2020. július 23., 14:13
Frissítve: 20:43

Hajnali öt órakor szavazott a parlament: Matovič marad az ország miniszterelnöke

A kétórás parlamenti szünet után Igor Matovič kormányfő lépett a szónoki emelvényre. A miniszterelnök nem hazudtolta meg önmagát, vitriolos kirohanást intézett Ficóék ellen.

Fotó: TASR
Ľuboš Krajčír képviselő, Roman Mikulec belügyminiszter, Eduard Heger pénzügyminiszter és Igor Matovič kormányfő a július 24-i bizalmatlansági szavazást követően
A képviselők körülbelül 15 órán át vitatkoztak a szavazás előtt. Több mint 30-an szólaltak fel, köztük a miniszterelnök, a parlament alelnökei és a miniszterek. A kormánykoalíció védte a miniszterelnököt és az ellenzéket kritizálta. Az ellenzék számos okot felhozott arra, hogy miért nem maradhat Matovič a miniszterelnöki székben.
szavazás parlament
Fotó:  TASR
Sok hűhó semmiért...
05:02 A 125 jelenlévő képviselőből 47-en szavaztak a miniszterelnökkel szembeni bizalmatlanság indítvány mellett. 

Ez az összes jelenlévő Smer-es, Kotleba-párti és Pellegrini mellett álló képviselő, a kormánypártiak kivétel nélkül támogatták a miniszterelnököt. Az indítvány így megbukott!

04:50 A házelnök még tegnap délelőtt nyitotta meg a parlament ülését, majd déltől kettőig szünet következett. Azóta azonban megszakítás nélkül, 15 órán át folyt a "munka" a parlamentben.

02:00 Hajnali két óra van. A mikrofonnál Peter Kmec, Pellegrini új pártjából. Rajta kívül még mindig legalább kilencen várnak arra, hogy szóhoz jussanak.

Reggelig szinte biztosan nem szavaznak, s akkor is elég valószínű, hogy a kormányfő a hivatalában marad!

"Mára" befejezzük, köszönjük kitartó figyelmüket!

01:41 Peter Žiga beszél. Javára írható, hogy a kormány helyett ő legalább Matovičon veri el a port.

Igor, hol vagy?!

- kiabálja, mikor kiderül, a kormányfő megint nincs az ülésteremben.

01:34 Pellegrini olyan fásultsággal és világundorral vezeti az ülést, mint aki beletörődött abba, az éjszaka már nem alszik. Ha nem lenne ennyire késő, még szórakoztató is lenne, ahogy hangjában a világ összes terhével bejelenti az aktuális szónokot.

01:30 Szűk fél órája gyakorlatilag szociálpolitikai vitanappá alakult a parlament ülése. Szó sem esik a kormányfő diplomamunkájáról. Az ellenzéki politikusok vádolnak, a kormánypártiak védekeznek.

01:06 Sorra jönnek az előző kormány miniszterei. Lubica Laššáková volt kultuszminiszter a kormányfőről alig beszélt, végig utódját kritizálta. Most Ján Richter, a munkaügyi tárca egykori minisztere szónokol, aki már az elején közölte, nem fog Matovič munkájáról beszélni. Helyette a kormányt ostorozza. Megint...

00:56 Denisa Saková azt mondja, a kormányfő nem bohóc, egyszerűen egy diktátor, akinek bocsánatot kellene kérnie Andrej Dankótól, hiszen "egy hajóban eveznek". Ha bocsánatot kér, Saková is hajlandó megbocsátani a kormányfőnek.

00:45 Az élő közvetítés alapján úgy tűnik, egyre kevesebben vannak a teremben, minden negyedik-ötödik széken ül csak képviselő.

00:32 Az ellenzéki Matúš Šutaj Eštok a pulpituson. Azzal kezdi, nem érti, ha Matovičnak nem volt ideje az iskolára, miért nem hagyta ott az egyetemet, ahogy azt tették már előtte oly' sokan. Beszéde után Gyimesi György kap szót, Einstein megbukott matematikából, Petőfi magyarból (ez egyébként nem igaz -a szerk. megj.) mondja, majd közli, hisz benne, hogy Igor Matovič legalább akkora hatással lesz Szlovákiára, mint az említett személyek a maguk területére voltak.

