2022. október 29., 20:00

A Garam mente, az Ipoly mente és Nógrád szavazatai számokban

Léva, Nagykürtös, Losonc 2022
Fotó: Katona Tamás
A Lévai járás igyekezett
  • A járási székhelyen marad Ján Krtík a polgármester, igaz, megszorongatták, csak a szavazatok 33,54%-át sikerült megszerezni.
  • Zselízen ellenfél nélkül nyert a regnáló Juhász András.
  • Ipolyságon nagyot ment a Szövetség jelöltje, Zachar Pál, a szavaztok 41,16%-át sikerült megszereznie.
  • A Szövetség színeiben ellenjelölt nélkül indult polgármesterek: Csákvári Marián/Csata, Tóth Magdolna/Ipolyfödémes, Antal Nyustin Ágnes/Ipolyvisk, Csenger Beáta/Kisölved, Csudai Róbert/Lekér (a Hlas is támogatta), Fekete Zoltán/Nyírágó, Köpöncei Péter/Palást, Bazsó Árpád/Szalatnya, Bögi Pathó Melinda/Zalaba, Farkas Attila/Érsekkéty, Németh Zsolt/Szete, Srna Zoltán/Százd. Nekik nem izzadt a tenyerük éjszaka.
  • Szintén a szövetség színeiben sikerült nyernie: Barsbesén Miroslav Černáknak, Deménden Kürthy Attilának (az SaS is támogatta), Farnadon Csomor Vlastának, Garamszentgyörgyön Kovács Józsefnek (a Hlas is támogatta), Ipolybélen Tenczel Jánosnak, Ipolypásztón Riczo Dánielnek, Ipolyszakálloson Gasparik Ágotának, Lontón Konczi Károlynak, Nagyodon Eva Madarásovának, Nagysallón Kotora Mariánnak (a Hlas is támogatta), Nagyölveden Cseri Zitának, Peszektergenyén Július Maďarnak, Zsemléren Gubík Andreának.
Szépen teljesített a Szövetség a Nagykürtösi járásban
  • A Nagykürtösi járásban 42 ezren élnek, ennek 21,44 százaléka, 9004 ember vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson. A járási székhelyen, a 11 ezer lelkes Nagykürtösön viszont csak 4,7 százaléknyi magyar él, így nekik nem volt túl nagy beleszólásuk abba, hogy Dalibor Surkoš maradjon a polgármester, akit a Szövetség is támogatott.
  • A Szövetség színeiben ellenjelölt nélkül nyert: Ádám Béla/Csalár, Ivan Krahulec/Felsőzellő (Hlas-SD/SMER - SD/KDH/SZÖVETSÉG/SME RODINA), Nikola Zolnayová/Gyürki, Jozef Varga/Ipolyharaszti (Hlas-SD/SMER - SD/SZÖVETSÉG), Lestyánszky Viktor/Ipolyhídvég, Suchánsky Pavol/Ipolykér, Csáky Ilona/Kelenye, Kerestešová Renáta/Kóvár, Pixiades László/Kőkeszi.
  • A Szövetség színeiben nyertek: Csábon Tóth Henrik regnáló polgármester, Dacsókeszin Gyurász Éva (Hlas-SD/SMER - SD/SZÖVETSÉG), Inámban Régi Zsolt, Ipolybalogon Bálint Péter, Ipolynagyfalun Kereta Ladislav, Ipolynyéken Baksa Krisztián, Ipolyvarbón Fagyas Marcel, Leszenyén Ladislav Majdán (Hlas-SD/SMER - SD/SZÖVETSÉG), Lukanyényén Híves László, Nagycsalomján Pásztor Roman, Sirakon Dímik Tibor, Szécsénykovácsiban Sipos-Molnár Ingrid, Terbegecen Marek Krnáč.

