2024. április 4., 14:51

Nincs pénzük az önkormányzatoknak, ezért több adót fogunk fizetni

A korábbi évekhez képest félmilliárd euró hiányzik az önkormányzatok kasszájából. A pénzhiányt már maguk az emberek is érzik.

Jozef Božik, a ZMOS elnöke
Jozef Božik, a ZMOS elnöke
Fotó: TASR

Szlovákia-szerte megemelték ugyanis az adókat és a települési hulladék díját. „Egyes önkormányzatok az alapszolgáltatások garantálása érdekében emelték meg az adót” – jelentette ki Jozef Božik, a ZMOS elnöke.

Az ingatlanadókat legalább 30-40 százalékkal, a hulladékdíjat 10 százalékkal vagy még ennél is jobban megemelték”

– tájékoztatott Richard Rybníček, a Szlovákiai Városok Szövetségének elnöke.

Az önkormányzatok pénzhiányos időszakának átvészelését segíthetné a költségvetési szabályokról szóló törvény módosítása, amely lehetővé tenné a települések számára a tartalékkeret nemcsak tőkekiadásokra, hanem folyó kiadásokra való felhasználását is, jelentette ki a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) elnökségének csütörtöki ülése után a szövetség elnöke, Jozef Božik.

Ugyan nem rendszerszintű megoldásról van szó, de a közeljövőben segíthet a városoknak és falvaknak”

– tette hozzá Božik, aki arról is tájékoztatott, hogy a ZMOS a pénzügyminisztériummal is tárgyal erről a lehetőségről. Elismerte, hogy az egyesületi tagok szintjén is szóba került ez a téma. „Arról van szó, hogy a korábbi évekből megspórolt forrásokat ne a beruházási hitel csökkentésére költsük el” – jegyezte meg.

Egy másik lehetőség, amelyről szintén tárgyal a ZMOS a pénzügyminisztériummal, az önkormányzatok jogszabályi intézkedések következtében csökkent bevételei miatti egyszeri kompenzáció lehetősége, ez a jövedelemadóból származó bevétel arányos részére vonatkozik a természetes személyek esetében, ami körülbelül 236 millió eurót jelent. A ZMOS elnöke emlékeztetett arra, hogy 2023-ban hasonló megállapodás már született a kormánnyal.

Most újranyitottuk ezt a kérdést, hogy április, május, részben június folyamán az önkormányzati költségvetések bevételi részét is optimalizálni lehessen”

– mondta.

Azt is kijelentette, hogy a társulás folyamatban lévő követelése a szociális szolgáltatásokról szóló törvény módosítása, a ZMOS vissza kívánja állítani a törvény szövegét a 2019-2020-as időszakra, amikor a városok és falvak nem voltak kötelesek kifizetéseket fizetni a nem állami szociális szolgáltatóknak.

Nem azért, mert nem akarunk fizetni, hanem mert egyszerűen nincs pénzünk”

– hangsúlyozta Božik. Ebben az ügyben a ZMOS a munkaügyi, szociális és családügyi tárcával folytat tárgyalásokat.

A ZMOS arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatok továbbra is a küzdenek a bérek valorizálása folytán megnövekedett kiadásokkal, illetve az energiaárak növekedésével. Többször figyelmeztettek arra is, hogy a forráshiány nemcsak az önkormányzati szolgáltatások biztosítását fenyegeti, hanem a projektek európai forrásból történő társfinanszírozását is, így nagymértékben a városok és falvak fejlődését is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.