Valószínűleg csak a képviselők fásultsága miatt marad kommentár nélkül Gyimesi ezen megjegyzése.

00:17 Hála Istennek, senki nem kívánja kommentálni Rašit, a Pellegrinivel együtt a Smer-ből távozó Erik Tomáš jöhet. Köszön:

Jó reggelt!

Azt mondja, Matovičnak mindent elnézett a szlovák sajtó és a nyilvánosság jelentős része, ezért tartunk most ott, hogy egy "olyan ember Szlovákia miniszterelnöke, aki miatt szégyenkeznie kell az országnak". Tomáš Matovič vélt (vagy valós) korrupciós ügyeit sorolja, egyik-másik már annyira feledésbe merült, hogy az újdonság erejével hat.

00:10 A szünet után mintha felgyorsultak volna az események, Blanár felszólalását már alig kommentálta valaki, most Richard Raši beszél, de a volt miniszterelnök-helyettes egyébként is színtelen hangja, így éjfél után még a szokásosnál is fárasztóbb.

Raši arra emlékeztet, Magyarországon egy köztársasági elnök bukott bele egy hasonló botrányba. Schmitt Pál akkor magától lemondott.

23:55 15 percnyi technikai szünet jön.

23:49 Anna Zemanová (SaS) azt mondja, pártja nem támogatja a miniszterelnök visszahívását, de nem azért, mert "vak lojalitással" viseltetnének iránta, hanem, mert végre akarják hajtani az eltervezett reformokat. 

23:42 Elnézve a közvetítést, itt lenne már az ideje, hogy felújítsák az ülésterem falának burkolatát.

23:38 Az előző felszólalóra reagáló képviselők sorra dicsérik meg Mazurekékat. Azt mondják, a kormányfő arroganciájának példája, hogy az hazament az ülésről. Harmincketten kértek egyperces reakciót, rajtuk kívül még tizennyolc képviselő várja, hogy megkapja a neki járó harminc percet.

Ha a levezető elnökök valamelyike, józan eszére hallgatva, nem rekeszti be a mai ülést, a hajnali órákig is eltarthat, mire mindenki sorra kerül.

matovic
Fotó:  TASR
Az ülésteremben hirtelen felbukkanó kormányfő megtapsolja Mazurekék "helytállását"!

23:37 Üdvrivalgás és taps:

Matovič végre visszatért az ülésterembe!

23:35 Ez már azért tényleg túlzás. Nem elég, hogy nem történik tulajdonképpen semmi, Mazurek most a mikrofonnal játszik, a statikus zajtól szinte semmit nem hallani.

23:28 A topky.sk most azt írja, a kormányfő úton van Pozsonyba, háza előtt látták őt beszállni az autójába.

23:18 Az est kérdése, Palik László után szabadon:

Hová tűnt Igor Matovič?!

Eközben az egyik ĽSNS-es képviselő a körmével kocogtatja a szónoki pulpitus karéját, belehallatszik a közvetítésbe is. Innen üzenjük, baromi idegesítő!

23:14 Piknikhangulat az ülésteremben. Kotlebáék a pulpitus környékén, a levezető elnök néha megfricskázza őket, azok vissza. Egész álló nap nem volt ilyen barátságos a hangulat.

kotlebáék mazurek
Fotó:  TASR
Gratulálunk a fotósnak, mint egy reneszánsz festmény kompozíciója. "Elfoglalták a mackók a pulpitust" kommentálta egy még ébren lévő kollégám.

23:06 A vártnál előbb folytatódik az ülés. A levezető elnök, mivel az eredetileg soron lévő Michal Šipoš nincs a teremben, Mazureket kéri fel, hogy beszéljen. Az elsőre látható tanácstalansággal fogadja a felkérést, majd üvöltözve közli, Matovič ne a kanapéján feküdjön otthon, hanem jöjjön vissza a parlamentbe végre! Suja közben mobilozgat...

parlament
Fotó:  Youtube/az aktuality.sk élő közvetítése

22:54 Végre egy kis izgalom!