Az alábbi táblázatokban a Statisztikai Hivatal által kiadott részeredmények alapján a települések megválasztott polgármesterei szerepelnek. A számok a jelölt által kapott szavazatok számát, a zárójelben szereplő adat pedig ezek százalékos arányát jelöli.

02:55

Léván – 33,43%-os részvételnél – ismét Ján Krtík kapta a legtöbb szavazatot, 2 965-öt.

02:53

Ipolynyéken 608 szavazattal ismét Baksa Krisztián (Szövetség) győzött, Ipolyhídvégen 224 vokssal Lestyánszky Viktor (Szövetség) erősítette meg a pozícióját (54,27%-os részvételi arány mellett). Bussán Végh Zoltán, Nagycsalomján Pásztor Roman, Ipolykeszin Balga Ferenc, Ipolyvarbón Fagyas Marcel, Kelenyén Csáky Ilona, Kőkeszin Pixiades László, Ipolynagyfaluban pedig Kerata László maradt a polgármester. A járási székhely vezetésében sem lesz változás. Nagykürtös polgármestere a Szövetség által is támogatott Dalibor Surkoš lett. 1 706 szavazatot gyűjtött össze; 32,83%-os részvételi arány mellett ez a voksok 56,92%-át jelenti. A testületben nem lesz magyar képviselő.

02:46

Alexandra Pivková (ZA ĽUDÍ, SaS, NOVA, SME RODINA, SZÖVETSÉG – SZÖVETSÉG) megvédte polgármesteri posztját Losoncon. A Statisztikai Hivatal által közzétett eredmények szerint 2788 választópolgár (42,16%) adta le rá voksát. A választói részvétel Losoncon elérte a 31,23 százalékot.

02:41

Terbegecen az eddigi polgármester, Krnáč Marek (Szövetség) meggyőző fölénnyel, a szavazatok 83,76%-ával megőrizte tisztségét. Kihívója Tomáš Szűcs (Magyar Fórum) volt. A részvételi arány is magasnak bizonyult: 79,05%. A testületben nem kapott helyet szövetséges képviselő. Ebecken a szövetséges Ľudovít Roško nem tudta megszorongatni az addigi polgármestert, Miloš Kočit, aki az elkövetkező ciklusban is irányíthatja a nagykürtösi járási helyiség ügyeit. 172 szavazatot szerzett, ami a voksok 67,71%-át tette ki. Dacsókeszin sincs változás a polgármesteri tisztség tekintetében: a Szövetség jelöltje, Gyurász Éva lett a befutó 194 szavazatot begyűjtve (60,24%). Zsélyen nem sikerült a bravúr Rég Kornélnak (Szövetség), akit Mária Rechová utasított maga mögé. Az új polgármester asszony kis különbséggel az addigi településvezetőt, Štefan Rimajt is megelőzte.

02:30

A Nagykürtösi járásban fekvő Leszenye polgármestere a Szövetség által támogatott Majdán László lett. Alexander Mackot maga mögé utasítva, 74,94%-os részvételnél 160 szavazatot gyűjtött. Ami Szelény községét illeti, Híveš József (Szövetség) nem fogja tudni elfoglalni a polgármesteri széket, ugyanis Daniel Gemer szerezte meg a helyi lakosok többségének a bizalmát, a választásra jogosultak szavazatainak 66,31%-át.

02:24

Lukanénye községben is marad a polgármester. Híves László (Szövetség) – Ján Jakubot és Gabriel Vršánskyt megelőzve – a szavazatok 67,17%-át megszerezve lett újra a község ügyeinek irányítója. Csábon sincs változás. Tóth Henrik (Szövetség) Ladislav Martint előzte meg, s 61,99%-os részvételi aránynál a voksok 74,28%-át szerezte meg.

