2023. február 11., 14:04

Az önkormányzatokat ért károk miatt tiltakoznának a települések

Országos tiltakozásra készül február végén a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) „Aki árt a városoknak és falvaknak, az az embereknek árt!“ jelszóval.

ZMOS vezetősége
A ZMOS vezetősége
Fotó: TASR

A ZMOS Városok kamarája online ülésén egyeztek meg arról a tagok, hogy tiltakozással hívják fel a figyelmet a magas energiaárak okozta gondokra, valamint a központi hatalom önkormányzatokkal szembeni nem megfelelő hozzáállására.

A kormány részéről az önkormányzatok komoly problémáira nyújtott lassú, nem kielégítő és szakszerűtlen megoldásaira reagálunk ismét

- erősítette meg Jozef Božik, a ZMOS alelnöke, Simony város (Partizánske) polgármestere.

Az önkormányzati szövetség részéről a kormányt érő kritika egyik fő pontja az energiaár-visszatérítés kárpótlási rendszerére vonatkozó javaslat.

A települések a múlt év október - decemberi energiaárak kompenzációját igénylik, továbbá kérik meghatározni a 2023. március 31. utáni energiaár-kárpótlás mértékét, valamint a 2024-es év elején elküldendő, a 2023-as év éves elszámolásának kompenzációját. Kíváncsiak a további intézkedéséekre is, amelyekkel segíti az állam az önkormányzatokat, hogy azok költségvetése ne dőljön be az elképesztő energiaárak miatt.

„A kormánytól a konkrét megoldási javaslatok ütemtervét követeljük, az egyes igények teljesítésének pontos ütemezési időpontjaival - és ettől nem hátrálunk meg.

Ha a követeléseink nem lesznek teljesítve, havonta - egyre fokozott intenzitással - fogunk tiltakozni

- tette hozzá Božik.

A februári tiltakozás konkrét menetéről a szövetség tagjai a ZMOS városok kamarája legközelebbi, február 16-ai ülésén döntenek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.