2021. október 17., 18:02

Robert Fico, az amfiteátrum bajnoka

Az ellenzéki Smer-SD tiltakozó nagygyűlést szervezett vasárnap a rimaszombati amfiteátrumban.

Amfiteátristák
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás
Rimaszombati tiltakozás

A kormányellenes tüntetésre a Szegénység Nemzetközi Napja alkalmából került sor és a helyszín csaknem színültig megtelt.

A szónokok elsősorban az energiaárak emelkedése, a szociális és jogállam lebontása miatt tiltakoztak, és előrehozott választásokat sürgettek.

A rendezvény vezérszónoka, Robert Fico, a Smer-SD elnöke felszólította a kormányt, hogy mutassa be a polgároknak az áremelkedés elleni harc tervezetét. Véleménye szerint a kabinetnek számos lehetősége van arra, hogyan mérsékelje ennek a drágulásnak a következményeit. Amennyiben semmit sem tesz, annak már a jövő év elején súlyos szociális lecsapódása lehet.

Beszédében kitért Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerepére is a mostani belpolitikai helyzetben. Úgy fogalmazott, hogy az államfő vessen véget annak, hogy a kormánypártok szóvivője legyen. Felszólította őt, hogy komolyan értékelje az eléje terjesztett törvényjavaslatokat, de arra is, hogy ne küldje az Alkotmánybíróságra azokat a népszavazással kapcsolatos kérdéseket sem, amelyeket az elkövetkező napokban szeretne eljuttatni hozzá, hanem azonnal indítsa el a népszavazási folyamatot.

A Smer-SD parlamenti frakciójának vezetője, Juraj Blanár felolvasta azt a memorandumot, amelyben felszólítják a szlovák kormányt, hogy fejezze be a be nem oltott szlovák polgárok vegzálását, az oltást az önkéntesség alapján szervezze meg és többet törődjön a pandémia következményeinek felszámolásával. Vessen véget a politikai tisztogatásoknak, állítsa le az adók, a nyugdíjak, az egészségügy és az igazságszolgáltatás terén tervezett reformokat.

A kormánynak fel kellene újítania a szociális párbeszédet a szakszervezetekkel, a munkaadókkal, a megyékkel, a városokkal és a községekkel - fogalmazott Blanár.

A z amfiteátrumban összegyűlt mintegy 1500-2000 ember különböző jelszavakat skandált, és szinte senki sem viselt maszkot, ilyenmódon is tiltakozva a kormány járványellenes intézkedései ellen.

A Smer rimaszombati nagygyűlésére több szlovák településről érkeztek emberek. A kultúrműsorral is tarkított mintegy kétórás gyűlés után egy tucatnyi autóbusz indult el a gömöri városból, ami átmenetileg kisebb fennakadásokat okozott a közlekedésben. Az amfiteátrum bejáratánál egy maroknyi ellentüntető is megjelent, de az esemény alapvetően békésen zajlott le, nem történt rendbontás.

 

2500-ember
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!