2020. december 1., 10:07
Frissítve: 10:50

Napokon belül elítélhetik Ógyalla volt polgármesterének gyilkosait. Zsuzsová mindent tagad!

Az egyik vádlott, a Kuciak-gyilkosságba is belekeveredett Alena Zsuzsová záróbeszédével folytatódik és néhány napon belül zárul is a Basternák László, Ógyalla volt polgármesterének meggyilkolása miatt indított bírósági tárgyalás.

Fotó: TASR
Basternák gyilkosát kísérik rendőrök a besztercebányai speciális büntetőbíróság épületébe május 12-én.

Az ügyészség mindhárom vádlott (Zsuzsová, Roman Ostružlík, Vladimír Mosnár) esetében előre megfontolt gyilkosság miatt 25 évnyi szabadságvesztést javasolt. Mindhárom vádlott tagad, bűnösségét egyikük sem ismerte be idáig. 

A záróbeszédek után a vádlottak még egyszer szólhatnak az utolsó szó jogán, majd a bíróság kihirdeti az ítéletet. A speciális büntetőbíróság háromtagú szenátusának elnöke Ján Hrubala.

A vád szerint Ostružlík lehetett a gyilkosság megrendelője, Zsuzsová és Mosnár pedig mint közvetítők vettek részt Basternák megölésében. A volt polgármester gyilkosát, Štefan Kaluzt nem sokkal a bűncselekmény után elfogták, de a megbízóra és a közvetítőkre évekig nem sikerült rábizonyítani semmit. 

Zsuzsová záróbeszédében tagadta az ellene felhozott vádakat. Azt állítja, pusztán Zoltán Andruskó tanúvallomása miatt keveredett bele az ügybe, neki Basternák meggyilkolásához semmi köze. Szerinte a gyilkosság hátterében nem politikai indíték áll, hiszen, érvel, az áldozatot a választást követően gyilkolták meg.

Nyolc évvel a gyilkosság után, 2018 májusában egy tanú sétált be a rendőrségre, aki azt vallotta, Roman Ostružlík azért rendelte meg a gyilkosságot, mert ő maga is polgármester akart lenni Ógyallán, emiatt Basternákkal több esetben is összekülönbözött. Ostružlík kampányában Zsuzsová is segédkezett. Az csak néhány hónappal ezelőtt derült ki, hogy az ismeretlen koronatanú nem más, mint Ostružlík felesége, aki vallomásában Zsuzsová szerepéről is beszélt. Később aztán az asszony visszavonta a tanúvallomását, arra hivatkozott, megfélemlítették őt a a rendőrségen.

A gyilkosság miatt már jogerős börtönbüntetését töltő Kaluz ezután kezdett el beszélni!

A biztonsági őrként egy a Sýkora-klán egyik tagjához köthető cégnél dolgozó Kaluz munkahelyén ismerkedett meg Mosnárral, aki Zsuzsován keresztül tulajdonképpen "kiutalta" neki a megbízást, ölje meg Basternák Lászlót. Elsőre nem járt "sikerrel", 2010. július 8-án Kaluz odament a volt polgármester házához, de nem találta otthon Basternákot. Másnap azonban már igen. Egyetlen lövéssel kivégezte a férfit. Az áldozat fia a nála lévő vadászfegyverrel azonban megsebesítette Kaluzt, mégis sikerült elmenekülnie. Néhány órával később, Bősön akadtak végül a nyomára.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.