02:17

Inámban Régi Zsolt (Szövetség) a függetlenként induló Saróka Zoltánt megelőzve lett ismét polgármester. 78,29%-os részvételi arány mellett 213 szavazatot begyűjtve a voksok 68,05%-át szerezte meg. Ipolybalogon Bálint Péter (Szövetség) marad a község vezetője. A választásra jogosultak 75,94%-a jelent meg az urnáknál, közülük 81,17% rá szavazott.

01:56

Információink szerint Zachar Pál (Szövetség) lesz Ipolyság új polgármestere!

01:42

Nagysallóban ismét Kotora Marian (Szövetség) győzött. 40,06%-os részvétel mellett 495 szavazatot kapott, többet, mint két kihívója (Alžbeta Tatárová és Martin Turanský) együttvéve.

01:36

Paláston Köpöncei Péternek elegendő volt 461 szavazat (38,98%) is ahhoz, hogy újra ő legyen a polgármester. Nagyölveden Cseri Zita (Szövetség) újrázni tudott; 482 szavazatot kapott, míg kihívója 198-at. A testületbe a hat független mellé három szövetséges képviselő ülhet be.

01:09

A farnadiak 52,06%-a döntött úgy, hogy elmegy választani. Az eddigi településvezetőnek, Csomor Vlastának (Szövetség) 359 vokssal szavaztak bizalmat. Csákvári Mariant (Szövetség) Csatán 31,56%-os választási arány mellett választották újra, 256 szavazattal, míg Tóth Magdolnát Ipolyfödémesen 53,24%-nyi vokssal.

00:23

Az előzetes eredmények szerint Füleken Szövetség-siker született. A polgármester választást toronymagasan Agócs Attila jelenlegi polgármester nyerte 1722 szavazattal. Kihívója Palúch Tibor  (Hlas – SD) 441 voksot kapott.  A 13 tagú képviselő-testületbe kizárólag a magyar párt képviselői kerültek be: Fehér László, Nagy Csaba, Orosz Margit, Rubint Róbert, Kerekes László, Mede Sándor, Visnyai Attila, Zupko Teréz, Tankina Tóth Tímea, Szvorák Dávid, Anderko Zoltán, Gallo Csilla, Kelemen Erik. A részvétel 28%-os volt. 

00:14

Losoncon 70 jelölt küzdött a városi képviselőtestületi mandátumért, a polgármesteri posztért pedig öten indultak. A Szövetség Alexandra Pivková jelenlegi polgármestert támogatta, akinek Peter Jakubove, Renáta Endrődyová, Rút Olšiaková és Michal Kelemen személyében négy kihívója akadt. A 70 képviselőjelöltből hét választókerületben összesen 21 városi képviselőt választhattak a lakosok, köztük Demecs Andreát, aki az egyedüli magyar jelölt volt a városban. Az előző két önkormányzati választás alkalmával nem volt magyar képviselőjelölt Losoncon.

23:58

Ragyolcon 560 lakos járult az urnák elé. Az előzetes számítások szerint György Péter (Szövetség) marad a polgármester, aki a szavazatok több mint egyharmadát kapta, ezzel legyőzte kihívóját Korponai Lászlót. 

23:51

Ipolyszakálloson is Szövetség-siker! Tudtuk, hogy új polgármestert fognak avatni, ugyanis az eddigi településvezető, Ozsvald Arnold már nem kandidált. A győztes – a független Toldi Mariant megelőzve – a Szövetség színeiben induló Gasparik Ágota lett. A választók 60,90%-a járult az urnákhoz; ezek 61,69%-a a magyar párt jelöltjének szavazott bizalmat, aki ezzel 248 vokssal lett Ipolyszakállos polgármester asszonya. Szalatnya polgármestere továbbra is Bazsó Árpád (Szövetség) lesz, akinek a munkáját kizárólag a Szövetség által delegált jelöltek fogják segíteni. A választási arány csupán 22,74% volt.

