2020. december 18., 14:31
Frissítve: 06:26

Nagy József és Peter Žiga minisztersége alatt elköltött EU-s pénzek miatt vizsgálódik a NAKA keleten

A DenníkN beszámolója szerint a NAKA egységei most keleten dolgoznak. Az Isten malmai fedőnevű akció keretében gyűjtőudvarokra szánt uniós pénzek hűtlen kezelése miatt több önkormányzatnál is megjelentek. Az ügy pikantériája, hogy olyan támogatásokról van szó, amelyeket Nagy József, illetve Peter Žiga környezetvédelmi miniszterségének idején utaltak ki. 

Fotó: TASR
Krasznahorkaváralja látképe.

Krasznahorkaváralján néhány hete érdekes plakátok jelentek meg az utcán. Egy helyi képviselő, Prékop Katalin helyezte ki őket, hogy tájékoztassa a falu lakosságát, egy korrupciós ügy miatt negyvenezer euróra büntették meg a helyi önkormányzatot. Egy hulladékgyűjtő udvar megrendelése és megépítése során vélhetően rosszul kezelték az uniós forrásokat, 657 ezer eurót költöttek el egy olyan udvar megépítésére, még évekkel ezelőtt, amely idén ősszel még működési engedéllyel sem rendelkezett (a polgármester szerint ezt időközben megkapták). Érdemes elolvasni az apró betűs részt is, kiderül, egy szomszédos településen mindezt 46 ezer euróból megoldották.

plakát
Fotó:  Facebook

A plakáton jól látható, Prékop szerint a környezetvédelmi minisztérium vissza nem térítendő támogatásából többen is eltették a magukét az EURO-Recykling, illetve a Vamax-X vállalatból. A helyi képviselő azt állítja, az üzletből jutott a település polgármesterének, Peter Bollónak, egy meg nem nevezett minisztériumi alkalmazottnak, valamint annak a személynek is, aki a falu megrendelését kezelte. 

A szerződést 2013-ban írta alá a falu és a környezetvédelmi minisztérium.

A DenníkN azt írja, Krasznahorkaváralja polgármestere ellen már eljárás is indult az ügyben, uniós pénzek ellopásával, közbeszerzés befolyásolásával és csalással gyanúsítják.

A támogatások elsikkasztásával kapcsolatban két önkormányzati képviselő fordult a NAKA-hoz, még októberben. Akkor derült ki, a nyomozók már vizsgálódnak az ügyben. Ballo a DenníkN kérdésére úgy reagált, tudomása szerint nem történt visszaélés. Arra, hogy miért egy olyan céget választottak, amely három másik kelet-szlovákiai önkormányzattal is furcsa körülmények között szerződött, közölte, "nem ismerték a VAMAX-X nevű vállalatot korábbról". 

A másik emlegetett cég, az EURO-recykling a közbeszerzést vezényelte le, azt még 2011-ben választotta a falu önkormányzata. 

Az önkormányzat október elsején kezdte el törleszteni a negyvenezer eurós büntetést, amelyet a pénzügyi tárca auditja után szabtak ki. A vizsgálat során kiderült, 2011-ben túlárazták az építési munkák megrendelését (helyenként 25%-kal). Ugyanezt megcsinálták két évvel később is, a kivitelezés során. A tárca szerint 154,64%-kal árazták túl a költségvetést.

A közel négy évig tartó audit eredményét a polgármester elutasítja, főleg azért, mert szerinte kiemeltek egyes elemeket, ahelyett, hogy egészében vizsgálták volna a közbeszerzést. 

A településvezető szerint őt nem terheli felelősség a túlárazás miatt, az a kivitelező vagy az építésfelügyelő hibája, hiszen utóbbinak kellett volna például a számlákat ellenőriznie, s megállapítani az esetleges visszaéléseket. 

