2022. január 21., 15:55

Néhány százassal letudható a jogtalan Mgr.

Amikor évekkel ezelőtt a Nový Čas napilapban Jakab Elemér, Most-Híd párti parlamenti képviselő beszámolt arról, hogy Ukrajnában, Ungváron a nemzetközi kapcsolatok karán szerzett diplomát, senki sem gondolta, hogy a neve mellé írt Mgr. rövidítés Ukrajnában nem is létezik.

kovács
JUDr. Martin Kovács: Bűncselekményként kell kezelni ezeket a jogtalanságokat
Fotó: Martin Kovács archívumából

Azóta, de különösen 2019-től egyre több politikusról derült ki, hogy vélhetően másolták, vásárolták vagy más jogtalan módon jutottak a diplomaszerzés egyik feltételét jelentő szakdolgozathoz. Eddig csak Igor Matovič (OĽaNO), jelenlegi pénzügyminiszter vette a bátorságot és ismerte el nyilvánosan, hogy diplomamunkáját nem ő írta. Ennek alapján utasította is minisztériumának dolgozóit, hogy neve mellett ne tüntessék fel a Mgr. titulust. Ez önként meghozott döntés volt, a jelenleg érvényes jogszabályok ugyanis nagyon elnézően kezelik az ilyen eseteket, állítja a lapunknak nyilatkozó szakember.

Hogy tekint a törvény a jogtalan titulushasználatára?
Először az ügyészséghez fordultunk, ahol megtudtuk, hogy kihágásnak minősül, azaz nem számít bűncselekménynek. Ez utóbbivá csak akkor válik, ha a cél a haszonszerzés, például, ha valaki így jutna egy munkahelyhez. Ha kihágásként kezelik az ügyet, akkor 50 eurós bírság a büntetés.

Ha valaki jogtalanul tünteti fel a személyi igazolványában a titulust, akár 350 eurós bírsággal is számolhat. Vagyis pár száz euróval megúszható? Vajon sok ez vagy kevés? Ezzel a kérdéssel JUDr. Martin Kovácshoz fordultunk, aki egyike azoknak a jogászoknak, akik behatóbban is foglalkoznak a témával.

Ezeket a jogtalanságokat bűncselekményként kellene kezelni!

JUDr. Martin Kovács a kezdetek óta figyelemmel követi a szlovákiai közéletben megjelent diplomabotrányokat. Ahogy a Magyar7 számára elmondta, szerinte

ezek a visszaélések jogrendünkben nincsenek kellőképpen szankcionálva, így nincs hatásos jogi eszköz arra, hogy elriassza a potenciális elkövetőket.

Egyedüli megoldásnak azt tartaná, ha bűncselekménynek minősülne az akadémiai titulusok jogtalan használata.

A jogász egyébként a vonatkozó törvényjavaslatot is elkészítette, amelyet 2019-ben, azaz az első „diplomabotrány”, Andrej Danko, akkori házelnök ügye után el is juttatott a parlament alkotmányjogi bizottságához. A tervezet feltételes szabadságvesztést, próbaidő bevezetését vagy ezek alternatívájaként pénzbüntetést helyez kilátásba.

Javaslata szerint a jogtalan titulus használatot, illetve mások alkotómunkájának jogtalan felhasználását büntetni kellene, de úgy véli, el kellene ítélni azokat is, akik a jogtalan használót ehhez hozzásegítették.

Hangsúlyozta, ha más írja meg a hallgató diplomamunkáját, vagy a végzős ugyan maga írja azt meg, de idegen szövegeket a sajátjaként tüntet fel, azzal nemcsak a felsőfokú végzettségről szóló igazolás (maga a diploma) megszerzése válik jogellenessé, de szerzői jogokat is sért. Ennek ellenére nem ritka, hogy manapság is olyan hirdetésekkel lehet találkozni, amelyekben diplomamunka megírását kínálják rendelésre.

A parlament sem mutatott nagy érdeklődést a visszaélésekkel kapcsolatban, hiszen JUDr. Martin Kovács beadványára még csak választ sem kapott. Ennek oka talán az, hogy a visszaélések leglátványosabb példái vélhetően éppen a Tisztelt Ház padsoraiban üldögélnek.

Megjelent a Magyar7 2022/3. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.