cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 17., 12:00

Nagy József: A 4 százalékos nemzetiségi parlamenti küszöb kialakítása legyen az elsőszámú stratégiai politikai cél!

Sikertelenül végződött a Magyar Szövetség számára az Európai Parlamenti választás. A párt sajtónyilatkozatában maga is kudarcként értékelte a helyzetet, és szeptemberre tisztújító kongresszus megtartását helyezte kilátásba, sőt egyesek szájából olyan kijelentések is elhangzottak, hogy vége az etnikai politizálásnak a Felvidéken. Ennek kapcsán megkérdeztük a párt országos elnökségének tagjait, hogyan értékelik az EP-választás eredményeit, miként látják a párt jövőjét és mit gondolnak az etnikai politizálásról. A kérdésekre Nagy József elnökségi tag válaszol.

nagy
Fotó: Katona Tamás

"Itt az idő! A 4%-os nemzetiségi parlamenti küszöb kialakítása legyen az elsőszámú stratégiai politikai cél! Nem elég az elmúlt 2 választást elemezni, azt már amúgy is megtették a politológusok. A politikus dolga a vízió, a stratégia felállítása. Stratégia pedig kell, mert minek az olyan országos párt, amelyiknek van stratégiája a szakpolitikákban, de nincs a parlamenti bejutásra irányuló stratégiája?!" - kezdi véleménye kifejtését Nagy József portálunknak.

A Nagyszombat megyei képviselő szerint ezen a téren is stratégiára van szükség.

Egy stratégia kialakításához viszont nem elég fél évre visszatekinteni. Az első fontos lépést azonnal megtettük, szeptemberben tisztújítás lesz a Magyar Szövetségben, és olyan vezetés lenne jó, amelyik a parlamenti küszöb csökkentését is ki tudja, ki meri mondani. Amit több mint egy évtizedig senki nem tartott időszerűnek bevallani. Igaz, kellemetlen, de nem kishitűség, ellenkezőleg, mozgósító lenne a 4%-os nemzetiségi parlamenti küszöb, ami aztán behozhatná annak akár a dupláját is!

Mert egy teljesen új helyzetet alakítana ki. A csökkentett nemzetiségi parlamenti küszöb kialakítása nyilvánvalóan nagyon nehéz, sokak szerint elérhetetlen feladat, de az igazi kishitűség annak elengedése lenne. Túltenne még a területi autonómia és a magyar megye követelésének az elengedésén is" - mondta el a korábbi környezetvédelmi miniszter és EP-képviselő.

"Visszatekintve, tagadhatatlan, hogy a szlovákiai magyarok politikai vezetői a 15 éve elkövetett pártszakadás, annak okai és az azt követő időszak hibáiból és kudarcaiból okulva nagyon sokat megtettek, feláldoztak a sorsfordítás érdekében. Lemondtak, hátrébb léptek, összefogtak, voltak akik sajnos vagy szerencsére nem folytatták, vagy időközben távoztak, feladták, míg mások visszatértek, kiegyeztek, megbocsátottak, hátulról indultak, kiemeltek, beengedtek, fiatalítottak, újítottak, hittel dolgoztak, agitáltak, mozgósítottak…

Megyei és önkormányzati szinten nagyon sikeresen, országosan és EU szinten viszont többszörösen eredménytelenül, százezrek csalódottságára. Mondhatják a szemrehányók, hogy nem tettünk eleget! Lehetett volna többet, jobban, és hogy sok volt az egó!

- vázolta fel Nagy József.

A megyei képviselő úgy látja, bármi vagy bárminek a mellőzése segített volna kompenzálni a dramatikusan megromlott külső feltételeket a bűvös parlamenti 5% átlépéséhez.

"Persze sok kicsi sokra megy, van sok javítandó a stábkultúrán, a saját szabályaink betartásában, a polgármestereink és helyi képviselőink megbecsülésében, az eltávolodott választók visszaszerzésében, a kommunikációban és néhányunknak a médiával való viszonyában is."

Nagy arra is kitért, milyen esélyei vannak a magyar közösségi politizálásnak.

