2021. október 2., 14:19

Megalakult a Szövetség: Közvetítettük az alakuló kongresszust követő sajtótájékoztatót - VIDEÓ

Szombaton alakuló kongresszusát tartotta a Szövetség.

Videó:  ma7

Az alakuló kongresszus döntéseiről sajtótájékoztatón informált Forró Krisztián, a párt elnöke, Sólymos László, az Országos Tanács elnöke, illetve Mózes Szabolcs alelnök.

Új korszak előtt állunk, szögezte le Forró Krisztián beszéde elején. A Szövetség elnöke három fontos paramétert emelt ki a párt jövője kapcsán. Az első a türelem. Egyrészt a felvidéki magyar közösség tagjai részéről, másrészt a párt politikusai részéről. A második a munka.

Rengeteg munka áll a párt előtt, el kell törölni a Beneš-dekrétumok bélyegét, a kollektív bűnösség billogát, de régiónk gazdasági fejlesztése sem maradhat el, mondta Forró.

A harmadik legfontosabb dolog a bizalom. Bizalom a Szövetséget alkotó elődpártok képviselői között és bizalom a Szövetség és a szlovák politikum között. Ha ez a három paraméter rendelkezésre áll majd, sikeres és stabil jövő vár a pártra. 

Az elsőként szlovák nyelven elmondott beszédeket a szlovák sajtó munkatársainak kérdései követték. Szlovák kollégáink különösen kíváncsiak voltak a párt autonómiához való viszonyára, mindenáron azt szerették volna kimondatni a pártelnökkel, hogy a Szövetség célja az autonómia. Forró rutinosan kitért a provokatív kérdések elől, kiemelte, a fogalomra annyi negatív konnotáció tapadt a szlovák közvéleményben, hogy arról egy ilyen sajtótájékoztató keretében nem lehet érdemben beszélni.

Sólymos László is türelmet emlegetett és megköszönte a sajtó képviselőinek, hogy türelemmel viselték az egyesülési tárgyalások viszontagságait. Teljesítettük, amire vállalkoztunk - szögezte le.

Mózes Szabolcs alelnök szerint mára bizonyossá vált, nem lehet pusztán azért szavazatokat elvárni a felvidéki magyar közösségtől, mert egy "magyar" pártról van szó. Érdemi munkával lehet csak jövője a Szövetségnek.

Újságírói kérdések:

Mikorra készül el a pártprogram?

Nincs mire várni, azonnal munkába kell állnunk - fogalmazott a pártelnök. Forró Krisztián szerint az előttünk álló néhány hónap kérdése a program megalkotása.

Mely szlovák pártokkal nem hajlandóak együttműködni?

A Kotleba-párttal és a Smer-SD-vel kizárják az együttműködést.

Milyen eredményekkel lennének elégedettek az előttünk álló választásokon?

Konkrétumokról korai beszélni. Egy jó program kell. A Szövetség mindenképp önállóan indul a következő parlamenti választásokon. 

Hogy működnek majd a gyakorlatban a platformok? Egy-egy fontos téma kapcsán három reakció érkezik majd?

Lehetnek különböző vélemények és gondolatok, de lesz egy irányadó vonal. A fellépésnek egységesnek kell lennie.

Van még két további magyar párt, velük milyen együttműködés várható? Hogyan szólítják meg a független polgármestereket?

Senkit sem fognak elutasítani, mindenkivel keresik az együttműködés lehetőségét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.