Az ĽSNS-es Milan Mazurek és párttársa, Miroslav Suja eltorlaszolta a szónoki pulpitust. Azt mondják, amíg Igor Matovič meg nem érkezik az ülésterembe, senkit nem engednek fel az emelvényre.

Grendel Gábor levezető elnök jobb híján kénytelen szünetet elrendelni. 23:15-kor folytatjuk.

22:46 Elnézve az élő parlamenti közvetítést, nagyon úgy néz ki, a képviselők háromnegyede már régen hazament, vagy képviselői irodájában durmol a kanapén. Mi még kitartunk!

22:37 Az ellenzéki hozzászólók már a teremben nem is jelen lévő egészségügyi minisztert, Marek Krajčít kérdezik fel. "Miből akar kórházat építeni, ha nincs is rá pénz, hiszen a kormányfő hazudik a rendelkezésre álló forrásokról?!"

22:20 Kamenický felszólalásával végleg kitért eredeti medréből a párbeszéd. Az ex-miniszter tulajdonképpen a Matovič-kormány eddigi teljesítményét teszi mérlegre, és találja könnyűnek annak rendje s módja szerint.

22:12 Úgy néz ki az új kormány ostorozására használja ki mind a harmincat. A mai ülés káoszát jól szemlélteti, hogy tizenkét órával annak megnyitása után jut szóhoz a volt miniszter, úgy, hogy ő volt az első, aki hivatalosan beírta magát a felszólalók sorába. 

22:03 Ladislav Kamenický az előző kormány pénzügyminisztere lép a pulpitusra. Az ülést vezető Pellegrini sorolja, ki mindenki jön még utána, olyanok, akik előzetesen, írásban kérték, hogy felszólalhassanak. 

Ezen kívül még az egyperces reakciókra is jelentkezhetnek képviselők. Pellegrini kínjában mosolyog, mintha tudná, jó darabig itt leszünk még.

Kamenický harminc percet(!!!) beszélhet.

22:01 A miniszter reagál az elhangzottakra. Azt mondja, igaza van az ellenzéknek abban, hogy a kormánypárti képviselők relativizálják az ügyet, de, mondja, a mértéket szem előtt kell tartani, ezt teszi ő is. "Tiszta lelkiismerettel fekszem ma le aludni"- zárja szavait.

21:54 Blaha szerint a kormánykoalíció emelt fővel is kezelhetné a botrányt, egész egyszerűen le kellene váltaniuk Matovičot, de addig, amíg ez nem történik meg, hiába beszélnek erkölcsről. "Ha Matovič meggyilkol valakit, (...) majd akkor is várunk, amíg rendes és normális országunk lesz?!"

21:45 Tíz képviselő jelentkezett hozzászólásra. A legtöbb ellenzéki az eddigieknél kevésbé indulatosan támadja Mičovskýt, inkább azt mondják, csalódottak, hogy "már ő is".

Persze megint nem a kormányfőről zajlik a vita, most a miniszter eddigi intézkedéseit bírálják.

21:40 A miniszter most azt mondja, Igor Matovič tulajdonképpen a korrupt kormánypártok terméke. Ha azok nem úgy kormányoznak ahogy, Matovič soha nem tűnik fel a színen.

A kormányfőt nem a jó beszélőkéje vagy a fellépése miatt választották meg az emberek, hanem azért, mert már elegük volt.

21:31 Végre egy józan hang. A miniszter arról beszél, megérti az ellenzék indulatát, a politikai logika is azt diktálja, támadják a kormányfőt, aki, mondja Mičovský, ugyan soha nem volt a barátja, mégis, nyolcéves ismeretségük alatt egyszer sem kellett benne csalódnia.

Igaz, hogy egy közjogi méltóságnak, aki hasonló ügybe keveredik, le kell mondania (...) egy normális, rendes országban. (taps az ellenzékből) De a kérdés az, hogy Szlovákia 2020-ban, annyi év Smer-kormányzás után, egy normális ország-e még?

21:26 Ján Mičovský lép a mikrofonhoz. A mezőgazdasági tárca vezetője korábban kijelentette, Kollárnak le kellett volna mondania, ráadásul a kormányfő diplomabotránya kapcsán is szokatlanul kemény hangot ütött meg. Kíváncsian várjuk, miről fog most beszélni.

