cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 14., 14:05

Cziprusz Zoltán: Először magunkat kellene megfogalmaznunk és megszabni az irányt, utána foglalkozni a személyi kérdésekkel

Sikertelenül végződött a Magyar Szövetség számára az európai parlamenti választás. A párt sajtónyilatkozatában maga is kudarcként értékelte a helyzetet, és szeptemberre tisztújító kongresszus megtartását helyezte kilátásba, sőt egyesek szájából olyan kijelentések is elhangzottak, hogy vége az etnikai politizálásnak a Felvidéken. Ennek kapcsán megkérdeztük a párt országos elnökségének tagjait, hogyan értékelik az EP-választás eredményeit, miként látják a párt jövőjét és mit gondolnak az etnikai politizálásról. A kérdésekre Cziprusz Zoltán elnökségi tag válaszol.

Cziprusz Zoltán a Szövetség rimaszombati sajtótájékoztatóján
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

Az etnikai politizálásnak mindenképpen van létjogosultsága, csak modern kontextusba kell azt helyezni, és a kor kihívásainak megfelelően beállítani, fogalmazott portálunknak a politikus.

Ami a választások eredményeit illeti, sajnos, nem jött össze, pedig nagyon bíztunk benne, a részvétel északon most is jóval magasabb volt, mint délen, szerintem ezen csúszott el a dolog, ha ez egy szinten lett volna, akkor megvan az öt százalék”

– mondta Cziprusz, hozzátéve, ez egy vissza-visszaköszönő probléma, aminek több oka is van.

„Egyrészt a déli járásokban, kifejezetten középen és keleten rengeteg választópolgár fizikailag nincs idehaza, és ez nagy mértékben érezhető volt most is, hiába hívtuk őket, külföldön maradtak.

Egy másik probléma, hogy kicsit talán kiábrándultak a választók, a sok választás után megfáradtak, és a kiélezett belpolitikai helyzetet, ami északon mozgósítani tudta a választókat, délen nem érezték át annyira az emberek, a Robert Fico ellen elkövetett merénylet délen úgy tűnik, nem hozta annyira lázba az embereket”

– mondta. Hozzátette, a déli járásokban konstans részvétel volt, ami az elmúlt választásokon is tapasztalható volt, míg északon a részvételi arány a belpolitikai helyzet fokozódása miatt jelentősen megemelkedett.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tudta mozgósítani a Magyar Szövetség a választókat, illetve véleménye szerint mit kellene tennie a pártnak ahhoz, hogy a választóit visszaszerezze a politikus úgy válaszolt, mindenképpen egy komoly társadalmi felmérésre van szükség azzal kapcsolatban, hogy a felvidéki magyar társadalom mire kapható és mi az, ami megmozgatja őket.

Láthatóan van egy nagyon kemény mag, amely támogat bennünket, és fontosak tartja, hogy a magyar párt bejusson az Európai Parlamentbe vagy a szlovák törvényhozásba, amiért nagy köszönet jár nekik. Van azonban egy rész, amely talán már többség is, akiket csak ez már nem szólít meg, és a Magyar Szövetséget is betette abba a skatulyába, hogy ez egy nemzeti párt, és erre csak az szavaz, akinek ez fontos, más nem.

Holott nagyon jó programpontjaink és javaslataink voltak, csak valami miatt ez nem szólította meg őket” – fűzte hozzá a politikus.

Azt is megkérdeztük, szükség van-e személyi változásokra a párt élén és vezetésében, s változik-e ezzel valamit is a helyzet. „Személy szerint én inkább a hogyan tovább és a milyen konstrukcióban kérdéseket helyezném előtérbe, ezekre a kérdésekre keresném előbb a választ, utána nézném meg – amennyiben ebben a pártban megegyezés lesz – ki az, aki ezen szeretne dolgozni, és erre a szerepre megfelelő lenne.

Szerintem, ha csinálunk egy sima tisztújító kongresszust, nem kerülünk közelebb a megoldáshoz, ezért szerintem fordított sorrendben kellene cselekednünk: először megfogalmazni magunkat és az irányt, és utána foglalkozni a személyi kérdésekkel”

– zárta Cziprusz Zoltán.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.