2022. október 30., 14:04

Önkormányzati választások: A Szövetség polgármesterjelöltjeinek 75%-a behúzta saját települését

Számos bástyát megtartva, néhányat elveszítve és jópár meglepő eredményt produkálva zárta az önkormányzati választásokat a Szövetség. Összegzünk!

választás
Fotó: Rózsár Vince

Az egyesült magyar párt összesen 330 polgármesterjelöltet indított, közülük mintegy 30-at más párttal koalícióban, ezen felül országosan majdnem 2500 önkormányzati képviselővel vágott neki a párt a megmérettetésnek.

A Szövetség vidéki beágyazottságát mutatja, hogy 94 polgármesterük, kihívó hiányában, már október 29-e előtt győztesnek mondhatta magát. 

Az MKP-platform: 167, a Most-Híd-platform 99 (ebből 3 szlovák vidéken), az Összefogás platformja 15 helyen indított polgármesterjelöltje, a többi jelölt platformfüggetlenként indult.

Négy évvel korábban az MKP 115, a Most-Híd 127 polgármestert szerzett, azaz összesen 242 településvezetői mandátummal rendelkeztek az elődpártok. Most sikerült némileg növelni is ezt a számot, összesen 248 polgármestere lett a Szövetségnek, a Hlas-SD után másodikként zártak a pártok versenyében.

A részletes eredményeket, az összes jelölt szavazatainak számát, a megválasztott képviselő-jelöltekkel együtt egy kereshető táblázatban találja meg, IDE KATTINTVA.
Lássuk a járási lebontást!

A Szenci járásban négy önálló jelöltet indított vagy támogatott független jelöltként a párt, közülük egyedül Zonctorony jelöltje, Štefan Čermák nem tudott diadalmaskodni. Rétén, Vőkön és Egyházfán sikeresek voltak a párt jelöltjei: Metzner Zoltán, Fejes Baltazár és a függetlenként induló Igor Šillo.

A Dunaszerdahelyi járásban 42 jelöltje, illetve független jelöltként támogatottja volt a pártnak. 35 településen be is húzták a választást! Dunaszerdahelyen és Somorján is győzött a Szövetség jelöltje, Hájos Zoltán és Orosz Csaba.

Részletes eredmények itt:

A Galántai járásban remekült szerepeltek a Szövetség jelöltjei, 14-ből 13 polgármesterjelölt járt sikerrel. Ez egyedül a párt nagymácsédi jelöltjének, Lancz Istvánnak nem sikerült. Nagy fegyvertény, hogy Galántán a párt jelöltje, Kolek Péter nyert, Diószegen pedig a párt által támogatott, független jelölt Krommer Gábor.

A Vágsellyei járásban már gyengébben muzsikált a magyar párt, itt csak azon jelöltjeik tudtak diadalmaskodni, akik ellenfél nélkül mérettették meg magukat, ötből hárman.

A Komáromi járás 26 Szövetség-párti jelöltjéből 17-et választottak meg. Itt a két legfájóbb vereség a várost 16 évig irányító Horváth Árpádé Gútán, illetve Bauer Ildikóé Komáromban.

Az Érsekújvári járásban szintén jól szerepelt a párt, 19 jelöltjéből 11 sikeres volt. A Nyitrai járásban két jelöltje volt a pártnak, mindketten győztek. Alsóbodokon Paulisz Marián, Nyitrageszten, igaz ellenjelölt nélkül, Miroslav Brath diadalmaskodott.

A Lévai járásban szinte párját ritkítóan jól szerepeltek a Szövetség jelöltjei. Harminckét jelöltből 25-en sikerrel jártak. A Nagykürtösi járásban szintén: 28 jelöltből 23-at meg is választottak, a Losonci járás sikerült picit gyengébbre, itt a 12 polgármesterjelöltből hétnek sikerült győznie.

Kiemelkedően jól szerepelt a Rimaszombati járásban a párt. Nem csak a megyei választások eredménye lett jobb a vártnál, a Szövetségnek a polgármesterek tekintetében is van minek örülnie: 49 jelölt 37 régi/új polgármester. Országosan is kimagasló arány. Hasonló a helyzet a Nagyrőcei járásban is, ahol 15 jelöltből 11 diadalmaskodott.

A Rozsnyói járásban húsz jelöltet állított a párt. Itt több helyütt nem volt ellenjelöltje a Szövetség politikusának, a 20 lehetőségből végül 12-et sikerült polgármesteri székre váltani. A Kassa-környéki járásban már jobb az eredmény, itt 16 jelöltből 11 győzelmet aratott. 

A keleti végeken egészen kivételes eredménnyel zárt a Szövetség. A Nagymihályi járásban 10 jelöltből nyolc, a Tőketerebesiben 28-ból 26 Szövetség-jelölt hozta a maga versenyét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.