Úgy tűnik, magára maradt Matovič. Mégsem lesz országos tesztelés?

2021. január 15., 11:07
ma7

Az országos tesztelésről még nincsenek konkrétumok. Hét nappal a tesztelés előtt senki sem tudja, milyen lenne a lebonyolítása, kinek mi lenne a feladata.

A kormány még szerdán összeült, hogy a részleteket megvitassák, azonban Richard Sulík gazdasági miniszter (SaS) országos teszteléssel megfogalmazott kritikájával voltak elfoglalva, így ez ügyben nem léptek előre.

A kormánykoalíció csütörtökön is összeült volna, de a hivatalos információk szerint az ülést elhalasztották. A nový čas értesülései szerint azonban a háttérben már folytak tárgyalások a kormány tagjai között, és

arról szólnak a hírek, hogy a kormányfő javaslatát az összes koalíciós partnere elutasítja.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szerda este még azzal a javaslattal állt elő, hogy az országos tesztelést olyan formában valósítsák meg, ahogy az ősszel is lezajlott.

A kormányfő elmondása szerint

már szerdán meg kellett volna egyezniük a részletekről, de fölöslegesen elütötték az időt az „igazság keresésével”.

A SaS már kihátrált az országos tesztelés ötlete mögül, és tegnap a Za ľudí is hasonló álláspontot fogalmazott meg, a párt elnöke, Veronika Remišová elmondta, hogy

csak a legsúlyosabb járásokat kellene letesztelni.

A lap információi szerint a csütörtöki kormányülést azért is halasztották el, mert néhány OĽaNO-s miniszter hiányzott a kormányülésről.

A nový čas megkérdezte a házelnököt, Boris Kollárt (Sme rodina), hogy pártja kihátrált-e a kormányfő elől az országos teszteléssel kapcsolatosan, de nem kapott válasz.

Az országos tesztelést a Szlovák Orvosi Kamara igazgatója, Marián Kollár is egyértelműen elutasítja. A  szakember nem érti,

miért kell a kemény lockdown helyett az országos tesztelést erőltetni, a hideg időjárás miatt kellemetlen lenne a sorban állás, illetve lehetőséget adnánk a vírus új, brit mutációjának a sokkal gyorsabb terjedésére. 

A kormányfőt mélységesen elítélte amiatt, hogy szembefordult a szakemberek tanácsaival:

Egyetlen miniszterelnök sem engedheti meg magának, hogy becsmérelje a tudósokat és a szakértőket. Felháborító, hogy a miniszterelnök így beszél mindazokról, akik segíteni akarnak. Ezt egyetlen miniszterelnök sem engedheti meg magának. Inkább azt várnánk, hogy a miniszterelnök konzultáljon a szakértőkkel, hogy megtalálja a legjobb megoldásokat. 
2021. január 14., 19:56

Mégis igaza volt Ficónak? A miniszterek fellázadtak Matovič ellen?

Tesztelni ott kell, ahol annak értelme van.