2022. január 20., 20:44

Gyimesi a népszámlálásról: a magyarok elutasították a kettős identitást

A népszámlálás eredményei azt bizonyítják, hogy csak egy nemzeti identitás létezik, jelentette ki Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő.

Gyimesi György
Fotó: TASR

A politikus már a népszámlálás előtt is kifogásolta, hogy az íveken két nemzetiség is bejelölhető. Úgy véli, a kettős identitás a magyarok számára idegen fogalom, és elutasítják azt. Egyben rámutatott, hogy csökkent a magukat magyar nemzetiségűnek valló lakosok száma.

Gyimesi rámutatott, hogy a roma és a ruszin nemzetiségűek esetében problémás lehet az eredmények értelmezése.

Feltette a kérdést, vajon összeadják-e az első és a második nemzetiség adatait. Ellenkező esetben szerinte az fenyeget, hogy néhány községben "elvesznek" a nyelvi jogok, például a kisebbségi nyelv hivatali használata. Az eredmények értelmezésével szerinte a kulturális minisztérium vagy a nemzeti kisebbségekért felelős kormánymegbízotti hivatal alá tartozó bizottságnak kellene foglalkoznia.  

A képviselő szerint a népszavazás azt is megmutatta, hogy jelentősen visszaszorult a kisebbségi nyelvhasználat, ezért kiterjesztené a kétnyelvűséget például az energetikai vállalatokra is. Gyimesi azzal kapcsolatban, hogy az összlakosság 83,8 százaléka vallotta magát szlováknak, kijelentette: a Szlovák Köztársaság "nem csak a szlovákok nemzetállama".

Emiatt szerinte foglalkozni kellene az alkotmány preambulumának kérdésével is, konkrétan a "mi, a szlovák nemzet" megfogalmazással.

Gyimesi elmondása szerint a koalíción belül már tárgyalnak arról, hogy a nemzetiségeket képviselő pártok esetében 3 százalékra csökkentik a parlamentbe jutási küszöböt. Folytatódik a vita a választási körzetek számának növeléséről is. Az OĽANO képviselője 12 körzet létrehozását javasolja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.