2022. április 20., 12:48

Nagymegyer a saját útját járja. Jelölési keringő a Csallóközben

Pártonkívüliként indul az önkormányzati választáson a nagymegyeri MKP-platform. Utánajártunk, mi áll a döntés hátterében.

Nagymegyeri városháza.jpg
Fotó: ma7.sk
Pongrácz: Azért indulunk pártonkívüliként, hogy ne akadályozzuk a megállapodást a többi településen

"Azért döntöttünk a párton kívül való indulás mellett, hogy ne mi, illetve Nagymegyer legyen a gátja annak, hogy a többi településen megegyezhessenek – nyilatkozta lapunknak Pongrácz Kálmán, aki az előző önkormányzati választásokon az MKP színeiben szerzett képviselői mandátumot, és a helyi MKP frakcióvezetője. 

Ahogy a nyilatkozatunkban is áll, az Összefogás részéről olyan platform jött létre, melynek egyedüli célja, hogy korlátozza az MKP-t, és ellehetetlenítse annak lehetőségét, hogy polgármesterjelöltet állíthassunk."

Pongrácz szerint az Összefogás-platform tagjai a Samuel Lojkovič előző polgármester nevével fémjelzett időszak "bukott képviselői".

Pongrácz Kálmán
Fotó:  Pongrácz Kálmán Facebook-oldala
Pongrácz Kálmán

A helyi képviselő elmondta, a Szövetség járási vezetésével is tárgyaltak arról, hogy Nagymegyeren ne a Szövetség dönthessen a polgármesteri posztról. "Korábban is mindig helyi szinten döntöttünk arról, ki legyen polgármester-vagy képviselőjelölt. Korábban volt már olyan rendszer, amelyikben felülről mondták meg ezeket, de az megbukott 1989-ben" – tette hozzá Pongrácz Kálmán, aki szerint

a döntés meghozatala idején nem volt tudomásuk az Országos Elnökség azon döntéséről, hogy Nagymegyeren egy hónapon belül meg kell alakítani a Szövetség helyi szervezetét, amelynek saját hatáskörén belül kell dönteni a képviselőjelöltek személyéről. Ha ez nem történik meg, akkor a jelölés joga az Összefogás platformé. 
Mózes: Nem volt kompromisszumkészség
Fotó:  TASR

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke elmondta, létezik egy megállapodás, hogy az egyes platformok hány polgármestert jelölhetnek és milyen módon a központi kiemelt listára.

Az Összefogásnak kellett volna adnia a jelöltet Nagymegyeren, Mózes elmondása szerint a helyiek egy része obstruálni akarta ezt a megállapodást.

"A tegnapi nyilatkozatuk fényében, miután szembehelyezkedtek a Szövetséggel, elutasították az együttműködést a helyi partnereikkel és a párt ellenében függetlenként fogják indítani a jelöltjeiket, a feléjük tett kompromisszumos gesztus ellenére is, számomra egyértelmű, hogy nem is gondolták komolyan a közös munkát és csak az ürügyet keresték a távozásra."

A politikus hangsúlyozta, ő maga is ellátogatott Nagymegyerre, hogy elősegítse a Szövetség helyi szervezetének megalakulását.

Nem igaz, hogy én a polgármesterjelöltről tárgyaltam volna Nagymegyeren, azért mentem, hogy közvetítve a felek között megsürgessem az alapszervezet létrejöttét,

mivel négy hónapja húzódik a dolog, és grémiumi tagként világossá tegyem az alapszervezet létrejöttének szabályait – húzta alá Mózes Szabolcs.

Berényi: Sajnos nagyon sok helyi konfliktus van előre programozva a Szövetség működésébe
berényi józsef
Fotó:  Facebook/MKP platform

Berényi József, a Szövetség MKP-platformjának elnöke megkeresésünkre elmondta,

a Szövetséget úgy hoztuk létre, hogy több kérdésben központi döntéshozatal érvényesül, és nem az MKP-ban hagyományos alulról építkezés elve alapján születnek a döntések.

Ebbe a működésbe sajnos nagyon sok helyi konfliktus van előre programozva. Az egyik Megyeren éppen most robbant - fogyalmazott Berényi.

A helyzet tehát meglehetősen összetettnek tűnik Nagymegyeren, a jelek szerint elvi vitáról van szó a párt döntéshozatali mechanizmusával kapcsolatosan. A fejleményeket továbbra is figyelemmel követjük.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.