2020. december 18., 18:20

Nagy József és Mózes Szabolcs is reagált a Nagy személyével kapcsolatban felmerült korrupciós ügyekre

Heves reakciókat váltott ki felvidéki magyar körökben, hogy Nagy József, egykori Most-Hidas, ma az Összefogás Mozgalomban tevékeny politikus neve felmerült egy uniós pénzek elsikkasztásával kapcsolatos ügyben. Az egész szituáció már csak azért is pikáns, mert a hárompárti tárgyalások kapcsán az Összefogás Mozgalomban többször is elmondta, a Most-Híd politikusai azért siettetik a megegyezést, mert a NAKA bármikor bekopogtathat  "a Híd volt vagy mostani politikusaihoz és oligarcháihoz".

Fotó: Somogyi Szilárd

Nagy József, az Összefogás alelnöke megkeresésünkre elmondta,

Mivel nem voltam bevonva a kivizsgálásba, nincsenek részletes információm. Amennyiben a csalást a minisztérium alkalmazottja segítette elő, a tettest kézre fogjuk keríteni!
A DenníkN írta meg, hogy a NAKA egységei  az Isten malmai fedőnevű akció keretében gyűjtőudvarokra szánt uniós pénzek hűtlen kezelése miatt több önkormányzatnál is megjelentek. Az ügy pikantériája, hogy olyan támogatásokról van szó, amelyeket Nagy József, illetve Peter Žiga környezetvédelmi miniszterségének idején utaltak ki. Az ügy részleteit lásd mellékelt cikkünkben. 

Az európai pénzek elbírálásánál sajnos akkora bürokratikus mechanizmus működik - közölte Nagy, hogy az garanciát jelent arra, csak hibátlan projektek kerüljenek a miniszter asztalára, ugyanakkor

mégsem kizárható, hogy az apparátusba csalók is beépülnek.” 

Egyébként ez az eset is bizonyítja, nagyon óvatosan kell bánni a közbeszerzési törvény egyszerűsítésével - véli Nagy József.

A Radičová-kormányban a környezetvédelmi tárcát irányító Nagy, Igor Sidor, volt Most-Hidas parlamenti képviselőről elmondta, mivel ő is a parlament környezetvédelmi bizottságának tagja volt, a rendszert kívülről nem ismerők feltételezhették, hogy valamit el tud intézni a minisztériumban. Csakhogy a hiedelmek ellenére az uniós  pályázatok nagyon szigorú és komplikált 4 lépcsős EU-s értékelési és bizottsági pontozáson keresztül jutnak el a miniszter asztalára.

A Denníkn cikke szerint Igor Sidor lehetett a kapocs a minisztérium vezetése és a bűncselekményt tulajdonképpen elkövető vállalatok, illetve polgármesterek között. 

Nagy szerint a tárcavezetőnek arra nincs lehetősége, hogy az elbírálás sorrendjébe belenyúljon. Ha a pályázó teljesítette az előre kiírt feltételrendszert, és belefért a pénzügyi keretbe a pályázata, hivatalos indok nélkül az aláírás sem utasítható el. 

"A csalás a versenytárgyaláson történhetett és nehezen elképzelhető, hogy az összes szűrőn átsiklott. Az esetleges összejátszást viszont a rendőrség könnyen kiderítheti." - zárta szavait Nagy József.

Aki vétkes, aki csalt azt vigye is el a NAKA!"

- jelentette ki Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke, kihangsúlyozva, a cikk megjelenésekor azonnal felvette a kapcsolatot Nagy Józseffel. Mint mondja, először számára is kérdéses, sőt "ijesztő" volt, tulajdonképpen miről szól az ügy, de nagyon leegyszerűsítve a kérdést, szerinte a lényeg az, hogy a polgármesterek visszaélhettek az elnyert támogatásokkal. Ezt kell a NAKA-nak felderítenie, ugyanakkor jelen állás szerint semmi oka arra, hogy kételkedjen párttársa szavában. Szerinte a cikk alapján a NAKA nem is a minisztériumi folyamatokat vizsgálja, hanem azt, hogy a dotáció elköltése során milyen visszaélések történtek.  

Itt azért érdemes megjegyezni, hogy a DenníkN újságírói azt is firtatták, vajon miért pont az ügyben érintett vállalatokhoz került a minisztériumon keresztül érkező uniós támogatás. Ezzel kapcsolatban merült fel egyébként Igor Sidor neve is.

Arra a kérdésünkre, nem tartja-e visszásnak, hogy az Összefogás Mozgalomban a Most-Híd korrupciós ügyeit emlegette a hárompárti tárgyalások kapcsán, elmondta, szerinte az ügyben, a rendelkezésre álló információk alapján, a polgármesterek a vétkesek. Ugyanakkor, 

érvényes az, ha valaki ebben feljebb is vétkes, azt is vigye el a NAKA, neki is távoznia kell. Én senkit nem fogok védeni, de Nagy Józsefet nincs is miért mentegetni! Nem találtam olyat, ami alapján el kellene marasztalni őt. Ki sem hallgatták, fel sem vették vele a kapcsolatot, az újságírók sem kérdezték meg." 

Ha ennél több kiderül a nyomozásból, átértékelik az ügyet, közölte Mózes. "Igaz ugyan, hogy Nagy József minisztersége alatt történt az ügy, de nem minisztériumi ügynek tűnik mindez a megjelent cikkből!" - jelentette ki a pártelnök.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.