2022. január 4., 12:00
Frissítve: 00:19

Mutatjuk, milyen feltételek mellett kezdődik hétfőn a tanítás

Ahogy azt korábban megírtuk, hétfőn újra kinyithatnak az ország oktatási intézményei. Branislva Gröhling oktatási miniszter közösségi oldalára írt bejegyzésében tájékoztatott a részletekről.

koronavírus távoktatás
Fotó: TASR

A tárcavezető leszögezte, időszerű és helyes döntés az iskolák újra nyitása, a járványügyi helyzet ugyanis lehetővé teszi, hogy megszokott medrében folytatódhasson az oktatás. Csökkent a kórházban ápoltak száma, egyre kevesebb az új fertőzött, a harmadik hullám minden bizonnyal tetőzött.

Gröhling közösségi oldalán azt írja, 

a környező országok sorra enyhítenek, ezt kell tenni Szlovákiában is.

A miniszter kiemelte, nem csak a szomszédos államok, de a nyugat-európai országok, Franciaország, Németország vagy Belgium is kinyitja az iskoláit.

Az iskolák az ősszel már megismert iskolai COVID-szemafor szerint működnek majd. Az igazgatóknak egy-egy osztályt lehetőségük lesz bezárni és a diákokat online oktatásra kötelezni, az intézmény bezárásáról azonban nem dönthetnek. Arra csak az illetékes közegészségügyi hivatal jogosult. 

Kötelező lesz a maszkviselés. 

A szabályozás ugyanakkor nem érinti az óvodás gyermekeket, illetve súlyos autizmussal, értelmi vagy hallási fogyatékossággal élő diákokat. A kivétel vonatkozik az ezeket a tanulókat oktató pedagógusokra és egyéb szakszemélyzetre is. 

Kötelező otthontesztelés nem lesz,

de a miniszter azt szeretné, ha a szülők, az állam által biztosított öntesztekkel az első néhány hétben legalább heti kétszer(!) letesztelnék a gyermekeiket, illetve magukat. A teszteket az iskolák kérhetik az illetékes járási hivataloktól, a szülők aztán az iskolán keresztül kaphatják meg azokat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!