2022. április 19., 20:12

Pártonkívüliként indul az önkormányzati választáson a nagymegyeri MKP-platform

A Szövetség Nagymegyeri MKP-platformja nevében Barczi Dániel platformelnök az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünknek.

MKP-platform
Fotó: Szövetség MKP-platform

A napokban tudomásunkra jutott, hogy a Szövetség Nagymegyer miatt nem képes lezárni a polgármesteri posztokért indulók országos listáját. Miután létrejött az országos egyezség, október 25-én a kiküldött harmonogram szerint megalakítottuk a Szövetség nagymegyeri MKP platformját. Januárban a Szövetség országos testülete felszólítására, a már akkor elfogadott működési szabályzat szerint, ismét megerősítettük a nagymegyeri MKP platform létrejöttét, január 18-án pedig az alapszabályban előírt 5 taggal a Szövetség helyi szervezetét is megalakítottuk, valamint határozatot fogadtunk el, hogy a következő önkormányzati választáson saját polgármesterjelöltet állítunk.

Időközben kiderült, bár korábban sem az Összefogás, sem pedig a Híd nem működött Nagymegyeren, mindkét elődpárt helyi platformja megalakult.

A mai napig nem kaptunk semmilyen hivatalos értesítést arról, hogy az általunk még a másik két platform megalakulása előtt megalakított Szövetség helyi szervezete érvényes-e.

Ezek után tájékoztattak bennünket, hogy az alapszabályban foglaltak szerint az Összefogás-platform igényt tart a nagymegyeri polgármesterjelölt személyének kiválasztására. Ez magyarázatot adott arra, hogy lehetséges, hogy a helyi Összefogás platform csupa olyan személyből áll, akik korábban helyi képviselők voltak ugyan, de az utolsó megmérettetésen, nem utolsó sorban az MKP helyi közélet megtisztítását célzó kampánya eredményeként, egyikük sem szerzett mandátumot, illetve akik korábban nemcsak az MKP-val, de egymással is gyakran kerültek konfliktusba, és a mai napig a helyi MKP-s képviselők legvéresszájúbb gyalázói a közösségi háló helyi fórumain. A magyarázat a fent említett tétel az alapszabályban, amely alapján nyilvánvaló, a közös platform létrehozásának egyetlen célja volt: megakadályozni egy esetleges MKP-s polgármesterjelölt indulását.

Bár az új Összefogás-platform tagjai többször becsmérelték az MKP-s képviselőket, amiért pártlistán indultak, mondván a helyi képviselők csupán a „párt országos utasításait hajtják végre”, eddig számunkra teljesen ismeretlen jelenet játszódott le a helyi platformelnökök első találkozóján.

Azon ugyanis megjelent Mózes Szabolcs, aki ahelyett, hogy Szövetség párt alelnökeként a legmegfelelőbb polgármesterjelölt kiválasztását szorgalmazta volna, azért érkezett, hogy elődpártja, az Összefogás alapszabályban rögzített előjogait ismertesse. A kötelező tisztelet mellett is jeleznénk, tanácsot is inkább csak attól fogadunk el, aki már legalább egyszer sikeresen szerepelt valamilyen választáson, legyen az helyi, megyei vagy országos, nemhogy utasítást. Az MKP-ban sosem volt szokás, hogy Pozsonyból akarták volna megmondani, ki indulhat Nagymegyeren polgármesternek - új párt, új módszerek. A sokat szidott „mököpösöknek” bizony létidegen, hogy a helyi közügyekbe „felülről” próbáljanak beleszólni.

Tisztában vagyunk vele, hogy a nagymegyeri eset nem egyedi, ahogy többször is megkaptuk „mindenhol le kell nyelni a békát”.

Csakhogy úgy látjuk, kifejezetten az MKP-vel szemben újonnan összetákolt platformokkal nincs értelme közös listán indulni. A közös listán a leendő „szövetségeseink” nevében csak olyan személyeket jelölhetnek, akikkel egy korábbi MKP listán már indultunk közösen, és akik, amikor érdekük úgy kívánta, az MKP akkori polgármestere és képviselői ellen fordultak. Ez nálunk nem elméleti lehetőség, hanem konkrét keserű tapasztalat.

A pártegyesítés elindításakor is tudtuk, teret veszíteni csak az MKP fog, hiszen a másik két platformnak nem volt miből. Őszintén elismerjük Berényi József platformelnök munkáját, hiszen az ő keresztje, hogy minden szinten elmagyarázza, miért kell feladni meglévő képviselőhelyeket, miért kell olyan személyeket szerepeltetni jelenlegi képviselők helyett, akiket korábban az MKP-s jelöltek legyőztek. Hálátlan feladat, de becsülettel próbálja elvégezni. Az egyesülési folyamat óta az MKP valamiféle Nyilas Misi szindrómában szenved: Légy jó mindhalálig.

A megegyezés kényszere mindig az MKP-t terheli, amivel a két másik partner folyamatosan visszaél.

Ha létezik is egy „nagyobb jó”, ami miatt megalkudhatnánk önmagunkkal, azt sajnos nem látjuk megvalósulni. Mi is az egységes magyar politikai képviselet hívei vagyunk, valljuk, hogy nem indulhat magyar a magyar ellen országos vagy megyei választáson. Amit viszont a Szövetségtől az utóbbi hetekben láttunk, minden csak nem egységes magyar érdekképviselet. Ha az embereket az utóbbi időben leginkább foglalkoztató kérdésekre – fegyverszállítások, Magyarország Kormányának megítélése stb. – sem vagyunk képesek közös választ találni, az több mint elkeserítő.

Egyszerűen fogalmazva: nem látjuk a helyes mintát, ami alapján helyi szinten egy számunkra nyilvánvalóan előnytelen alku folyományaként sikerre tudnánk vinni a közös listát.

A város jelenlegi helyzetében a következő nagymegyeri polgármester nem engedheti meg magának, hogy belső ellenzékkel csatázzon, ahogy az országos szinten zajlik. Még a legnemesebb cél sem szentesíthet minden eszközt. A választók átverésére épülő látszategység nagyon gyorsan lelepleződik, lásd a magyarországi ellenzék példáját.

Mindezeket figyelembe véve úgy döntöttünk, a következő önkormányzati választáson pártonkívüliként indulunk. Reméljük, ezzel is hozzájárulunk a Szövetség egységének fenntartásához, hiszen elhárul az akadálya, hogy betű szerint betartható legyen az alapszabály.

A Szövetségbeli tagságunk megszűnését tudomásul vesszük, a megyei és országos választáson jelöltjeink továbbra is a magyar párt támogatására biztatják a választókat.

Polgármesterjelöltünk és a képviselőjelöltjeink 2022-ben a Megyer Közösségéért Patriótaként - MKP helyi választási mozgalom nevében kérik a választók bizalmát. Hűen önmagukhoz és választóinkhoz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.