2022. január 14., 14:40

Kedden jön a népszavazásról szóló kerekasztal-megbeszélés

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök keddre (január 18.) hívta össze a népszavazásról szóló kerekasztalt, azoknak a pártoknak küldött meghívót, amelyeknek van képviseletük a parlamentben.

népszavazás
Fotó: pixabay.com

Richard Sulík, az SaS elnöke máris közölte, hogy nem vesz részt a megbeszélésen. „Nem létezik semmilyen ok egy ilyen kerekasztal megrendezésére” - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján.

Meghívót kapott a Hlas-SD is, amelynek nincs saját parlamenti frakciója. Patrícia Medveď Macíková, a párt szóvivője megerősítette, hogy részt vesznek a találkozón. Milan Uhrík EP-képviselő, a parlamenten kívüli Republika párt elnöke bejelentette, hogy szintén kapott meghívót, és részt vesz a kerekasztalon.

Kollár korábban kijelentette, egyetért azzal, hogy az emberek népszavazáson dönthessenek a választási ciklus lerövidítéséről, de, mint mondta, koalíciós partnerei ezt nem támogatják.

Tavaly 600 ezer aláírást gyűjtöttek össze az ellenzéki pártok a szakszervezetekkel egy ilyen népszavazás kiírása céljából, az államfő ezt követően kikérte az Alkotmánybíróság véleményét, amely 2021 júliusában azt a döntést hozta, hogy alkotmánysértő lenne népszavazásra bocsátani a választási ciklus lerövidítéséről szóló kérdést. Zuzana Čaputová ezután kijelentette, abban az esetben kiírná a népszavazást, ha a parlament elfogadná az ehhez szükséges alkotmánymódosítást, majd megszavazná azt a határozatot, amellyel az elnöki hivatalt kéri a referendum kihirdetésére.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!