A jó példa ragadós

Nem Krasznahorkaváralja az egyetlen a régióban, ahol hasonló történhetett. A VAMAX-X Jekelfalván (Jaklovce), Nagysolymáron (Veľký Folkmar) és Somodiban (Drienovec) is épített gyűjtőudvart ugyanebben az időszakban, 2011 és '13 között. Ezekben az években, írja a DenníkN, két politikus töltötte be a környezetvédelmi miniszteri posztot. Előbb Nagy József (a jelenleg összefogásos politikus akkor a Most-Híd színeiben volt tárcavezető), majd Peter Žiga (Hlas-SD).

Jekelfalván egy még nagyobb beruházásról döntöttek. Pavol Kuspa polgármester és Nagy József 1,4 milliónyi euróról írt alá szerződést, ismerteti a DenníkN, az összeg 95%-át uniós forrásokból finanszírozták. Nagysolymár és Somodi 600 ezer euró körüli összekegeket kapott, ezeket a szerződéseket Peter Žiga ellenjegyezte. (Somodi önkormányzata és a tárca között 2011-ben köttetett a szerződés, de a portál itt is Žigát említi aláíróként. Ez valószínűleg tévedés lehet, akkor Nagy József volt a miniszter.) 

Somodiban is történtek érdekes dolgok az elmúlt hónapokban. A polgármester októberben önként lemondott és lelépővel távozott, a rossz nyelvek szerint azért, írja a DenníkN, mert, ha bűnösnek találják, a pluszpénzre már nem lenne jogosult. Tibor Kočiš egykori polgármester ellen ugyanis nem jogerős ítélet már született, egy ügyészi fellebbezés után uniós pénzekkel való visszaélés miatt bűnösnek találta őt a speciális büntetőbíróság, 14 hónapot kapott. Ne felejtsük el, ugyanaz a vállalat volt a gyűjtőudvar kivitelezője, mint Krasznahorkaváralján. Igaz, Somodiban 2,5-szeres volt a gyűjtőudvar túlárazása.

Csak, hogy az ügy még érdekesebb legyen, a DenníkN kiderítette, a VAMAX-X-nek 2013-ban egy alkalmazottja sem volt, mégis elnyert három közbeszerzést is.

Mindhárom esetben ugyanaz a cég intézte ezeket. Nem fogják kitalálni, a már említett EURO-recykling. A VAMAX-nak két, egyaránt Varga (Milan és Radovan) vezetéknevű tulajdonosa volt. Utóbbit gyilkosság megrendelésével és egy 200 milliós kárt okozó adócsalással is megvádolták egyébként. 

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) már 2016 augusztusában panaszt tett az ügyészségen, akkor azt állította, egy bizonyos csoport befolyását kihasználva alakította a környezetvédelmi tárcánál a pályázatok eredményeit. Žiga akkor azt mondta, ő csak településekkel írt alá szerződéseket, a VAMAX-X-szel soha. Van ugyanakkor szerződés a VAMAX és a minisztérium között, írja a lap, még 2011-ből, Nagy József miniszterségének idejéből. Az egy roncstelep, vagy, ha úgy tetszik, autólerakat létesítéséről szólt.

A VAMAX-szal kapcsolatos ügyekben az Unió korrupcióellenes hivatala (a jól ismert OLAF) is vizsgálódott. Az OLAF jelentésében felbukan egy név, Igor Sidoré, aki 2010 és 2012 között a Most-Híd képviselője volt, illetve, állítja a DenníkN, jó kapcsolatot ápolt Nagy Józseffel és Peter Žigával is. Az OLAF ellenőrei szerint Sidor volt az, aki elintézte Vargáéknak a "megrendeléseket". A nyomozás végén az OLAF végül indítványozta a nyomozást a szlovák hatóságoknak. Ők ennél többet nem tehettek.

Krasznahorkaváralja kapcsán 2017 óta folyik a büntetőeljárás, a polgármester ellen már vádat emeltek. Jekelfalván szintén, Nagysolymáron küszöbön áll ugyanez, Somodiban pedig már (nem jogerős) ítélet is született. 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.