21:25 Az egyik ellenzéki képviselő most teszi szóvá, hogy a kormányfő hazament. Jó éjszakát kíván neki.

21:20 Ilyen a világon nincs! A topky.sk arról ír, Igor Matovič még hét óra körül hazaugrott Nagyszombatba. Nem tudni, most ott van-e az ülésteremben. 

21:13 Blaha csúnyán beolvas a miniszternek. "A maga korában és a maga tapasztalatával" jobban is vigyázhatna a becsületére, mondja, bár megérti, hogy kénytelen megvédeni a főnökét. Isten lássa lelkem, Blaha egy kifejezetten antipatikus figura számomra, de beszélni, azt tud!

21:06 "Imádkozom Matovičért", mondja Pellegrini, aki szerint soha ilyen amatőr kormányfője nem volt még Szlovákiának. Azt mondja, ne essünk már hasra attól, hogy a miniszterelnök úgy-ahogy dolgozik, de arra már nincs ideje, hogy kollaudáltassa a házát.

21:01 Budaj felszólalását már a levezető elnöknek kell berekesztenie. Alig tudta leállítani őt Šeliga, aki közölte, tizennégy (!) képviselő kérte, hogy kommentálhassa azt. És még nem is értünk az összes miniszter végére...

Matovičék mintha a gyurcsányi technikát alkalmaznák ("majd megunják, hazamennek" - mondta annak idején Gyurcsány az ellene tüntetőkről). Tippünk sincs, mikorra érhet véget a mai ülés. 

budaj
Fotó:  TASR/AP
Ján Budaj a végére már egészen indulatosan szónokolt.

20:50 A miniszter szépen belemelegedett, nem hagyja, hogy közbekiabálással zavarják meg. Ha kell, a levezető elnök segítségét kéri. Azt mondja, nincs az az ellenzéki képviselő, aki keményebben bírálta volna a kormányfőt, mint az saját magát. Jönnek az előző kormány korrupciós ügyei...

Megszámoltam, 24 eurót és 75 centet gyűjtöttem össze a dolgozóasztalom felső fiókjába öt-, tíz-, húsz és ötvencentesekből! A mellettem lévő polcon 32 darab könyv található.

20:43 Ján Budaj, környezetvédelmi miniszter is aktív szereplője lesz a mai operaelőadásnak. Bő tíz perce beszél arról, mennyire rátermett embernek tartja a kormányfőt.

Kíváncsian várjuk, mikor kezd végre énekelni a kövér asszony!

20:28 Pellegrini reagál, megkérdezi, "Miniszter asszony, ön tulajdonképpen melyik pártnak a jelöltje?"

20:25 Nem gondoltam volna, hogy ezt is megéljük. Milanová Gyurcsányt idézi az előző vezetés kapcsán! Ugyan "klasszikust csak pontosan és szépen" illene, ez most nem jött össze, de le a kalappal a tárcavezető asszony nemzetközi kitekintése kapcsán! Emlékeznek még?

Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. 

Tíz képviselő kívánja kommentálni a tárcavezető szavait.

20:18 Natália Milanová beszél. Nem fogják kitalálni, arról, mi történt a szaktárcánál a SMER-kormányok idején.

Írjuk a javára, jópofa megjegyzés, mikor azt mondja, az oroszvári kastélyt Ficoék annyira hagyták lepusztulni, hogy a világ legdrágább galambdúcává változott.

20:08 A magyar házszabályokhoz szokott nézőknek elég furcsa lehet, hogy a vezető elnök minden előzetes figyelmeztetés nélkül veszi el a szót egy perc után. Mondjuk, legalább gyorsabban szalad a szekér.

Kíváncsi lennék, tudatos taktika volt-e a kormánypártok részéről, hogy az összes tárcavezető felszólaljon, mindenesetre bejött. Az ellenzéki képviselők már nem a kormányfőről vitatkoznak, hanem az éppen aktuális tárcavezető szavait minősítik. 

Szegény Šeliga, legalábbis a hangja alapján, egyre fáradtabbnak tűnik.

