuverén nemzeti külpolitika.

Budapest és Pozsony is eltökélt az illegális migráció feltartóztatásában

Mindkét kormány eltökélt az illegális migráció megfékezése kapcsán, a mai külügyminiszteri csúcson megállapodtak, hogy összehangolják a lépéseiket.

Szeretnék, hogy az európai politika a józan ész talajára kerüljön - ebben érdekelt Pozsony és Budapest is.

Készen állnak arra, hogy az elkövetkező időszakban, a korábbi jó tapasztalatokhoz hasonlóan, kölcsönösen előnyös együttműködést valósítsanak meg. Közös érdek az infrastruktúra további fejlesztése és az energiapolitika összehangolása.

A mai tárgyalásokat a kölcsönös tisztelet talaján folytatták, és jó esély mutatkozik arra, hogy a valaha volt legjobb államközi viszony alakuljon ki a két ország között - tette hozzá a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Robert Fico első útjai között Magyarországra is ellátogat

Szijjártó Péter a Ma7 kérdésére elmondta, miután Robert Fico kifejezte szándékát, hogy az elsők között tesz hivatalos látogatást Magyarországra, a magyar és a szlovák diplomácia már szervezi a kétoldalú kormányfői találkozót.

A sajtótájékoztatót teljes egészében az alábbi videóban tekintheti meg:

Videó:  ma7
szövetség
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.