2022. november 23., 17:53

Orvosok: aki marad, stabilizációs pótlékot kap

Stabilizációs pótlékot kapnak azok az orvosok, akik nem mondanak fel, hanem a kórházakban maradnak. 

matovic lengvarsky heger
Igor Matovič, Vladimír Lengvarský és Eduard Heger
Fotó: TASR

A döntést a tárcaközi válságstáb ülése után Eduard Heger miniszterelnök, és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter jelentette be.

A kormányfő elmondta, az Orvosszakszervezettel folytatott tárgyalások zátonyra futottak. Ha az orvosok beváltják fenyegetésüket, és tömegesen távoznak a kórházakból, Lengvarský azt fogja javasolni a kormánynak, hirdessenek szükségállapotot.

A stabilizációs pótlék 10 ezer eurót tenne ki, a szakvizsgával rendelkezők minden ledolgozott év után további ezer eurót, legfeljebb azonban 30 ezer eurót kapnának. A többi egészségügyi dolgozó számára a pótlék 5 ezer euró lenne.

Igor Matovič pénzügyminiszter elmondta, a munkaszerződések ebben a szellemben történő módosítására szóló ajánlat a kormány részéről november végéig van érvényben.

Matovič elmondta, az Orvosszakszervezettel hosszas tárgyalásokat folytattak. "Amikor a nyolc követelésük közül hetet már szinte lezártnak tekintettünk, megint újabbal álltak elő. Ezek további 70 millióba kerültek volna. Elvesztettem az illúzióimat azt illetően, hogy ez egy jóhiszemű, tisztességes tárgyalás" – mondta a pénzügyminiszter.

A tárgyalások csütörtökön, 11 órakor folytatódnak.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.