2022. január 3., 18:48

Mi lesz a téli szünet után? Az iskolai szemaforhoz való visszatérésben bízik a minisztérium

Na, hogy lesz, kinyitjátok az iskolát január 10-én? – tettük fel a kérdést pedagógus ismerősünknek. Még semmit nem tudunk, de ahogy megszokhattuk, vasárnapig még van idő, válaszolt ironikusan, arra utalva, hogy a minisztérium általában a legutolsó pillanatban értesíti az érintetteket a döntésekről. Remélhetőleg ezúttal máshogy lesz és akár már hét közepén, a kormány ülése után megtudhatjuk, visszatérnek-e az iskolák a szemaforhoz. Óvatos optimizmusra ad okot, hogy mind a kormányfő, mind pedig az oktatási tárca az iskolanyitás mellett foglalt állást. Ez rendkívül fontos lenne a diákok mentális egészsége szempontjából is.

koronavírus covid gyerek iskola diák tanuló
Fotó: unsplash.com

Bár döntő szava, véleménye az egészségügyi és az oktatási minisztériumnak van, Edurad Heger támogatja a január 10-ei iskolakezdést. A kormányfő tudatosítja, hogy ez mennyire fontos a tanulók és a diákok számára.

A jelenlegi járványhelyzetről és az iskolák újbóli megnyitásáról most tárgyalnak az egészségügyi minisztérium szakértői, tájékoztatott Zuzana Eliášová sajtószóvivő és hozzátette, természetesen egyeztetnek az oktatási tárcával is. Tény, hogy a kórházakban enyhén csökken a betegszám, stabilan 2500 alatt alakul.

Branislav Ghröhling oktatási miniszter azt ígérte, hogy a karácsonyi ünnepek után fog arról informálni, mi lesz az iskolák és diákok sorsa a téli szünet végeztével. A tárca a szlovák hírügynökségnek olyan állásfoglalást küldött január 3-án, hogy a jelenlegi járványhelyzetben az iskolák automatikusan folytathatnák a tanítást január 10-től.

A járványhelyzet javult, az egészségügyi minisztérium aktuális adatai szerint a kórházban ápoltak száma alacsonyabb és ugyancsak csökken a pozitívak száma is, ezért nem látok okot arra, hogy ne legyen lehetővé téve a jelenléti oktatás a diákok számára”

– közölte a miniszter.

Emlékeztetett arra is, hogy úgy, mint eddig, az iskolaigazgató ezután is szüneteltetheti a tanítást egyes osztályokban, ha a diákok pozitív személlyel kerültek kapcsolatba. Az illetékes Regionális Közegészségügyi Hivatal pedig felfüggesztheti az oktatást több osztályban is, vagy akár be is zárathatja az intézményt.

Alig várják a nyitást
Készen állunk a nyitásra. Eddig is elég jól tudtunk működni, 20 osztályunkból hetente átlagosan 2 volt karanténban, októbertől kezdődően. Hatékonyan tudtunk dolgozni, érdemi munkát végezhettünk. Még a decemberi járványcsúcs alatti időszakban is, amikor már csak az alsó tagozat működött, zökkenőmentesen oktattunk”

– tájékoztatta portálunkat a Felvidék egyik legnagyobb magyar iskolájának, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskolának az igazgatója, Masszi János.

Az iskolai szemafor szerinti működést teljességgel reálisnak tartja. Mint elmondta, pedagógusaik több mint 90 százaléka be van oltva. Ami a diákok oltottságát illeti, arról pontos információik nincsenek, de esetükben ez a szám jóval alacsonyabb.

Örök optimistaként vallja, hogy minden helyzetből a legjobbat kell kihozni, a szemafor szerinti működést már megszokták, rugalmasan képesek alkalmazkodni az adódó helyzetekhez és kollégáival együtt bíznak abban, hogy ez a járvány is véget ér egyszer.

Reméli, hogy a szerdai kormányülés után már tisztábban fognak látni. A január 10-i iskolakezdésnek részükről nincs semmi akadálya, igazán üdvös lenne a diákok és pedagógusok szempontjából is. A jelenléti oktatásnak ugyanis nincs mása.

Masszi János optimista abban a tekintetben is, hogy a beharangozott energiaár-emelések intézményüket nem fogják túlságosan érzékenyen érinteni, mivel nemrég fejezték be a világítás teljes cseréjét, aminek köszönhetően az energiafogyasztásuk töredéke a réginek. A gázkazánjuk is új és költséghatékony.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!