2023. február 22., 17:41

ZMOS: Véget kell vetni az önkormányzatok kifosztásának

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) képviselői arra kérték Boris Kollárt, a parlament elnökét, hogy az előrehozott választásig ne fogadjon el olyan törvényeket a parlament, amelyek nehéz helyzetbe hozzák az önkormányzatokat.

ZMOS tüntetés
Fotó: TASR

Ezt Jozef Božik, a ZMOS-ban tömörült városok kamarájának elnöke, Simony (Partizánske) polgármestere mondta a szerdai tiltakozó nagygyűlésen, amely az Aki a városoknak és a falvaknak árt, az az embereknek árt címmel zajlott.

A parlament épülete előtt tartott tiltakozás résztvevői a hatalom városokhoz és falvakhoz való elfogadhatatlan hozzáállására, és az önkormányzatok problémáira hívták fel a figyelmet.

A településvezetők élesen bírálták például a magas energiaárak elégtelen és átgondolatlan kompenzációjának rendszerét. Rámutattak a jogalkotók egyéb, az önkormányzatokra nézve hátrányos intézkedéseire is. „Ha destabilizálni akarják ennek az államnak az egyik utolsó, még működő elemét, annak ez a módja. De mi azért vagyunk itt, mert nem fogunk engedni" - mondta Božik.

Más önkormányzatok vezetői rámutattak, hogy az önkormányzatok nélkül az állam nem tudott volna megbirkózni az előző időszak kihívásaival, például a járvány idején, vagy az ukrajnai menekültek megsegítésekor.

De nem végezhetjük a végtelenségig az állam feladatait, főleg, ha ezután olyan intézkedéseket hoz, amelyek még rosszabb helyzetbe hoznak bennünket. Véget kell vetni az önkormányzatok kizsigerelésének"

- mondta Martin Chren, a pozsonyi (Bratislava) Főrév (Ružinov) városrész polgármestere.

A ZMOS levélben fordul követeléseivel a legfőbb közjogi méltóságokhoz. A társulás közölte, kész tárgyalni a megbízott miniszterelnökkel, de azt kéri, hogy az önkormányzatokat – mint Csehországban vagy Ausztriában - tekintse partnernek a kormány.

A parlamenten kívüli Hlas-SD támogatásáról biztosította a tiltakozókat.

Richard Raši, a párt alelnöke, parlamenti képviselő hangsúlyozta, nem terhelheti az önkormányzati forrásokat az, hogy a kormány segítséget nyújt a lakosoknak. „Különben nincs más lehetőségük, mint hogy a lakosoktól vegyék el a hiányzó összeget megemelt illetékek és helyi adók formájában" - mondta Raši.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.