20:03 Blaha elképesztő, lassan hat órája üti, vágja a kormánykoalíciót. Fáradhatatlan, bár idézni felesleges, körbe-körbe ugyanazt mondja ő is.

roman mikulec
Fotó:  TASR
Roman Mikulec

19:57 Még mindig Mikulec, beszédét egy ismeretlen ellenzéki képviselő dobja fel, aki bekiabál

Szarság!

Hölgyeim és uraim, ez a szlovák törvényhozás 2020-ban.

19:45 Roman Mikulec, a belügyi tárca vezetője szónokol éppen. Olyan érzésem van, mintha újra 2018 lenne, és az OĽaNO ellenzékből ostorozná a SMER-kormányt. Tizenöt perce arról beszél, a tárca előző vezetése milyen hibákat követett el.

Szinte biztos, hogy erre is reagál az ellenzék, és megint távolabb kerülünk attól, hogy szavazzanak végre a kormányfő sorsáról.

19:20 Megtippelni sem tudjuk, mikor szavaznak végre a kormányfő sorsáról. A miniszterek egymásnak adják a mikrofont a szónoki emelvényen, már az elrabolt vietnami állampolgár és Fico asszisztense is szóba került. Az ellenzéki képviselők, kihasználva az egyperces válaszlehetőségeket, sorra kommentálják a tárcavezetők felszólalását.

jaroslav naĎ
Fotó:  TASR
Jaroslav Naď honvédelmi miniszter ecseteli éppen, milyen hibákat követett el az előző kormány. Van miről beszélnie, kétségtelen, csak ennek talán nem itt és nem most lenne a helye.

18:30 Nagyon úgy tűnik, már a képviselők is unják ezt az egészet. Az aktuality.sk helyszíni tudósítója azt írja, a Smerből körülbelül öt képviselő maradt az ülésteremben. Megértjük...

Nézzék el nekem ezt a műfajtól szokatlan megjegyzést, de két órától követem az ülést, s csak egyetlen "tolvajra", illetve "bezzegasmerre" vagyok attól, hogy kimenjek az udvarra nézni, miként nő a fű.

18:11 Mostanra vált teljesen parttalanná ez a vita. A kormánypárti képviselők "bezzegficóznak", az ellenzékiek tolvajoznak.

Mikor szavaznak már?!

17:36 Kezd bohózatba fordulni a mai parlamenti ülés. Romana Tabak, az OĽaNO  képviselő asszonya például azt üzeni Blanárnak, "képviselő úr, az ön szavait így tudnám lefordítani, bla-bla-bla-bla-bla, és még hozzátenném, bla-bla-bla-bla-bla. Bla? Bla! Köszönöm!"

Csodálatos pillanatok ezek!

17:10 Szünet van, Robert Fico sajtótájékoztatót tart éppen.

16:48 Gyors egymásutánban több rövid felszólalás követi egymást. A kormánypártiak Pellegrinit ekézik, az ellenzékiek a kormányfőt.

16:40 Richard Raši az első, aki szóvá teszi, hogy a kormányfő maga vallotta be, nem "kollaudált" házban lakik. Milyen példát mutat ezzel az ország állampolgárainak? - kérdezi a volt miniszterelnök-helyettes.

16:23 Jana Cigániková, az SaS képviselőnője szégyentelennek nevezte a miniszterelnök diplomamunkáját, de azt mondja, az előző kormánynak ettől sokkal komolyabb ügyei voltak. 

16:05 A volt kormányfő keményen osztja utódját. Azt mondja, Matovič érvelése szerint, ha ő bármi bűnt is elkövetett volna a múltban, előre szól, nem tudott róluk, így kéri, a jövőben ne is támadják őt semmivel. Pellegrini Matovič összes "hibáját" előszedi, a húsvéti lezárásoktól a járási elöljárók kiválasztásáig.

16:00 Pellegrini a mikrofonnál. Megköszöni a szlovák sajtónak, hogy közvetítették a kormányfő tegnapi sajtótájékoztatóját és mai beszédét, mert így "mindenki láthatta, milyen ember is áll Szlovákia élén". A volt kormányfő szerint Matovič párttársa, Jozef Pročko maga mondta el, hogy a miniszterelnök már beszélt neki arról, gond van a diplomamunkájával, így nem áll meg Matovič érvelése, hogy csütörtökig semmit nem tudott az ügyről.

juraj šeliga
Fotó:  TASR
A levezető elnök, Juraj Šeliga (Za ľudí) mindent megtesz azért, hogy normális mederben tartsa a parlamenti ülést. Mint látjuk, nincs könnyű dolga...

