2020. február 4., 19:18

Megkérdeztük Berényi Józsefet, miért szabotálják el az MKP politikusai az R7-es átadását

A múlt héten nagy visszhangot váltott ki az a hír, miszerint Nagyszombat megye több objektumot nem volt hajlandó átvenni az épülő R7-es gyorsforgalmi úton. Erre Érsek Árpád éles hangú blogbejegyzést tett közzé, amelyben az MKP politikusait vádolta meg az R7-es átadásának csúszásával. Erről kérdeztük Berényi Józsefet, Nagyszombat megye alelnökét.

Galéria
+2 kép a galériában

Tehát: miért szabotálják el az MKP politikusai az R7-es átadását?

Erre a buta kérdésre nem is válaszolok.

Nem az én fejemből pattant ki ez a kérdés, csupán visszautalnék Érsek miniszter úr múlt heti blogjára, amelyben ezzel magyarázta az R7-es átadásának elhúzódását.

Ez a válaszom.

Közelítsük meg másfelől a kérdést. Szakmailag meg lehet egyáltalán akadályozni mondvacsinált okokkal egy kész építmény átadását?

Olyan nincs, hogy mondvacsinált ok. A megyei útkarbantartó vállalat megfogalmazta a kifogásait, amiről tájékoztatta a minisztériumot, a kivitelezőt, és a további illetékes szerveket. Ezekről a szakmai értekezésekről jegyzőkönyvek vannak, amelyekben a kifogásolt dolgokat rögzítették. A protokollokban ezekkel minden fél – beleértve a minisztériumot és a kivitelezőt – egyetértett, illetve megegyezett abban a szövegben, amit mindenki aláírt. Ott helyben maga a kivitelező is elismerte, hogy a problémák valósak, és az elmúlt napokban elkezdődött ezek gyors eltávolítása. Tehát az elmúlt héten is már sok mindent kijavítottak.

Jelen pillanatban hogyan ítéli meg az R7-es állapotát?

Látni kell, hogy az R7-es gyorsforgalmi út nem tartozik a megye hatáskörébe. Ez egyértelműen a minisztériumhoz tartozik, tehát nem igaz Érsek miniszternek az az állítása, hogy akadályozzuk az R7-es megindítását, mert nincs rá kompetenciánk. Elég megnézni Egyházgellénél az R7-est, és mindenki láthatja, hogy a miniszter finoman szólva nem mond igazat, hiszen az építkezés még messze nincs befejezve, ez az út még nincs kész.

Mi tartozik akkor a megye hatáskörébe? A sajtóban hat hídról esett szó.

A gyorsforgalmi úton átívelő hidak, illetve a rákötő útszakaszok. Eredetileg hat híd szerepelt a tervekben, de egyet az áttervezés után kispóroltak, tehát maradt öt. Kérdés, hogy a hiányzó híd mennyiben fogja megnehezíteni az ott élők mindennapjait. Ebből az öt hídból a Sárosfánál áthaladó híd az, amely teljesen elkészült, amelyet sikeresen átadtak a forgalomnak, és rövidesen átkerül a megye fenntartásába. A többi négynél pedig kompromisszum született a megye és a minisztérium között, amelyben a minisztérium döntése alapján előzetes használatba átadták a forgalomnak. Tehát a közlekedők használhatják mind az öt felüljárót azzal, hogy négynél még vannak hibák, amelyeket el kell hárítani. Ezzel egyetért a minisztérium és egyetért a kivitelező is. Úgy látom, addig, amíg a tényleges R7-esnek a két vége elkészül, addig ezeket a hibákat is játszva el lehet távolítani.

Most milyen az felüljárók állapota?

Már sok hibát eltávolítottak, már nem lehet olyan felvételeket készíteni, mint amilyenek a múlt héten az újságokban megjelentek. Viszont vannak olyan dolgok, amelyek a laikusok számára szőrszálhasogatásnak tűnhetnének, de nem szabad ezeket könnyen venni. Például a mai eső megmutatta, hogy a víz nem az elvezető csatornákban folyik, hanem mellette. A víznek – Hofi után szabadon – nem szóltak, hogy ott folyjon. Viszont ha hosszú távon így marad, akkor alámoshatja az utat, ami pár év múlva leszakadhat. Ez egy fényképről nem derül ki.

Mi a megye következő lépése?

Figyelni fogjuk a munkavégzést. Rendszeres szakmai konzultációk folynak a minisztérium, a kivitelező és a megye szakértői között, akik szakmailag eddig mindig meg tudtak egyezni. Rá kell bízni a szakértőkre, én nem vagyok útépítő mérnök, tehát nem kívánok sem beleszólni, sem felülbírálni az ő véleményüket.

Akkor Érsek miniszter úr blog-béli vádaskodásai hamisak, nem mondott igazat?

Két dologban hazudott. Egyrészt, hogy elkészült az R7-es, másrészt, hogy mi nem járulunk hozzá az átadásához. Le kell szögezni, az R7-es nem készült el, és a megyének nem kell hozzájárulnia annak átadásához.  Ez egy alaptalan vádaskodás, amellyel a miniszter az építkezés csúszásait akarja leplezni. Szokásához híven bűnbakokat keres, és az MKP-ra kezd mutogatni.

Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.