23:44

Az előzetes eredmények szerint Füleksávolyban a függetlenként induló Ferencz Gyula eddigi polgármester nyerte a választást 180 szavazattal. Miksiben Ágoston Imre (független) marad a polgármester, ellenfele a múlt héten visszalépett, így végül egyedüli polgármesterjelöltként indult a faluban.

23:37

A Nagykürtösi járásban fekvő Csalár községben Ádám Béla (Szövetség) lett a befutó. A részvételi arány nagyon alacsony volt, mindössze 17,60%-os, a győzelemhez azonban 66 voks is elegendőnek bizonyult. Az öttagú testületben is kizárólag a magyar párt képviselői lesznek jelen: Jakab Róbert, Lupa Ervin, Molnár Gábor, Rakota Patrik és Zólyomi Zsolt.

23:29

Gyerken – 65,36%-os részvételi arány mellett – a függetlenként induló Magyar Róbert győzedelmeskedett, a helyi testületben nem volt szövetséges jelölt. Ipolypásztón a mindössze 27 éves Riczo Dániel több voksot szerzett, mint az eddigi településvezető, Mészáros Ottó (független) és a szintén függetlenként induló Pető Gyula. A részvételi arány 62,23% volt, ebből 59,23% szavazott a fiatalemberre, aki így 154 szavazatot begyűjtve lesz Ipolypásztó új szövetséges vezetője. Lekéren és Lontón is szövetséges sikert könyvelhetünk el. Lekéren Csudai Róbert, Lontón pedig Konczi Károly lett, pontosabban maradt a polgármester.

23:21

Füleken két polgármesterjelöltre és 28 képviselőjelöltre lehetett leadni a szavazatokat. A fülekiek három választókerületben 13 képviselőt választhattak közülük, többségük a Szövetség és a Hlas – SD párt jelöltje volt. Agócs Attila (Szövetség) jelenlegi polgármesternek a korábbi választásokkal ellentétben egy kihívója akadt, a 44 éves Palúch Tibor (Hlas – SD) személyében.

23:12

A Nagykürtösi járásban található Kóváron Keresteš Renátának (Szövetség) nem volt kihívója. 41,59%-os részvétel mellett, 83 szavazatot begyűjtve lett a településvezető. Sirak községben Dímik Tibor (Szövetség) kapta a leadott szavazatok 79,56%-át. A választási arány 57,31% volt.

23:07

Söregen Végh Zoltán (Szövetség) marad a polgármester. A következő négy évre 146 lakos szavazott neki bizalmat. Kihívói Mede Richard 40, Tima Alfréd 32 voksot kapott. 

23:04

Nyírágó községben a választásra jogosult lakosok 44,95%-a jelen meg a választóhelyiségekben; 193 szavazattal a megyei képviselőnek is kandidáló Fekete Zoltánnak szavaztak bizalmat. Szetén Német Zsoltot 102 vokssal támogatták. Ez az összes választó 54,29%-át jelenti. Százdon is csak egy jelölt mérettette meg magát; a Szövetség tagjaként, egyben jelöltjeként Srna Zoltán összesen 126 szavazatot besöpörve érezheti a választásra jogosultak 39,54%-ának a bizalmát.

23:01

Nagyod községben a függetlenként a Szövetség listáján induló Madarás Éva maga mögé utasította Annamária Tóthová Motoškovát. A részvételi arány 74,32% volt, ebből 87,03%-nyi szavazatot gyűjtött be az addig is polgármesterként tevékenykedő Madarás Éva. Zsemléren a Szövetség-tag Gubík Andrea lett a győztes a szavazatok 63,52%-át megszerezve; megelőzte ezzel Karol Molnárt. A részvételi arány 71,31%-os volt. Boriban 76,25%-os részvétel mellett Štefan Mirják – a voksok 79,71%-át megszerezve – jelentős fölénnyel tudta megismételni négy évvel ezelőtti sikerét, megelőzve Alexander Törököt.

