2022. január 22., 18:34

Reakciók Gyimesi parlamenti küszöb csökkentésére vonatkozó javaslatára

Nem nyerte el a Za ľudí tetszését Gyimesi György OĽANO-s parlamenti képviselő azon javaslata, hogy a nemzetiségi pártok számára 3 százalékra kellene csökkenteni a parlamentbe való bejutás küszöbét.

gyimesi
Fotó: Somogyi Szilárd
Gyimesi György

Csak a nemzetiségi pártok számára csökkenteni a parlamenti kvótát, a párt szerint diszkriminatív.

Az SaS kijelentette, még nem tárgyaltak erről a kérdésről.

Gyimesi a választókörzetek számát is emelni akarja, a mostani egyről 12-re. Az SaS ezzel nem ért egyet.

A Za ľudí szerint bár nem ismerik a törvénytervezetet, kivitelezhetetlennek tartják. Már azt is nehéz eldönteni, hogy mi minősül nemzetiségi pártnak?

Ebben a pártban is vannak más nemzetiséghez tartozó tagok, magyarok, ruszinok és nagyra értékelik, hogy bekapcsolódnak a politikai és közéletbe, de diszkriminatívnak tartják Gyimesi a javaslatát, áll a TASR-hez elküldött sajtóközleményükben.

Az SaS csak akkor fog nyilatkozni az ügyben, ha ez a javaslat megjelenik a koalícióban. A választókörzetek számának emelését hibának tartja.

Gyimesi György a népszámlálási adatok kapcsán jelentette ki, hogy a koalícióban tárgyalnak a választási törvényről. A magyar párok állapotára való tekintettel szerinte csökkenteni kellene a parlamenti bejutáshoz szükséges választási küszöböt, mégpedig 3 százalékra.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.