2020. január 31., 14:21

Érsek berágott, mert ez a csúnya Nagyszombat megye és a gonosz MKP nem akarja átvenni az R7-est

Mivel az R7-es belenyúlik Nagyszombat megyébe, ezért a gyorsforgalmi út Vörösmajor és Gelle közötti szakaszát a megyének is jóvá kell hagynia. Egyelőre úgy néz ki, nem fogják átvenni, túl sok hiányosságot találtak. Persze ezt Érsek Árpád sem hagyta annyiba. Tollat ragadott!

Galéria
+2 kép a galériában

Még januárban 10 útszakaszt kellett volna jóváhagynia a megyének, de ezekből csak egyet, és egy hidat vettek át.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke elégedetlen a kivitelezéssel. Szerinte a konzorcium a munkát összecsapta.

A megye szakemberei elégedetlenek a vízelvezetéssel, összetörtek és eltömődöttek a csatornák, a lejtőkön nyilvánvalóan megmutatkozik az erózió, az útpadkák nincsenek beszórva, a vízelvezető kosarak szennyezettek és eldugultak, a híd illesztékei el vannak tömődve, az útszakasz pedig szennyezett és kavicsos.

Ezen kívül a kivitelezőnek az építkezés befejeztével meg kellene javítania a megsérült II. és III. osztályú utakat, és további 6 hídon is van javítanivaló. 

A megye szerint feltételezhetően a munkafolyamatok elvégzéséhez alkalmatlan időjárási körülmények között is dolgoztak, és nem mindig használták a megfelelő építőanyagokat.

A megyefőnöknek vizuálisan sem tetszett az aszfalt, ezért kérte, hogy laboratóriumban vizsgálják meg annak minőségét. Ki is jelentette, hogy csak olyan útszakaszokat vesz a megye a fenntartása alá, amelynek megfelelő az állapota, és nem lettek eltávolítva azok a problémák, amelyekre felhívták a figyelmet.

A minisztérium álláspontja szerint, azzal, hogy a kolaudációs eljárás során a megye nem veszi át az egyes objektumokat a saját kezelésébe, az nem befolyásolja az egyes szakaszok átadását. Szerintük a szóban forgó objektumok egy része már előzetesen használatban van, a kolaudációig a kivitelezőnek meg kell szüntetnie a hiányosságokat.  Amíg nincs meg a végleges kolaudáció, addig a szerződés szerint sem jár a kivitelezőnek a teljes összeg.

Mindenesetre kínos, hiszen az említett R7-es szakasza része annak az 1,9 milliárd eurós Pozsonyt elkerülő gyűrűnek, amit a tervek szerint idén tavasszal kellett volna átadni, de előreláthatólag az három évet késni fog. Ez volt az egyetlen szakasz, amelyet sikerként idén tavasszal átadhattak volna, de hát valahogy ez sem akar sikerülni. És akkor még ne is beszéljünk az építkezést övező környezetvédelmi botrányról, hogy hulladékot (mérgező?) szállítottak az utak töltésalapjába.
Nagy lehet a gond, ha Érsek Árpád, környezetvédelmi miniszter, szokásával ellentétben tollat ragadott.

Beszélni már hallottuk őt, rövid bejegyzéseit is olvashattuk, na de ekkora terjedelemű blogolásra azért nem számítottunk. Na de nem ez a lényeg, a blogot teljes terjedelmében közöljük, mert legalább megtudtuk belőle, miért nem jó minőségű az R7-es. Ja mégsem!

Hogyan szabotálják az MKP politikusai az R7-est
Miniszterként sok mindent átéltem már. Túlárazott versenykiírásokat, amelyeket megszüntettem, felelőtlen beszállítókat, akiket ki kellett rúgni az építkezésről, gondokat, melyeket meg kellett oldanom, de olyan projektekkel is van tapasztalatom, amelyek sikeresnek bizonyultak és ma már felújított vasútvonalakon közlekednek a vonatok és épülnek az utak országszerte. Most először kell szembesülnöm azonban azzal, hogy az MKP politikusai politikai érdekek miatt akár egy útátadást is hajlandók meghiúsítani, amely a déli régió lakóinak segítene.
Hogyan szabotálják az MKP politikusai az R7-est
Tehát a politikusok családjainak, barátainak, szomszédainak, és azoknak, akikkel akár nap mint nap találkoznak egy-egy bevásárlás során, abban a régióban, ahol ők maguk is élnek. Vagyis a politika és a százalékok miatt képesek nehezíteni a saját közösségükhöz tartozók életét.
Kezdjük a tényekkel: Az R7-es gyorsforgalmi út gyakorlatilag elkészült. Ugyanúgy, ahogy a többi építkezésnél, itt is végig kell rajta menni és ellenőrizni kell. Kijavítani a hibákat, melyek minden építkezésen előfordulnak, elintézni a papírmunkát, és a gépkocsivezetők már márciusban használhatnák az utat. Megsürgethetném a dolgokat, hogy még a választások előtt megtörténjen mindez, de ez nem az én stílusom. Szeretném, ha minden rendben volna, és nem szeretnék az utakból politikai tőkét kovácsolni.
Sokkoltak viszont azok a hírek, hogy Nagyszombat megye, ahol szép számban vannak jelen az MKP képviselői, nem hajlandó átvenni az R7-es objektumait, és a kész gyorsforgalmi út használatbavételi engedélyének kiadását több hónapig akarják húzni. A valódi problémákat azonban – azzal ellentétben, mint amit a sajtónak állítanak – nem a piszkos elvezető csatornák jelentik, melyeket egyébként már rég kitisztítottak. Nyilvánvaló, hogy politikai síkra akarják terelni ezt a témát, és a használatbavételi engedélyezés standard folyamatát választási harcra akarják felhasználni.
Miért nem indulunk a választásokon az MKP-val közösen? Miért nem zárták ki a Matovičcsal való együttműködést, mint ahogy kértük? Itt a válasz.
Magam is sportoló voltam, és nem félek a tisztességes megmérettetéstől. De annak, ahogy Nagyszombat megye akadályozza az R7-es használatba vételét, semmi köze sincs a realitáshoz és a tisztességes versenyhez.
A magam és a Híd nevében is elutasítom az ilyen praktikákat és megígérhetem, hogy a mi pártunk sosem alacsonyodik le, és tesz olyan lépéseket, melyek a politizálás miatt negatív hatással lennének az emberekre.

Érsek Árpád, a Híd párt választási listavezetője
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.