22:55

Nem hivatalos információk szerint Vilkén marad Rácz Gabriel (független), Panyidarócon pedig Papp Attila (Szövetség) a polgármester. Mucsényban Benkő Zoltán (független, Szövetség listáján) polgármestert Peter Matúška váltja. 

22:51

Kisölveden Csenger Beáta 62,23%-os támogatottsággal maradt a település polgármestere.

Felsőpélen 50,63%-os részvétel mellett a jelenlegi polgármester, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által támogatott Ľudovít Húdik diadalmaskodott megszerezve a voksok 71,79%-át. Ezzel a Szövetség jelöltjét, Macák Zsoltot utasította maga mögé.

 

22:46

A zalabaiak 71,31%-a járult az urnákhoz. Az egyedüliként induló Bögi Pathó Melindát támogatták, aki a megyei testület képviselőjelöltjeként is érdekelt.

22:39

Ipolyharasztiban a Szövetség jelöltje, a régi-új polgármester, Varga József lett a befutó; 30,12%-os részvételnél. Felsőzellőn újrázni tudott Ivan Krahulec, akit a Szövetség mellett a Hlas, a Smer és a Sme Rodina is támogatott. A voksoláson a helyi választópolgárok 34,30%-a vett részt. A testületben nem indult szövetséges jelölt.

22:34

Ipolyszakálloson új polgármestert fognak avatni, ugyanis a jelenlegi településvezető, Ozsvald Arnold már nem kandidált, így a győztes vagy a Szövetség színeiben induló Gasparik Ágota lesz, vagy a független Toldi Marian.

22:19

A nagykürtösi járási Gyürkiben Zolnay Nikola egyedüli jelöltként lett polgármester a Szövetség színeiben. 40,62%-os részvétel mellett lett ő az új településvezető. Mindössze 26 évével az egyik legfiatalabb polgármester lesz.

22:08

A Lévai járásban a Szövetség listáján kilenc olyan polgármesterjelölt van, aki újonnan venné át a településvezetői tisztséget: Ipolyságon Zachar Pál, Ipolyszakálloson Gasparik Ágota, Nagytúron Bartoš László, Felsőtúron Kurcz Krisztián, Ipolypásztón Riczo Dániel, Egegen Felyo Péter, Alsószemeréden Balla Szilvia, Ipolybélen Tenczel János, Felsőpélen pedig Macák Zsolt.

21:59

Fülekpüspökiben Cupper József független polgármesterjelöltnek nem akadt kihívója, így ő váltja Noskó Lászlót a polgármesteri székben. Ellenjelöltek hiányában Kalondán Papp Réka (független), Persén Nagy Gábor (független) marad a polgármester.

21:45

Ami a településvezetői posztot illeti, már biztos, hogy Zselízen ismét Juhász András lesz a befutó, hiszen nem akadt kihívója. A Garam menti városban tizenkét önkormányzati képviselő segítheti a munkáját. A testületbe négy évvel ezelőtt hat képviselő került be a Magyar Közösség Pártjának színeiben, míg a MOST-HÍD pártot egy fő képviselte. Az itt említett, 2018-ban megválasztott képviselők (Juhász Eszter, Baka Lajos, Csenger Tibor, Csonka Ákos, Kepka Márk, Rák Norbert, Kovács Kázmér) most is megmérettették magukat; a Szövetség jelöltjei között ott van még Cserba Gabriella és Gubík Zoltán is. A párt kilenc jelöltje közül négyen a politikai közösség tagjai, öten pedig szimpatizánsként álltak rajthoz.

21:29

A Nagykürtösi járást tekintve a Szövetség az alábbi helységekben indított vagy támogatott polgármesterjelöltet: Apátújfalu, Csáb, Dacsókeszi, Ebeck, Felsőzellő, Inám, Ipolybalog, Ipolynagyfalu, Ipolynyék, Ipolyvarbó, Leszenye, Lukanénye, Nagycsalomja, Nagykürtös, Óvár, Sirak, Szécsénykovácsi, Szelény, Terbegec, Zsély. A Szövetség a járási székhelyen, Nagykürtös városában saját jelöltet nem indított; a jelenlegi városvezetőt, Dalibor Surkošt támogatják. A testületben nem lesz magyar képviselő.

