2022. január 18., 15:33

Súrlódások a koalíció és az ellenzék között a védelmi együttműködésről szóló megállapodás miatt

A parlament ma ülésezik először az új évben, a Robert Fico által vezetett ellenzéki képviselők ugyanis plenáris ülést kezdeményeztek. Az ellenzék azt szeretné, ha a parlament jóváhagyná, hogy a kormány által megszavazott szlovák-amerikai védelmi együttműködésről szóló megállapodást a nyilvánosság is megerősítse népszavazás útján.

Fotó: TASR

A kormány által már jóváhagyott megállapodás, amelyet a legtöbb NATO-ország már aláírt, nagy post kavart Szlovákiában. Az ellenzék – leghangosabban Robert Fico – azt bírálja, hogy a megállapodás lehetővé tenné, hogy amerikai csapatok érkezzenek Szlovákia területére, és itt katonai bázisokat létesítsenek. Ficóék szerint a megállapodás sérti Szlovákia szuverenitását, s annak egyetlen célja, hogy az amerikai csapatok közelebb kerüljenek az orosz határhoz.  

A szlovák-amerikai védelmi megállapodás még Fico idejében született

Az igazsághoz tartozik azonban, hogy a megállapodás első körben még Robert Fico kormánya idején született, csak a Szlovák Nemzeti Párt ellenvetései miatt akkor nem került aláírásra. Most viszont már Fico a megállapodás ellen küzd, mivel, úgymond, tart az amerikai csapatok érkezésétől, valamint atomfegyverek elhelyezésétől meg attól, hogy ukrán katonákat képeznének ki itt, és Szlovákia függetlensége miatt is aggódik.

Ľuboš Blaha képviselő még arra is figyelmeztet, hogy mindenféle „Rambók jönnek majd ide a tengerentúlról, hogy megerőszakolják az asszonyainkat”.

A Fico köré csoportosult képviselők azt követelik, hogy a megállapodásról való parlamenti szavazást népszavazás előzze meg. Amint az várható volt, a parlamenti ülés nem tartott hosszú ideig, mivel a testület rövidre zárta azzal, hogy nem szavazta meg a napirendet. Csak az ellenzéki képviselők támogatták azt, az OĽaNO meg a Sme rodina frakció némely képviselője pedig tartózkodott.

Az Egyesült Államokkal köttetendő megállapodással a parlament később foglalkozik majd.

Megszólalt a védelmi miniszter is

Jaroslav Naď a közösségi oldalán közzétette az akkori védelmi miniszter, Peter Gajdoš (SNS) amerikai nagykövetnek írt levelét, amely a Fico-kormány idején íródott.

A levélben az akkori miniszter köszönetet mond a nagykövetnek, és kifejti, hogy „ez az amerikai kezdeményezés komoly és nagyon fontos része az együttműködésünknek, tekintettel a légi infrastruktúra korszerűsítésére”. A miniszter kifejti továbbá:

Mindkét dokumentumról – a Hosszú távú fejlesztési terv és a Védelmi együttműködési megállapodásról – való közös megegyezés és aláírásuk után készen állunk az EDI projektcsapat egyéb tevékenységeiben való részvételre is”.

A bejegyzésében Naď arra is figyelmeztet, minél több lesz a félrevezetés és megtévesztés a megállapodással kapcsolatban az ellenzék részéről, annál több ilyen levél kerül majd elő a védelmi minisztériumból.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.