15:55 Több ellenzéki képviselő jut szóhoz, gyors egymásutánban szidják a kormányfőt és Grendelt.

15:51 Ľuboš Blaha jön. Azzal nyit, hogy Matovičtól nem vártak mást, de Grendel szégyelheti magát az ilyen teás viccek miatt. Szégyellheti magát, hogy megvédi a kormányfőt - mondja Blaha.

15:47 Grendel befutott. Szerinte, ha Marián Kotleba ostorozná a kormányt a plágiumvádak miatt, az még elfogadható lenne, de a Smer padsoraiból álságos az egész, hiszen Andrej Danko botránya idején nagyokat hallgattak az akkor kormánypárti képviselők. Grendel azt mondja, az ellenzék sem akarja a kormány bukását, hiszen számos képviselőjüknek ez az utolsó lehetősége a parlamentben. 

Igen stílszerűen zár a képviselő.

Egy a szónoki emelvényre magával felvitt teával példázza, milyen is az ellenzék indítványa. "Gyengécske és most már ki is hűlt" - zárja Grendel a felszólalását, derültséget és tapsot kiváltva a hallgatóságból.

15:41 Grendel Gábornak kellene beszélnie, de az nincs az ülésteremben. Blanár kierőszakolja, hogy szót kapjon, majd közli, kikérik maguknak, hogy a kormányfő mindenféle kormánynyilatkozatot emleget, mikor ilyet nem is kapott a parlament.

15:40 Egészen elképesztő, az ülsét vezető Juraj Šeliga most jelentette be, még TIZENHÁRMAN várják, hogy felszólalhassanak a szavazás előtt. Köztük van a kormány legtöbb minisztere, Peter Pellegrini és a Juraj Blanár is.

Véget ért a miniszterelnök maratoni felszólalása, annak részleteit alant találják, a frissebb híreket pedig itt fent!

Matovič beszéde gerincét a volt kormánynak szentelte, hosszú körmondatokban ostorozta az előző vezetést, amit az ellenzéki képviselők nem hagytak szó nélkül, többször is bekiabálással kommentálták a miniszterelnök szavait. Volt, hogy Boris Kollár házelnöknek kellett rendreutasítania őket. 

Addig működött a színházuk, míg Ján és Martina meg nem haltak. Utána persze váltottak...

A kormányfő szerint az ellenzéknek szégyellnie kellene magát, hiszen az utóbbi évtized leggyengébb lábakon álló bizalmatlansági indítványát terjesztették elő. Matovič gyakorlatilag sorra vette az ellenzéki képviselők korrupciós ügyeit, Blanár, Žiga és Raši is megkapta a magáét, a miniszterelnök szerint egyiküknek sincs joga erkölcsileg megítélnie őt. 

Még egy fenyegetés is belefért, a miniszterelnök arra emlékeztette ellenzéki képviselőtársait, hogy az igazságszolgáltatás előbb-utóbb utoléri őket, pénzjutalmat adnak majd annak, aki terhelő információkkal áll elő az előző garnitúrával szemben. 

Čižnár is megkapja a magáét, aki a kormányfő szerint gyenge és határozatlan volt, hagyta, hogy a korrupciós pénzek a "SMER és a Most-Híd legfelső vezetésénél kössenek ki".

Dankóék kimaradnak a jóból, a korrupciós vádaknál szinte szóba sem kerül az SNS, Matovič csak azért bántja Dankót, mert az "sapkában és szájmaszkban bújik el a nyilvánosság elől".

Nincs azon mit csodálkozni, hogy egy olyan idióta, mint Kočner azt hihette, nyugodtan meggyilkolhat egy újságírót azért, mert az ügyeiről ír. (...) Önök építették fel ezt a rendszert. (...) Pellegrini 18 évig építette ezt a rendszert, most meg úgy tesz, mintha független, mennyei hang lenne.