21:12

A Lévai járásban összesen 26 Szövetség-tag polgármesterjelölt indult a településvezetői tisztségért, további hat jelöltje ugyan nem tag, mégis a Szövetség támogatta. A régióban a Szövetség képviselőjelöltjeinek száma összesen 220. Ipolyfödémesen, Érsekkétyen és Szalatnyán már biztos, hogy kizárólag a Szövetség által delegált jelöltek fogják alkotni a testületet. Ami a városokat illeti, Ipolyságon és Zselízen tizenkettő, Léván huszonnégy képviselőt választanak majd meg. A Szövetség képviselőjelöltjeinek száma Ipolyságon hat (ebből hárman tagok), Zselízen kilenc (ebből négyen tagok), Léván pedig négy (ebből egy tag).

20:59

Csalás Alsószemeréden? Amint arról Michal Mráz, a választási bizottság jegyzője beszámolt, a lévai járási Alsószemeréden 9 és 12 óra között egy 47 éves nő mintegy 100 választópolgárral ment be a szavazófülkékbe, s helyettük karikázta a jelölteket. A rendőrségi szóvivő, Renáta Čuháková szerint egyelőre nem tudják, hogy mindez valamilyen ellenszolgáltatásért cserébe történt-e meg. Információink szerint szeptember óta több mint 25 új lakost regisztráltak a kis községben.

20:47

A Szövetségnek a Losonci járásban összesen 12 polgármesterjelöltje volt: Csákányházán, Ragyolcon, Bénán, Füleken, Sőregen, Síden, Bolgáromban, Nagydarócban, Losoncon, Ipolygalsán, Mucsényban és Panyidarócban. Két községben, Bénán és Nagydarócban nem volt ellenjelölt, így Bénán Marcinkó Zoltán, Nagydarócban Rubintová Viera marad a polgármester. A Szövetség színeiben összesen 115 önkormányzati képviselőjelölt indult a járásban.

20:29

A Szövetség színeiben a Nagykürtösi járásban 28 polgármesterjelölt és 143 képviselőjelölt indult. Nyolc polgármesterjelöltjük már a rajtvonalnál győzött; Csalárt, Gyürkit, Ipolyharasztit, Ipolyhídvéget, Ipolykért, Kelenyét, Kőkeszit és Kóvárt az elkövetkező négy évben biztosan Szövetség által támogatott településvezető fogja irányítani, ugyanis nem akadt egyetlen kihívójuk sem.

20:18

A Lévai járásban a Szövetség tizenkét polgármesterjelöltje már a rajtvonalnál győzött, ugyanis nem akadt kihívójuk. A Szövetség tagjaiként Csákvári Marian Csatán, Tóth Magdolna Ipolyfödémesen, Farkas Attila Érsekkétyen, Csenger Beáta Kisölveden, Csudai Róbert Lekéren, Fekete Zoltán Nyírágón, Köpöncei Péter Paláston, Bazsó Árpád Szalatnyán, Srna Zoltán Százdon, Német Zsolt Szetén, Bögi Pathó Melinda pedig Zalabán marad továbbra is a település első embere, míg Ipolyvisken Antal Nyustin Ágnes függetlenként, de a Szövetség listáján indulva lett újra polgármester.

20:06

Kedves Olvasóink! Reméljük kellemesen telt a napjuk és nem feledkeztek meg állampolgári kötelességükről sem. Az első ízben összevont helyi és megyei választások tétje nagy. A következő órákban megpróbálunk hasznos adatokkal, választási eredményekkel szolgálni a Lévai, a Nagykürtösi és a Losonci járásból.  

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.