"Naivitás lenne újra azt hinni, hogy minden magyart egybe gyűjtünk. Az utóbbi évtized legkülönbözőbb stratégiai próbálkozásai bizonyították, hogy sem a személyi változások, sem a különböző pártformációk nem vezettek országos sikerhez 2016 óta. Sem a nemzetiségileg vegyes párt (a Híd, majd a Kékek), sem a hárompárti összefogás (MKÖ), sem az ideológiailag vegyes, 3 platformos párt (Szövetség), sem a letisztult és immár egyedüli Magyar Szövetség nem volt képes megugrani az 5%-os parlamenti küszöböt. Itt vagy ott hozzáadtak, közben máshol pont annyit vagy többet elvettek.

Mivel az intézményi alternatívák nem segítettek, a személyi okok pedig karikázással áthidalhatóak lettek volna, ideje beismerni, hogy alapvetően a nemzetiségi arányunk létszáma az objektív leküzdhetetlen akadály.

"A kedvezőtlen demográfia mellett az elvándorlás és a nem hivatalos, kimutathatatlan de méretes külföldi életvitel az egyik okozója a szavazóbázis reális csökkenésének. Az ennél is komolyabb ok az egyes médiák és politikusok által gerjesztett és a szociális hálókon terjedő és buborékokba zárt ideológiai szembenállás. Ebben a környezetben egy párton belül lehetetlen mindkét csoportot hitelesen kiszolgálni, képviselni. A Magyar Szövetség helyesen, a választói többség irányába fordult, és világnézeti szempontból csak annyira lehet sokszínű a Magyar Szövetség, amennyire azt belsőleg kezelni tudja.

Egy pártban a demokratikus vitára, kritikára szükség van, de nagyon ártalmasnak tartom a párton belüli személyi viták kiteregetését. Nem teszik ezt sehol a pártokban, nem teszik ezt a családokban sem. A másik oldalon nem engedhetjük meg az állandó lemorzsolódást, ezért a szakpolitikákban a kisebbségi véleményt is tiszteletben kell tartani és ahol lehet, kompromisszumra törekedni.

A fő ideológiai vonalakat azonban ez nem érintheti, még ha az ezzel érintett 1% másként gondolkodó és a sajnos 2% gátlások nélkül szlovák pártokra szavazó kisebbséget lehetetlen az örökösen passzív választói réteg mozgósításával bepótolni. Ha csak Isten ments, nem történik valami nagyon rossz, nagyon magyarellenes, ide tartozik a megjegyzés, hogy értelmetlen az összehasonlítás az erdélyi helyzettel, ahol a huszadik század román sovinizmusa sokkal tartósabban összekovácsolta a magyarokat mint a csehszlovák/szlovák beolvasztási politika. Így a parlamentbe jutás reális célkitűzéseként nem marad más kiút, mint a nemzetiségi küszöb követelése, amit nem helyettesíthet a homályos remény, hogy 2,5 év múlva, pár hónappal a választások előtt koalíciós felkérést kaphatna a Magyar Szövetség."

Nagy József határozottan fogalmaz a szlovák pártok listáján való indulás kapcsán is.

Az olyan, akár suttogó stratégia pedig kimondottan romboló lenne, hogy majd néhány kimazsolázott vezető/ismert magyar személyiség befutó helyet kaphat tőlünk szlovák pártokban. Az ilyen küldetéstelenség a párt létezését kérdőjelezné meg, amivel a regionális és helyi önkormányzati politikai közösségek vonzereje is szertefoszlana."

Nagy szerint ez felgyorsítaná az egyébként is haladó asszimilációt, hiszen intézményes háttér nélkül nem lesz ki ellensúlyozza, fékezze a beolvadást gyorsító törvényes és önkormányzati döntéseket - nyelvhasználat, oktatás, régiófejlesztés s végül a kultúra területén.

"Ezzel végleg a Nyugat-Európából ismert értékmentő, folklór szintre süllyesztenénk a több százezres politikai közösségünket. Ezért szerintem a párt elsőrendű stratégiai feladata a parlamenti küszöb lecsökkentése, hogy addig is és azután a politikai közösségünk és régióink összes többi országos politikai célját képviselhessük, biztosítsuk a régióink önbizalmát. Ennyivel tartozunk a legkitartóbb politikai közösségnek ebben az országban. Ehhez elsősorban a vezetésünk belső meggyőződésére, szlovák politikai akaratra és partnerekre, parlamenti többségre van szükség. Ezért szeptemberben a bátorság, a tapasztalat, az együttműködési és diplomáciai készség és a politikai kapcsolatok legyenek előnyben" - zárta gondolatait a megyei képviselő.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.