A kormányfő diplomamunkájáról természetesen eddig egyetlen szót sem ejtett...

A kormányfő humoránál van, közölte mindezek után engedjék meg neki, hogy belekezdjen a mondandójába.

Megérte!

Matovičtól megtudtuk, hogy Jánošík szociáldemokrata volt, elvett a gazdagoktól és adott a szegényeknek. Az ellenzék ezzel szemben "burzsoá kleptokráciát" épített.

Rátértünk a koronavírus-járványra! 

Matovič sorra veszi a járvány alatt hozott kormányintézkedéseket, úgy megvédve saját döntéseit, mint leszidva az ellenzék magatartását. Még mindig nem tudni, mikor tér már rá a diplomamunkájára. Lassan 40 perce beszél a miniszterelnök, eddig csak az előző kormánnyal foglalkozott, Juraj Blanárnak különösen kijut a jóból. 

Még azt is megkapja az ellenzék, hogy azt szeretnék, minél többen haljanak meg a betegségben. Kezd már kicsit kínossá válni a hangulat.

Csillagos egyesre abszolváltuk a járványt!

Végre, Matovič rátért a diplomamunkájára!

Újra meghallgathatjuk a tegnapi állásfoglalást. A múlt hét csütörtökjéig Matovič nem tudta, hogy gond lehet a munkájával.

Az akkori dékán sem jelezte neki, hogy kifogások merültek volna fel. És ennyi volt... Vissza is tértünk az ellenzék ostorázáshoz, hiszen milyen dolog az, hogy az előttünk álló kihívások helyett Matovič diplomamunkájával foglalkozunk, mondja Matovič, majd újra felolvassa a (főleg általa) már sokat idézett Facebook-posztját. Majd, csak az "ük-, ük-, ük- ükunokák kedvéért" egy rákövetkezőt is, szintén teljes terjedelmében. Talán arra játszik, hogy az ellenzéki képviselők belealszanak az ülésbe és elfelejtik megtámadni őt a parlamenti emelvényről.

A felolvasást követően a Denník N újra megkapja a magáét, a kormányfő megint nehezményezi, hogy éppen a brüsszeli útjára időzítették a cikküket. Ez "különösen alattomos" húzás volt, mondja.

Az én dolgom, hogy kinek adtam oda megírni a munkám, ahogy a felelősség is az enyém. (...) Szlovákiában is él a törvény, húsz év után a gyilkost sem lehet elítélni. Én huszonkét éve írtam a munkám.

Az ember egy pillanatra nem figyel, és a kormányfő már arról beszél, miként tárgyalt a V4-ekkel Brüsszelben, holott az ellenzék azt állítja, nem is tárgyalt velük. "Nézzék meg a Facebookomon!" Nem egészen világos, hogy jön ez a diplomabotrányához.

Még azt is megtudjuk, a kormányfő egy bártfai céggel nemzeti lobogós szájmaszkokat gyártatott az európai vezetőknek, akik, hordják is, mondja büszkén Matovič.

Matovič folyamatosan az ellenzék vádjaival foglalkozik, a gond csak az, ezeknek semmi köze a mostani diplomaügyhöz, tulajdonképpen Blanár délelőtti beszédjének pontjait veszi sorra. Most éppen a gazdasági mutatók vannak terítéken, "üres éléskamrát kellett átvennünk", mondja Matovič.

A kormányfő negyed órája elemzi a brüsszeli döntéshozatalt. Mintha nem is a diplomamunkájáról lenne szó, hanem Szlovákia külpolitikájáról. Ez is érdekes, persze, csak hát...

Elképesztő, a kormányfő újabb "bűnnel" áll elő.

Bejelentette, hogy ő és családja egy olyan házban élnek, amelyet még hivatalosan nem adtak át, tulajdonképpen nincsen "kollaudálva". Matovič azt ígéri, a válság leküzdése után rendbe teszi a dolgokat.

Másfél óra után itt a vége!

A kormányfő hosszúra nyúlt beszéde zárásaként arra kérte a képviselőket, szavazzanak sorsáról belátásuk szerint. Komoly tapsot kap, a kormánypárti padsorokból néhányan még huhognak is, mintha egy koncerten lennének.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!